Home » » Χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη από επιτηδείους για να τα καταπατήσουν.

Χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη από επιτηδείους για να τα καταπατήσουν.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 | 2:56 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Χιλιάδες στρέμματα γίνονται στάχτη από επιτηδείους για να τα καταπατήσουν. Όλη η νομοθεσία δουλεύει γι αυτούς. Γιατί οι νόμοι όχι μόνο είναι πολλοί, και πολύπλοκοι, αλλά κι αφήνουν παραθυράκια στους καταπατητές. Όπως σίγουρα δεν εξετάζουν όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη οι νόμοι αυτοί δεν εφαρμόζονται. Είτε γιατί είναι εξ ορισμού αντιφατικοί, αφού μια διάταξη αναιρεί μια άλλη είτε διότι δεν υπάρχει μέριμνα για κάτι τέτοιο. Πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν οι πελατειακές σχέσεις πολιτικών - ψηφοφόρων έχουν μεγαλύτερη αξία από το δάσος τη χλωρίδα και την πανίδα;

Ο λόγος λοιπόν είναι το σάπιο σύστημα, αυτό που λέμε αλλιώς διαφθορά. Σε όλες τις μορφές. Σαν αντίληψη για τη δημόσια περιουσία, όπου ο εμπρηστής παίρνει εντολή να κάνει παρανάλωμα μερικά χωρία από τον αετονύχη, που μπορεί να κλέβει την ίδια ώρα τα δημόσια ταμεία. Εδώ ξεπουλάνε νησιά, σε λίγο δεν θα συνορεύουμε με την Τουρκία αλλά με το Χόλυγουντ, τα δέντρα θα τη γλυτώσουν; Είναι το πόσο σέβονται κάποιοι τα δημόσια αγαθά, ειδικά όταν υπάρχει κέρδος.
Κέρδος. Για το κέρδος του κηφήνα έγινε αχταρμάς ο νόμος. Για το κέρδος του πλούσιου έγινε στάχτη η ύπαιθρος. Και για το κέρδος του τοκογλύφου τα τελευταία χρόνια, ούτε προσωπικό πήραν, ούτε εξοπλισμό. Αλλά κι όταν έπαιρναν μήπως λειτουργούσε; Μόνο οι μίζες έπαιρναν μπροστά. Τα υπόλοιπα ήταν "λαδωμένα" μεν άχρηστα δε. Και πανάκριβα.

Γιατί βλέπεις έπαιρναν αλλά δεν τα αξιοποιούσαν έστω αυτά. Μόνο από το φιλότιμο λίγων, που αρκετές φορές θυσιάστηκαν, κάηκαν ζωντανοί, δεν έγιναν μεγαλύτερες καταστροφές.
Γιατί πρέπει να υπάρχει σχέδιο, οργάνωση, αντιπυρικές ζώνες, παρατηρητήρια, εκτός από οχήματα κι αεροπλάνα, όχι να τρέχουν οι κάτοικοι τελευταία στιγμή από δω κι εκεί ο καθένας μόνος του. Αλλά για να υπάρχουν αυτά χρειάζεται άλλη νοοτροπία που θα δείχνει έμφαση, στην πρόληψη και στην προστασία κι όχι στην κονόμα.

Έγινε κι ο άνεμος στρατηγός! Όταν οι άνθρωποι γίνονται μαλάκες, τα στοιχεία της φύσης φαίνονται πάντα εξυπνότερα. Λες και δεν ξέρουν ότι, αν βρέχει πολύ μεγαλώνει το χορτάρι και μετά όταν ξεραίνεται το καλοκαίρι και φυσάει αέρας, πιάνουν δουλειά οι εμπρηστές.

Τόσα χρόνια δεν το έμαθαν. Μόνο συνωμοσίες βλέπουν από ξένους. Που μωρέ; Με ποιο κράτος συνορεύει η Αττική κι η Λακωνία; Να θυμίσω και ποιούς πυρομανείς έπιασαν; Μελισσοκόμος πήγε να βάλει καπνό στα μελίσσια με αέρα και κάηκαν 30 στρέμματα. Παλιότερα ένας πρώην δασοπυροσβέστης έβαζε φωτιές, γιατί δεν τον είχαν προσλάβει! Το κίνητρο δείτε, το άμεσο κέρδος, να βρείτε ποιοι τα κάνουν. Αλλά τι να συζητήσεις με στόκους.

Τουλάχιστο δεν έχουν μείνει πολλά για κάψιμο. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger