Home » » Καθάρματα του νεοφιλελευθερισμού

Καθάρματα του νεοφιλελευθερισμού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015 | 3:32 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

Μην εμπιστεύεστε τραπεζίτη. Δεν εννοώ φυσικά τον ταμία, που είναι απλά υπάλληλος και έντιμος στη δουλειά του, αλλά τον ιδιοκτήτη, τα "μεγάλα κεφάλια" που διαχειρίζονται τα δικά μας χρήματα.
Πρώτα από όλα οι Τράπεζες είναι ιδιωτικά μαγαζιά. Όπως είναι π.χ ένα μπακάλικο, ένα μανάβικο κλπ. Μόνο στην περίπτωση της Τράπεζας το εμπόρευμα είναι το χρήμα αυτό καθ' αυτό. Που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μαγαζί αποκτά αυτόματα μεγάλη δύναμη.

Όπως σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν ικανοί επιχειρηματίες, τίμιοι, αλλά και απατεώνες. Το να θεωρούμε a priori τις Τράπεζες καλές, είναι σαν να μη δεχόμαστε, πως σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν βιαστές, δολοφόνοι, ψεύτες κοκ. Δυστυχώς υπάρχουν, δεν είναι φυσικά όλοι οι άνθρωποι κακοί, μάλιστα είναι μια μικρή μειοψηφία, αλλά το κακό υπάρχει. Ιδιαίτερα για τις Τράπεζες το κακό βρίσκεται μέσα στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και τη θεοποίηση του κέρδους, την προσπάθεια αύξησης του κεφαλαίου με κάθε τρόπο.

Είναι ειρωνεία οι νεοφιλελεύθεροι να κατηγορούν το δημόσιο τομέα, πως δήθεν στοιχίζει πολλά, όταν οι ίδιοι οι τοκογλύφοι λένε εγγράφως, ότι εκτός από τους τόκους και τα χρέη, τα περισσότερα δανεικά θα πάνε στη διάσωση των Τραπεζών! Που πάει να πει, καθάρματα του νεοφιλελευθερισμού, πως πάνε στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στα ελάχιστα αυτά μαγαζιά που αποκαλούνται Τράπεζες. Δηλαδή πληρώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τις λίγες επιχειρήσεις ξένων και ελλήνων πλουτοκρατών.

Έπειτα είναι αυτά τα σκάνδαλα που πρέπει σίγουρα να μας βάλουν σε σκέψη. Πέρα από το ότι πολλοί μεγαλομέτοχοι έχουν κατηγορηθεί για σοβαρά αδικήματα κατά καιρούς, οι ίδιες οι τράπεζες παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Πχ η ΑΤΕ "Πούλησαν την ΑΤΕ για να καλύψουν σκάνδαλο 5 δισ. ευρώ".
Εκεί "...τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ..."

Ποιός μας εγγυάται ότι εκτός από κείνα τα 1300 δάνεια - πλιάτσικο, δεν υπάρχουν κι άλλα, αλλού; Κανείς! Ποιός θα τα πληρώσει αυτά; Εμείς! Και τι κάνουν για να θωρακιστούν από τέτοια εγκλήματα στο μέλλον;
Εδώ είναι το "ζουμί". Όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό, αλλά με νόμο κατόπιν εντολής των δανειστών, νομοθετούν το κούρεμα των καταθέσεων. Λένε βέβαια για πάνω από 100.000 €, αλλά αν δεν φτάσει αυτό, ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που μέσα στο ευρώ και στο μνημόνιο χάθηκε μεγάλο μέρος των καταθέσεων των Κυπρίων.

Βλέπεις τα μαγαζιά αυτά ζητάνε λεφτά, αλλά δεν παρέχουν πλέον καμιά εγγύηση, πως τουλάχιστο θα πάρεις πίσω τα χρήματά σου! Κι ενώ για τα απλά καταστήματα έχουμε τουλάχιστο ελέγχους ποιότητας, για τις τράπεζες έχουμε μόνο πολιτικούς που καλύπτουν τραπεζίτες, κυνόδοντες και κοπτήρες που αλέθουν τα λεφτά των συνταξιούχων.

Αλήθεια πόσα κέρδισαν από τις κάρτες και την αναγκαστική παραμονή μεγάλου μέρους των συντάξεων; Θα δώσουν από αυτά τα κέρδη; Φυσικά όχι. Ευτυχώς προσωπικά δεν ψωνίζω από τέτοια μαγαζιά. Το ότι δεν υπάρχει ούτε ευρώ, δεν έχει καμιά σημασία καθώς είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και αυτούς δεν τους εμπιστεύομαι με τίποτα. Τουλάχιστο μέχρι να αλλάξει η νομοθεσία, η αντίληψη και η πολιτική.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger