Home » , » Διαφορετική «συνταγή» αστικής διαχείρισης

Διαφορετική «συνταγή» αστικής διαχείρισης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 9 Αυγούστου 2015 | 4:09 μ.μ.

Χωρίς σχόλια το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο που δημοσιεύει σήμερα ο "Ριζοσπάστης"

 Ο εργαζόμενος λαός είναι ανάγκη να είναι προετοιμασμένος, να μην πέσει στις νέες παγίδες που του στήνουν τα διάφορα επιτελεία της αστικής τάξης, με τη βοήθεια διαφόρων πολιτικών καιροσκόπων, όπως της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λαπαβίτσας και σία), της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων οπορτουνιστικών κινήσεων, αλλά και εθνικιστικών αντιδραστικών δυνάμεων, όπως η Χρυσή Αυγή.

Η έξοδος απ' το ευρώ παρουσιάζεται απ' τους «αριστερούς» υποστηρικτές της σαν δήθεν «εφαλτήριο», «ένα αναγκαίο και αναντικατάστατο βήμα ενός προοδευτικού δρόμου» κ.λπ.
Στην πραγματικότητα, αυτή η επιλογή, από τη στιγμή που διαχωρίζεται ως στόχος από την πάλη για ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, παραπέμπει σε μια διαφορετική «συνταγή» αστικής διαχείρισης. Τα υπόλοιπα που λέγονται, για έναρξη προοδευτικού δρόμου, για το σοσιαλισμό, είναι μόνο οπορτουνιστικές «σάλτσες», γιατί και με εθνικό νόμισμα η Ελλάδα θα παραμείνει καπιταλιστική.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τμήματα της αστικής τάξης της χώρας καλοβλέπουν μια τέτοια προοπτική. Ακόμα και αν αυτά τα τμήματα του κεφαλαίου επιτύχουν την ανάκαμψη των κερδών τους, αυτά δεν θα είναι σε όφελος του λαού. Θα γίνει πάνω σε νέες θυσίες, σε πρόσθετα μέτρα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να στοιχηθούν κάτω από ξένες σημαίες, για ξένα συμφέροντα.
Η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί, όπως λένε, εφαλτήριο ριζοσπαστικοποίησης της πάλης του λαού, αλλά μέσο και παγίδα για την παρεμπόδιση της ριζοσπαστικοποίησης της λαϊκής πάλης, για την ενσωμάτωση στο σύστημα από άλλο δρόμο.

Αυτό το έργο έχουν αναλάβει να επιτελέσουν παλιοί οπορτουνιστές, νέοι επίδοξοι διαχειριστές του συστήματος, όπως η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, κ.ά. ενώ σ' αυτό το μύλο, της αστικής διαχείρισης, κουβαλάει νερό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο κι αν επιδιώκει να κρύψει την επιλογή της αυτή με ψευτοεπαναστατικές κορόνες και «αντιμνημονιακές» αναλύσεις.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

ΙΑ
9 Αυγούστου 2015 στις 6:04 μ.μ.

η κωνσταντοπουλου που προσελαβε σαν συνεργατη την Α Ζωηρου συνεργατιδα του Γ. Καρατζαφερη (του γνωστου αριστερου ΛΑΟΣ)

Ανώνυμος
9 Αυγούστου 2015 στις 6:44 μ.μ.

Εν προκειμένω, ο αρθρογράφος του Ριζοσπάστη έχει δίκιο.

Όλοι αυτοί που στήριξαν την παρούσα συγκυβέρνηση ώστε αυτή να οδηγήσει το λαό σε νέες ήττες, σήμερα κάνουν τις μωρές παρθένες. Μάλιστα, λένε ότι η "λύση" (για ποιόν άραγε;) θα έρθει με ανάθεση σε νέους "πολιτικούς Μεσσίες" για παραμονή στην ΕΕ αλλά με εθνικό νόμισμα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις που βοήθησαν τη συγκυβέρνηση να φέρει το τρίτο μνημόνιο προσπαθούν να στήσουν ένα νέο ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, παρουσιάζοντας ένα νέο αφήγημα (χτες η "κυβέρνηση της Αριστεράς"-Μεσσίας εντός αστικού συστήματος, σήμερα η "εθνική νομισματική πολιτική"-πανάκεια εντός ιμπεριαλιστικών οργανισμών).

Τέλος, όλοι αυτοί που μας περιέγραφαν γλαφυρά τη "συγκίνηση" του Τσίπρα (παραμονές της προδοσίας του Τσίπρα...) ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΟ (για να αναδείξουν έστω την τελευταία στιγμή τους θεατρινισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ), καλό θα ήταν να κάνουν μια υποτυπώδη αυτοκριτική (όχι δήλωση μετανοίας...) για τη βοήθεια που προσέφεραν στους σημερινούς διαχειριστές του αστικού συστήματος ώστε να καταπιεστούν ακόμη περισσότερο οι ήδη καταπιεσμένοι...
Π.χ. οι παρακάτω φράσεις γράφτηκαν 35 μέρες πριν, αλλά ο συγγραφέας τους δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο".
"Φανερά συγκινημένος, με δακρυσμένη φωνή θα λέγαμε ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σήμερα μια ομιλία στο Σύνταγμα, που ακούμπησε την καρδιά των ακροατών του."
Άλλωστε, αυτός δεν ψήφισε την κυβερνητική πρόταση. Μόνο την προπαγάνδισε.

Άγνωστος Χ

περαστικός
10 Αυγούστου 2015 στις 8:24 π.μ.

Μα τι μας λέει τώρα το ΚΚΕ; Ότι δεν υπάρχουν πολιτικά αιτήματα τα οποία μπορεί να συμβάλλουν προωθητικά στο λαϊκό κίνημα; Ότι πρέπει σήμερα να βγείς με αίτημα για σοσιαλιστική επανάσταση; Ε ΑΣ ΒΓΕΙ τότε! Τι Δεν το λέει όμως, μας μιλά με υπονοούμενα και λαϊκές εξουσίες και "κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής" και πίπες, λες και ο μέσος άνθρωπος καταλαβαίνει με τέτοιες διατυπώσεις τι υπονοείται. Εμπρός για σοσιαλιστική επανάσταση! Πείτε το ντε, και εξοπλιστείτε κιόλας, γιατί οι επαναστάσεις δεν γίνονται με...πρωτοσέλιδα.

Από την στιγμή όμως που δεν το λέτε, δεν προετοιμάζεστε καν, παρά απλά μας λέτε ευθέως ότι σήμερα δεν πρέπει να βγούμε από το ευρώ γιατί θα είναι καταστροφή, ΣΕ ΑΛΛΑ πάει το μυαλό μας.
Ναι, πάει εκεί που φαντάζεστε: Ότι έχετε μπει πλήρως στο αστικό μπλοκ και απλά προσπαθείτε να διασώσετε τα προσχήματα με..."λαϊκές εξουσίες" που θα έρθουν κάπου, κάπως, κάποτε στο μέλλον, σαν την δευτέρα παρουσία. Όσο για τα συμφέροντα των αστών που θέλουν δραχμή, αυτά είναι για γέλια: Πάντα στον καπιταλισμό ένα κομμάτι αστών ωφελείται, ακόμη κι από την χειρότερη κοινωνική/πολιτική/οικονομική καταστροφή. Ο καπιταλισμός έχει διεισδύσει τόσο πολύ σε κάθε πλευρά της ζωής, που είναι αδύνατον να μην δημιουργήσει κέρδη για κάποιον έστω και μειοψηφικά, παρά μόνο στην περίπτωση σοσιαλιστικής επανάστασης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ΚΥΡΙΑΡΧΑ συμφέροντα, που έχουν να κάνουν με το βασικό χαρακτήρα της Ελληνικής αστικής τάξης. Και τα κυρίαρχα συμφέροντα ούτε να σκεφτούν δεν θέλουν για έξοδο από το ευρώ σήμερα. ΣΗΚΩΤΟΥΣ θα τους βγάλουν στην κυριολεξία! Εδώ πάνε να ποινικοποιήσουν κάθε λέξη για έξοδο από το ευρώ! Λοιδορούν μέχρι και το Βαρουφάκη!

Σήμερα λοιπόν υπάρχει μία πολύ φανερή αναντιστοιχία:
Σε πολύ μεγάλο κομμάτι κόσμου υπάρχει η άποψη να βγούμε από την τυραννία του ευρώ (ΣΩΣΤΑ, γιατί η ευρωζώνη ΚΑΙ η ΕΕ δίνει πάρα πολλά πλεονεκτήματα στην αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό), αλλά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ κοινοβουλευτικό κόμμα να στηρίζει αυτή την άποψη! Όλα τα κόμματα είναι με την παραμονή στο Ευρώ! Από ΚΚΕ μέχρι ΚΑΙ Χρυσή Αυγή! Άλλος το βάζει για σήμερα, άλλος για λίγο, άλλος για πολύ κι άλλος για πάντα, αλλά όλοι ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και άρα στα μνημόνια.

Βέβαια θα μου πείτε "Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι αν βγούμε τελείωσαν τα μνημόνια;"
ΤΙΠΟΤΕ, όντως είναι πολύ πιθανό με την υπάρχουσα κατάσταση και να βγούμε και να συνεχιστούν τα μνημόνια. Η δε λιτότητα ΟΥΤΕ με σοσιαλιστική εξουσία θα τελειώσει. Όσοι νομίζουν ότι έτσι και γίνει σοσιαλιστική επανάσταση θα τρώνε με χρυσά κουτάλια, καιρός να ξυπνήσουν, γιατί για μεγάλο διάστημα να επιβιώσουμε θα προσπαθούμε. Όμως είναι άλλο αυτό και άλλο να λες ότι δεν θα υπάρχει διαφορά στην κοινωνία με την σοσιαλιστική επανάσταση π.χ. Έτσι λοιπόν και με την ΕΕ, σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο φυσικά, η έξοδος (ακόμη και σκέτα από το ευρώ) θα απελευθερώσει ταξικές δυνάμεις κι εκεί είναι το σημαντικό, όχι ότι θα περνάμε καλύτερα ατομικά. Τα ενδιάμεσα αιτήματα είναι για να σε φέρουν σε καλύτερη θέση στην ταξική πάλη, όχι για να σου γεμίσουν την τσέπη. Να πω κι αυτό για όσους σκέφτονται "σοσιαλιστικά" με την καρδιά στα λεφτά...

Ανώνυμος
10 Αυγούστου 2015 στις 3:53 μ.μ.

@ περαστικός

Δε θέλω να σου χαλάσω το παραμύθι που έχεις στο μυαλό σου, αλλά τα "μνημόνια" (=εξειδίκευση των ΕΕ-πολιτικών) εφαρμόζονται ήδη και σε χώρες εκτός ευρωζώνης (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία κτλ. με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με μείωση των κοινωνικών δαπανών κτλ.). Απλώς με μικρότερη ένταση από ό,τι στην Ελλάδα που είναι το πειραματόζωο.
Προς το παρόν βέβαια. Αύριο μπορεί να ενταθεί η εφαρμογή τέτοιων πολιτικών ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστικών οικονομιών σε σχέση με τις αναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες.

περαστικός
10 Αυγούστου 2015 στις 6:17 μ.μ.

Τα "μνημόνια" (που τα βάζεις σε εισαγωγικά λες και δεν αποτελούν ποιοτική τομή σε ότι γινόταν και πριν το 2010) πολλαπλασιάζουν την ένταση σε πολλά επίπεδα. Και ως γνωστόν, μιας και είσαστε και γνώστες του μαρξισμού, οι ποσοτικές αλλαγές φέρνουν και ποιοτικές αλλαγές. Όταν η ποσότητα από το "1" πάει στο "10" ή πολύ περισσότερο στο "100", θα πρέπει να ψάξεις και για ποιοτικές αλλαγές, όχι μόνο να λες "είναι το ίδιο πράγμα, απλά...αυξημένο". Από που τον έμαθες εσύ αυτό το "μαρξισμό" όπου όλα παραμένουν ίδια και "απλά"...μεγαλώνουν και αυξάνονται;

Η "ανταγωνιστικότητα" αυξάνεται με πάρα πολλούς τρόπους. Μάλιστα στην περίοδο του ιμπεριαλισμού η βία σε κάθε της μορφή παίζει σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο ρόλο από πολλά οικονομικά μεγέθη. Σίγουρα πάντως δεν αφορά χώρες σαν την Ελλάδα που έχουν πολύ συγκεκριμένη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Άλλωστε για να γίνει ανταγωνιστική μία χώρα θα πρέπει να υπάρχει και προσωπικά πολύ αμφιβάλλω αν αυτή την στιγμή μιλάμε για ένα κυρίαρχο έθνος με "πλέρια" πολιτική ανεξαρτησία ή για μία μορφή του νεοαποικισμού.

Υγ: Πάντως αν θυμάμαι καλά έγραψα και άλλα πολλά, αλλά φαντάζομαι ήταν πολύ εύκολη για σένα η απάντηση και βαρέθηκες να την δώσεις.

Ανώνυμος
10 Αυγούστου 2015 στις 7:16 μ.μ.

το "Κ"ΚΕ είναι κόμμα βαστάζος της αστικής εξουσίας και κάθε τίμιο στοιχείο πρέπει να λάβει μέρος στον αγώνα για τη συντριβή του "Κ"ΚΕ, όπως εξάλλου και όλων των λοιπών αστικών κομμάτων

ανώνυμος 87

Ανώνυμος
10 Αυγούστου 2015 στις 9:00 μ.μ.

7.16 Να προσέξεις μόνο μη σπάσεις κανένα πόδι και σκίσεις το Καλσόν. Κόπιασε η εμπειρία θα σου μείνει Αξέχαστη................................................

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger