Home » » Την 1η Οκτώβρη 1949 ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακοινώνει την ίδρυση της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας

Την 1η Οκτώβρη 1949 ο Μάο Τσε Τουνγκ ανακοινώνει την ίδρυση της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 | 8:12 μ.μ.

Την 1η Οκτωβρίου 1949 ανακηρύχθηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η επανάσταση είχε επικρατήσει. Λίγο αργότερα, το 1953, διεξήχθησαν εκλογές σε όλη την επικράτεια για την ανάδειξη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, των άλλων αντιπροσωπευτικών οργάνων και την υιοθέτηση Συντάγματος. Έτσι, το 1954 ολοκληρώθηκε η συγκρότηση των οργάνων εξουσίας στη μετεπαναστατική Κίνα. Βασίστηκε στην εμπειρία των οργάνων εξουσίας που είχαν διαμορφωθεί στις απελευθερωμένες περιοχές ήδη κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου αγώνα ενάντια στην ιαπωνική κατοχή[1].

Η εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών της Εθνοσυνέλευσης εκτυλίχθηκε με βάση τον εκλογικό νόμο του 1953. Αυτός προέβλεπε την εκλογή 1 αντιπροσώπου για κάθε 100 χιλιάδες εκλογείς στις πόλεις και 1 αντιπροσώπου για κάθε 500 χιλιάδες εκλογείς στις αγροτικές περιοχές. Η διαφοροποίηση αυτή είχε ως στόχο τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των εργατικών στρωμάτων που κατοικούσαν και εργάζονταν στις πόλεις. Ένα παρόμοιο μέτρο είχε ισχύσει και στην πρώτη περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Οι εκλογές ήταν έμμεσες. Οι αντιπρόσωποι της πρώτης βαθμίδας, που είχαν εκλεγεί άμεσα από το εκλογικό σώμα, εξέλεγαν τους αντιπροσώπους της παραπάνω. Από τις εκλογές αυτές αναδείχθηκε η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση η οποία περιλάμβανε περίπου 5.700 βουλευτές.

Η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση κατέληξε στην υιοθέτηση του πρώτου Συντάγματος της ΛΔ Κίνας. Στην πραγματικότητα, με δεδομένη την ταραχώδη ιστορία της Κίνας, επρόκειτο για το πρώτο Σύνταγμα στην ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger