Home » , » Δημήτρης Τρίμης VS ΚΚΕ

Δημήτρης Τρίμης VS ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 | 6:05 μ.μ.

Σκληρή κριτική ασκεί στην Αλέκα Παπαρήγα, και στο ΚΚΕ, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίμης, από την εφημερίδα των Συντακτών, με αφορμή την τοποθέτηση που έκανε η πρώην γ.γ της Κ.Ε ΚΚΕ μιλώντας στο βήμα της βουλής κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, της κυβέρνησης.

«Το ΚΚΕ δεν εύχεται να πετύχει η κυβέρνηση διότι θα είναι ζημιά για το λαό αφού θα περάσει το αντιλαϊκό και αντεργατικό της πρόγραμμα, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα...
Σημείωσε ότι το ΚΚΕ θέλει η κυβέρνηση να αποτύχει όχι διότι είναι ανίκανη, όπως ισχυρίζονται άλλα κόμματα ή επειδή θα την πουλήσουν οι εταίροι της, αλλά διότι ο λαός θα της βάλει εμπόδια» αναφέρει το σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα 902.

Ο Δημήτρης Τρίμης, στο κείμενο του, επικαλούμενος δηλώσεις του Κώστα Κάππου, κάνει αναφορά στην εποχή που, σύμφωνα με τον ίδιο «το ΚΚΕ δεν ήταν... ανάδελφο και κακορίζικο». 

Επειδή έχουμε δεδομένο ότι θα ακολουθήσει απάντηση από τον «Ριζοσπάστη» την οποίο φυσικά θα παραθέσουμε, αναδημοσιεύουμε το άρθρο του δημοσιογράφου της «ΕτΣ»:

Το ΚΚΕ δικαιούται να ασκεί δομική «αριστερή» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Όμως, ήταν πάντοτε έτσι ανάδελφο το ΚΚΕ;

Η τέως Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ και νυν βουλευτής του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα ευχήθηκε στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση... καλή αποτυχία, με το γνωστό κακορίζικο στιλ που ακολουθεί ο Περισσός.

Ασφαλώς το ΚΚΕ δικαιούται να ασκεί δομική «αριστερή» αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, επειδή, «πουλάνε την παραμύθα» (έτσι γράφει ο σημερινός «Ριζοσπάστης») του αντινεοφιλελεύθερου μετώπου και επειδή «ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, να ορθώσουν τείχος στο νεοφιλελευθερισμό».

Το ΚΚΕ σήμερα είναι ένα πάρα, πάρα πολύ αντικαπιταλιστικό κόμμα, το πιο ούλτρα, καθαρό κι ορθόδοξο κομμουνιστικό του κόσμου και δεν συμμαχεί με κανένα, εφόσον όλοι  καλλιεργούν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, πλην του εαυτού του βεβαίως.

Όμως, ήταν πάντοτε έτσι ανάδελφο το ΚΚΕ; Και δεν αναφέρομαι στην επιλογή του Χαρίλαου Φλωράκη το «βρώμικο» 1989, να συγκατοικήσει στον ίδιο πολιτικό φορέα (τον «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου») με τους ως τότε «αναθεωρητές και οπορτουνιστές» σοσιαλδημοκράτες ευρωπαϊστές της ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου και του Φώτη Κουβέλη, και λίγο αργότερα να συγκυβερνήσει με την Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα νωρίτερα, το 1988, όπως διαβάζουμε στην πρόσφατη τιμητική έκδοση για τον αείμνηστο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ (1974 -1989), Κώστα Κάππο, το Κόμμα διέθετε και πολιτική συμμαχιών και υιοθετούσε την προοδευτική εξέλιξη, τα πολιτικά στάδια, δηλαδή, προς τον τελικό στόχο του σοσιαλισμού με τη ηγεμονία του προλεταριάτου. Το ρεπορτάζ είναι από τον «Ριζοσπάστη» 9 Μαρτίου 1988, δηλαδή, μιας άλλης εποχής.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του περίφημου άρθρου 4 που είχε φέρει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (του Ανδρέα Παπανδρέου) και με το οποίο ουσιαστικά αφαιρούνταν συνδικαλιστικά δικαιώματα και υπονομευόταν το ύψιστο εργατικό όπλο της απεργίας, ο Κώστας Κάππος είχε έναν εξαιρετικό διάλογο με τον τότε υπουργό Γ. Γεννηματά:
«Μας μιλήσατε πάλι για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλά σοσιαλιστική κυβέρνηση και καπιταλισμός πως συμβιβάζονται;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Κ. Κάππος.

Ο Γ. Γεννηματάς, του απάντησε: «Εαν εσείς που είσατε κομμουνιστικό κόμμα ερχόσασταν στην εξουσία αύριο -διεκδικείτε απ' ό,τι γνωρίζω μάλιστα με μια συμμαχία αριστερού συνασπισμούτην εξουσία- θα συμβιβαζόσασταν με ένα καπιταλιστικό καθεστώς, ναι ή όχι; Ή θα κάνατε κομμουνισμό εδώ και σήμερα;». «Κύριε υπουργέ, εμείς μέσα στην τακτική και τη στρατηγική μας», έλεγε ο Κ, Κάππος, «σαν πρώτη φάση έχουμε τη δημοκρατία του λαού».

«Εχουμε την ενότητα των πλατιών αριστερών δυνάμεων και δεν μιλάγαμε ποτέ για σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά για αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κυβέρνηση, η οποία κάνει μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες, που μπορούν να δράσουν... Σοσιαλιστική κυβέρνηση σημαίνει τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, σημαίνει πέρασμα της εξουσίας στα χέρια των εργαζομένων».

Είδατε λοιπόν που αγωνιστές κομμουνιστές, σύμβολα ανιδιοτέλειας για το λαό μας, όπως ο Κώστας Κάππος ηγούνταν ενός άλλου ΚΚΕ που πίστευε ειλικρινά «στην ενότητα των πλατιών αριστερών δυνάμεων», στη αντιμονοπωλιακή δημοκρατική κυβέρνηση (με τη συμμετοχή του ΚΚΕ) που θα κάνει μεταρρυθμίσεις που είναι ώριμες  κατά την πρώτη φάση της πορείας προς τον σοσιαλισμό.

Σήμερα τι άλλαξε και το ΚΚΕ απαγορεύει το αντινεοφιλελεύθερο δημοκρατικό μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων; 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 12 σχόλια

Ανώνυμος
7 Οκτωβρίου 2015 στις 6:32 μ.μ.

1) Σε γενικές γραμμές, έχουν παρέλθει 27 χρόνια από το 1988. Αν δεν καταλαβαίνει ο Τρίμης τι μπορεί να έχει αλλάξει μέσα σε 27 χρόνια (π.χ. συγκυβερνήσεις 1989, διασπάση 1991, διάλυση ΕΣΣΔ, ίδρυση της ΕΕ με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, κατάντια ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κτλ.) μάλλον πρέπει να έρθει επειγόντως σε επαφή με την πραγματικότητα...

2) "Παινεύουν τους πεθαμένους, για να θάψουν τους ζωντανούς" έλεγε ο Φλωράκης.
Δεδομένης της πορείας του Κάππου, καλό θα ήταν οι απανταχού Τρίμηδες να μην τον πιάνουν στην πένα τους. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί η σύγκριση μαζί του είναι εις βάρος τους...

3) Έχει δίκιο ο Τρίμης σε 2 σημεία: (α) το ΚΚΕ δεν είναι σαν το ΣΥΡΙΖΑ και δε συνεργάζεται με Καμένους, Λεβέντηδες, Βενιζέλους και Ποτάμηδες για να ρίξει δήθεν το "νεοφιλελευθερισμό". Κατ'αυτήν την έννοια είναι όντως "ανάδελφο".
(β) Το ΚΚΕ ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι το μοναδικό αντικαπιταλιστικό κόμμα στο αστικό κοινοβούλιο... Πώς να το κάνουμε;

ΥΓ: Η Παπαρήγα είπε τα εξής: "Το ΚΚΕ θέλει η κυβέρνηση να αποτύχει όχι διότι είναι ανίκανη, όπως ισχυρίζονται άλλα κόμματα ή επειδή θα την πουλήσουν οι εταίροι της, αλλά διότι ο λαός θα της βάλει εμπόδια." Πολύ πιο αισιόδοξο από ό,τι μας το παρουσιάζει ο Τρίμης...

ΥΓ2: Δεν υπάρχει "νεοφιλελευθερισμός" (=κακός καπιταλισμός). Υπάρχει καπιταλισμός σε κρίση που χρησιμοποιεί νεοφιλελεύθερα "εργαλεία" για να την ξεπεράσει εις βάρος του λαού.

7 Οκτωβρίου 2015 στις 6:53 μ.μ.

«στην ενότητα των πλατιών αριστερών δυνάμεων» Τα τσιρακια του Σορος πλατια αριστερα.
Ρε ουστ εμισθα παπαγαλακια της πλουτοκρατιας.

Ανώνυμος
7 Οκτωβρίου 2015 στις 7:06 μ.μ.

Ο Σύριζα και ο Τσίπρας είχαν την μεγάλη ευκαιρία ν αποδείξουν πρώτα στον λαό και μετά σε όλους τους άλλους συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ τι πραγματικά θα μπορούσε να καταφέρει σαν πρώτη φορά "αριστερά" κυβέρνηση, το τι επακολούθησε είναι γνωστό, ΑΡΙΣΤΕΡΟ μνημόνιο και μάλιστα χειρότερο από τα δυο δεξιά προηγούμενα των Σαμαροβενιζελων, τι προσπαθεί λοιπόν τώρα να μας πει η Εφ των Συντακτών μέσω του κου Τρίμη?

Ανώνυμος
7 Οκτωβρίου 2015 στις 8:11 μ.μ.

Ρε Τρίμη ασχολείσαι με το τι λέει η Παπαρήγα;Πολύ αξία τους δίνεις.Αυτοί είναι ψόφιοι και δεν το κατάλαβαν ακόμη.Αυτούς τους έχει θάψει ο λαός και νομίζουν πως ζούν ακόμη.
Παράτα τους στην μιζέρια τους και ασχολήσου με κάτι πιό χρήσιμο.

Ανώνυμος
7 Οκτωβρίου 2015 στις 10:16 μ.μ.

@Ανώνυμος

Zizek εσύ;
Που χάθηκες ρε αδελφέ;
Κανένα νέο μαρξιστικό ανέκδοτο;

7 Οκτωβρίου 2015 στις 10:51 μ.μ.

Σωστή κριτική στο ΚΚΕ αλλά δυστυχώς γίνεται προς υπεράσπιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οπότε ουσιαστικά ακυρώνεται και δίνει όπλα στην ηγεσία του ΚΚΕ να συνεχίσει τον απομονωτισμό. Κρίμα...

8 Οκτωβρίου 2015 στις 1:02 π.μ.

δεν ειναι μου ειναι γνωστο οτιδηποτε αφορα συμμαχιες του κκε και κατα ποσον αυτες ξεπερνουν την συνεργαζομενη κανελη αλλα αυτο που φαινεται καθαρα ειναι οτι η εφημεριδα των συντακτων εχει αναλαβει την στηριξη του νεου (μνημονιακου) συριζα και το αστειο ειναι οτι με την φιλομνημονιακη στροφη του τελευταιου μαλλον κινδυνευει (η εφ συντ) να χασει την επισημη φιλοκυβερνητικη εκπροσωπηση απο τα μμε των γνωστων ομιλων

Ανώνυμος
9 Οκτωβρίου 2015 στις 4:43 π.μ.

Ας μη ρέψει από τη στεναχώρια ο Τρίμης-
το ΚΚΕ και πολιτική συμμαχιών προτείνει ("Λαϊκή Συμμαχία" λέγεται, μόνο που δεν περιλαμβάνει τα ρετάλια της αστικής πολιτικής όπως αυτός θα επιθυμούσε, αλλά τους ταξικούς συμμάχους της εργατικής τάξης- ας ανοίξει μια τυχαία μέρα το Ριζοσπάστη και θα καταλάβει για να μην τον στέλνω στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ και τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου και ...μπερδεύεται) αλλά ούτε και ανάδερφο είναι (σχετικά μπορεί να ψάξει για τις διεθνείς συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που από το 1998 διοργανώνονται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, μπορεί να διαβάσει τη "Διεθνή Κομμουνιστική Επιθεώρηση" κοκ).
Όσο για την Ελευθεροτυπία νο.2, πιστή στα χνάρια του προκατόχου της- τότε ήταν με το κραταιό ΠΑΣΟΚ, τώρα με τους πολιτικούς του επιγόνους
στη σκυταλοδρομία της σοσιαλδημοκρατίας... καμία έκπληξη

Ανώνυμος
9 Οκτωβρίου 2015 στις 10:28 π.μ.

Λίγα τα λόγια σας για τον Τρίμη.
Ο Τρίμης λέει πως στην πορεία μας προς τον σοσιαλισμό υπάρχουν στάδια, σταδιάκια και σταδιάρες.
Ο Τρίμης ξέρει πως η πρώτη-δεύτερη Αριστερή κυβέρνηση βρίσκεται στο προ-στάδιο της "πρώτης φάσης της πορείας προς τον σοσιαλισμό".
Ο Τρίμης έτσι αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχωρά ακάθεκτη και απερίσπαστη στην υλοποίηση μίας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

10 Οκτωβρίου 2015 στις 10:26 μ.μ.

Μάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα οποιοδηποτε εργατικο ή αριστερο κομμα ή αναρχική ομαδα να χαράξει κάποια αποτελεσματική ταχτικη ή να αναπτυξει καποια δράση με θετικά αποτελεσματα. Αναγκαστικά περναμε περιοδο μεγάλης ήττας και υποχωρησης του εργατικού κινηματος σε ολοκληρο τον πλανητη. Βρισκομαστε στις παραμονες του τριτου παγκοσμιου πολεμου. Ερχεται απιστευτα μεγαλο αιματοκυλισμα και μαζικη καταστροφη κεφαλαιων και ανθρωπων. Το ΚΚΕ μαλλον εχει αντιληφθει οτι τιποτα δεν μπορει να αναχαιτισει την καταστροφη που ερχεται. Γι αυτο εχει καταφυγει σε μια ξερή αρνηση σε καθε δηθεν λυση. Μετά τη μεγαλη κατστροφή μετα΄το μαζικο αιματοκυλισμα του πλανητη με το νεο συσχετισμό που θα προκυψει και με το ΝΕΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ θα διαμορφωθει η νεα επαναστατικη προταση. Τωρα δεν μπορει να γινει τιποτα περισσοτερο απο μια ξερη καταγγελια του καπιταλισμου και συντηρηση των δυναμεων μας

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2015 στις 1:48 π.μ.

Πόσο καραγκιόζης (με την κακή έννοια) είναι αυτός ο Τρίμης; Για να υποστηρίξει τους σοσιαλφιλελεύθερους αριστεροακροδεξιούς συγκυβερνώντες καταφεύγει στη νεκρανάσταση του ααδμ που ούτε αυτό τον εκφράζει στην πραγματικότητα. Διαπράττει δε την τυμβωρυχία να ισχυρίζεται έμμεσα ότι αν ζούσε ο Κάππος θα υποστήριζε τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ (του Κοτσακά και της Τζάκρη) στην πορεία για τον .... σοσιαλισμό. Βέβαια απευθύνεται σε ανθρώπους που διαβάζουν την εφημερίδα των συντακτών .... δηλαδή σε πασόκους που τους έχει λείψει η Ελευθεροτυπία. Μήπως το Βαθύ κόκκινο να χρησιμοποιούσε τις Κουριάδες που είναι πιο αυθεντικοί εκφραστές της "αριστερής" κυβέρνησης;

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2015 στις 10:14 π.μ.

@Ανώνυμος 13 Οκτωβρίου 2015 - 1:48 π.μ

Ο τσακ Γιώργης βάζει ότι κινείται πετάει, κολυμπάει και βρίζει το ΚΚΕ. Γρήγορα γίνεται "δημοφιλής" ανάρτηση εκεί στο πλάι και μένει να ζητάει κλικ με βαρύγδουπους τίτλους: "ένα άτομο, ένας άνθρωπος ενάντια σε ένα ολόκληρο κόμμα, σημειώσατε τι;"
Ένας νέος που δεν ξέρει την ιστορία του Κάππου και δεν έζησε την πορεία του ακόμα και όταν ήταν εκτός κόμματος θα φανταστεί πως αυτός μίλησε για "έθνος ανάδελφο". Πού'σαι Σαρτζετάκη με τα παπάκια του Χάρυ Κλυν...

Απορία βλάκα ή μόνο κάτι σαν βήχας: "Επειδή έχουμε δεδομένο ότι θα ακολουθήσει απάντηση από τον «Ριζοσπάστη»" θα θέλαμε να ρωτήσουμε πότε το κόμμα έχει πει πως όποιος παπάτζας το πιάνει στο στόμα του θα απαντά μέσω του κομματικού του οργάνου;
Αν ίσχυε αυτό οι ειδήσεις για το εργατικό που θα έμπαιναν;


Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger