Home » , » Απολογισμός φρίκης

Απολογισμός φρίκης

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 | 9:58 π.μ.

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Καθημερινά το ένα πολύνεκρο ναυάγιο διαδέχεται το άλλο στο πέρασμα των προσφύγων από την κόλαση της φτώχειας και του πολέμου. Στο βυθό της Μεσογείου που μετατρέπεται σε απέραντο υγρό νεκροταφείο μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βυθίζονται καθημερινά οι αγιογραφικές διακηρύξεις και οι δήθεν ανθρωπιστικές αξίες της ΕΕ. Απολογισμός φρίκης: πάνω από 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χαθεί μέχρι στιγμής στα νερά του αρχιπελάγους, που συνεχώς αυξάνονται, ενώ αμείωτες συνεχίζουν οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Το 2016 η Ευρώπη πρόκειται να γνωρίσει το μεγαλύτερο «κύμα» προσφύγων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι και από τους ένα εκατομμύριο ανθρώπους και πλέον που ήδη επιχείρησαν τον διάπλου της Μεσογείου από τα τουρκικά παράλια και τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
Η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων εισήλθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 4 Ιανουαρίου 2016 έφθασαν στην Ελλάδα 859.508 πρόσφυγες και μετανάστες! Η πλειονότητα (43%) είναι Σύροι και ακολουθούν οι Ιρακινοί (26%), Αφγανοί (24%),

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι θύματα κάποιων φυσικών φαινομένων ή των πολέμων γενικά και αόριστα. Όσο οι  ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις θα προκαλούν πολέμους και εμφύλιες αιματοχυσίες, θα στηρίζουν ολοκληρωτικά  καθεστώτα, όσο θα γιγαντώνεται η φτώχεια, τόσο θα αυξάνονται και οι στρατιές των μεταναστών. Έχουν κυριολεκτικά λεηλατήσει και ισοπεδώσει χώρες και λαούς από την Αφρική ως τη Μ. Ανατολή, σπέρνοντας τον όλεθρο, καταδικάζοντας στο θάνατο, την πείνα και την εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους, οδηγώντας στη μαζική μετανάστευση, στον εκτοπισμό, στον ξεριζωμό.

Η εγκληματική πολιτική της ΕΕ ενάντια στα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από αλλεπάλληλες Συνόδους Κορυφής στοχεύει στον αποκλεισμό και την απόκρουσή τους. Αυτή είναι η Ευρώπη - φρούριο που αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως εισβολείς - εχθρούς με την εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση, με Frontex και Eurosur (σύστημα ελέγχου μέσω δορυφόρων κ.α.), κατασταλτικά με διώξεις για αυτό αναβαθμίζει διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής, θωρακίζει τα σύνορα, ενεργοποιεί προγράμματα επαναπροώθησης και επιστροφών για τους μετανάστες, θέτει ως βασική προτεραιότητα τη λειτουργία στρατοπέδων εγκλεισμού, ταυτοποίησης και διαλογής των χιλιάδων απελπισμένων. Η μόνη πτυχή που δεν απασχολεί την ΕΕ στη χάραξη της πολιτικής της απέναντι στους πρόσφυγες, και δεν μπορεί να υπάρχει καμία αυταπάτη γύρω από αυτό, είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται για να αλυσοδένεται η Μεσόγειος, να υψώνονται φράκτες για το ατσάλωμα του ευρωπαϊκού φρουρίου που θα «ανοιγοκλείνει» επιλεκτικά τα σύνορά του.
 
Το πρόγραμμα επανεγκατάστασης 160.000 προσφύγων σε βάθος δύο ετών από την Ελλάδα και την Ιταλία προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο στα χαρτιά, ενώ οι κατασκευή των περιβόητων hot spots προχωρά με ρυθμό «χελώνας». Προς το παρόν, μόλις 190 πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Αφγανιστάν έχουν επανεγκατασταθεί.

Πολλά από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. δείχνουν απροθυμία να δεχθούν πρόσφυγες στις χώρες τους. Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα από τα μαζικά κύματα μεταναστών στη χώρα μας, που οδηγούν είτε σε τραγωδίες, είτε σε άθλιους χώρους συγκέντρωσης που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών». Απάνθρωπες και οι συνθήκες διαβίωσης για όσους καταφέρουν να γλυτώσουν.  Σε μια χώρα όμως που έχει καταντήσει υποχείριο των ιμπεριαλιστών, τα παρακάλια και τα παζάρια που επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κονδύλια πέφτουν στο κενό και συνοδεύονται από απειλές και πιέσεις για πλήρη υποταγή. Δεν υπάρχει πρόταση της ΕΕ για το προσφυγικό που να μην έχει υποστηρίξει, χαιρετίσει και αποδεχτεί η σημερινή κυβέρνηση, παρουσιάζοντάς την θετική, ανθρωπιστική, στη σωστή κατεύθυνση.

* Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης», αρθρογράφος στο «ΕΘΝΟΣ» και μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
16 Ιανουαρίου 2016 στις 3:00 μ.μ.

Καποια στιγμη...η οποια πλησιαζει με ταχυ βημα,ολοι αυτοι οι νεκροι,ολο αυτο το αιμα,ολος αυτος ο πονος,ολο αυτο το κλαμα,μα και ολη αυτη η αδιαφορια και το ''δεν βαριεσαι'' των λαων.....οχι την Μεσογειο μας, θα πνιξει....μα και τον κοσμο ολο!! Αναθεμα μεγαλο στην γενια μας,την μεταπολεμικη.....φαγαμε,ζεσταθηκαμε,αποκτησαμε προσοντα....μα ανθρωποι καλυτεροι,δεν γιναμε!! Στα κεφαλια των παιδιων μας,σκαει το ενα μετα το αλλο κακο!! Αδειαζουν τα σπιτια απο τα παιδια μας,αδειαζει η χωρα απο νιοτη.....και ειναι απο τα πιο μικρα κακα ,κοντα στα δραματα που παιζονται γυρω μας!! Ανοιξαμε ταφους,αντι πορτες για ζωη!! Αναθεμα μας!!''Βγαζουμε'' απο τις εκλογες καθε φορα ,τον ''νεο νταβατζη μας'' και τωρα σκουζουμε,να βρουμε τον επομενο σωτηρα ,αντι να κοψουμε κεφαλια !!Οοοοχι!! Να μου κανετε την χαρη ,και μην δω σχολια περι ''κοπου,βιας και ψυχολογια της μαζας''!! Ηθος λειπει!!Για αυτο θα εχει ...κλαμα!!Κλαμα πολυ!!Για ποιες παραλιες να μιλησουμε ;; Ποιος τολμα να βουτηξει το ποδαρι του στα νερα μας;; Για ποια μπανια του λαου να μιλησουμε;; Τολμαμε; Μην και σε ''κατι μαλλια ...μπλεχτουμε''!! Ανατριχιαζω μονο στην σκεψη !! Ποιος δημοσιοκαφρος ,τον Μαη-Ιουνη θα κανει ρεπορταζ για τα εισητηρια στις οργανωμενες πλαζ; Ποιος μικρομεσαιος και προβληματικος,θα παρει τα μουτρα του,να παραπονεθει για πτωση τζιρου στις τουριστικες επιχειρησεις;; Ετσι ,για να μιλουμε με ορους που αναγνωριζει,ο ''σκληρος μας δισκος''! Αντε μου και στο διαολο για ρατσα....οσο υπερασπιστηκαμε τα παιδια μας....θα υπερασπιστουμε και τα παιδια των Συριων!! Να λεμε και καμια μ...κια ...να περνα η ωρα δηλαδη! Για αυτα μονο ειμαστε!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger