Home » , » Σαν σήμερα το 1945 υπογράφτηκε η συμφωνία της Βάρκιζας και κάποιες βιωματικές αναφορές

Σαν σήμερα το 1945 υπογράφτηκε η συμφωνία της Βάρκιζας και κάποιες βιωματικές αναφορές

Από giorgis , Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 | 4:09 μ.μ.

Του Γ. Γ. 

Μαύρη επέτειο σήμερα, αφού στις 12 Φλεβάρη του 1945 υπογράφτηκε στην Βάρκιζα από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) η ομώνυμη συμφωνία.  (Εδώ έχουμε κάνει ένα αναλυτικό αφιέρωμα).

Το όργιο τρομοκρατίας και διώξεων που ακολούθησε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη το βλέπουμε σε ένα κείμενο του Γενικού αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που υπογράφεται από τον Μάρκο Βαφειάδη και έχει τίτλο «Ετσι ξεκίνησε ο εμφύλιος», όπου ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «Το έργο της αστυνομίας στην ύπαιθρο με ενίσχυση και των εξοπλισμένων συμμοριών του μοναρχοφασισμού ήταν η εξοντωτική δίωξη, όχι μόνο του ΕΛΑΣίτη και ΕΑΜίτη, αλλά και κάθε πολίτη που τολμούσε να εξωτερικεύσει τα δημοκρατικά του φρονήματα. Το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούσε να διαπράξει Έλληνας πολίτης ήταν να μιλήσει για δημοκρατία και αυτό και μόνο ήταν αρκετό να τον στείλει στην φυλακή και να καταδικαστεί σαν "εκτελεστής" με ψευδομάρτυρες».

Όλα αυτά οδήγησαν αργότερα τον Μήτσο Παρτσαλίδη, ένα απ’ αυτούς που υπέγραψαν την συμφωνία εκ μέρους του ΕΑΜ να δηλώσει: «Δεν το 'κοβα καλύτερα το χέρι μου που υπέγραφα…»

Ας μου επιτραπεί μια προσωπική αναφορά. Τούτη την μέρα θυμάμαι με συγκίνηση τον πατέρα μου δικασμένο σε θάνατο από τα δικαστήρια σκοπιμότητας της μεταβαρκιζιανής εποχής,  ενώ μου έρχεται στο μυαλό μια σχετική βιωματική ιστορίαπου έχω γράψει στο μπλοκ μας. 
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
12 Φεβρουαρίου 2016 στις 8:03 μ.μ.

Το να έκοβε τα χέρια του και άλλα τέτοια αποτελούνε απίστευτο θράσος. Σιαντος Παρτσαλίδης Νεφελούδης κάνανε Κουρελόχαρτο το Πρόγραμμα του ΚΚΕ της 6ης ολομέλειας του 1934 το 1937 που μίλαγε για Δικτακτορία του Προλεταριάτου και το 2ο και 3ο Γραμμα του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ που μίλαγε για Ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αποτέλεσμα τα εγκλήματα σε ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ με αποτέλεσμα να μη πάρουμε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 μετατρέποντας τον πόλεμο σε ταξικό.Την στιγμή που το 1943 είχανε διαλύση την Κ.Δ λόγο ΕΘΝΙΚΩΝ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΩΝ... δώσανε 52 μέρες χρονο στην Αστική Τάξη να φέρει Στρατό και να χτυπήσει σε χρόνο που διάλεξε και το ΕΑΜ να πολεμήσει μόνο με το Εφεδρικό ΕΛΑΣ και μετά το έγκλημα στην Βάρκιζα. Παραθετω Ντοκουμέντα. Και όλος ο λαός να μας πει πάρτε την εξουσία και κάντε Σοσιαλισμό δεν γίνεται....πρέπει να μεσολαβήσει ένα Αστικοδημοκρατικό στάδιο λύσης των εσωτερικων ζητημάτων και μετά με ομαλές δημοκρατικές διαδικασίες να πάμε στον Σοσιαλισμο. Γ.ΣΙΑΝΤΟΣ ΠΕΕΑ λίγο πριν το έγκλημα στην Καζέρτα. ΟΙ Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας δεν ήτανε λάθος ήτανε μέσα στην πολιτική μας της Εθνικής Ενότητας. Το ίδιο ισχύει και για την Βάρκιζα. Γ.Σιάντος εισήγηση στο 7ο Συνέδριο Οκτώβρης του 1945. Οπότε παιδιά τα κουραφέξαλα του Παρτσαλίδη δεν πιάνουνε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger