Home » , » "Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια..."

"Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια..."

Από Δημήτρης Δαμασκηνός , Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 | 12:48 μ.μ.

Τα αποσπάσματα που παρατίθενται περιέχονται στο βιβλίο: "Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια..."-2004-Έκδοση "Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 (ΕΔΙΑ)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα Εθνικό και Πολιτικό μνημόσυνο γιά τους πατριώτες που στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα με υπερηφάνεια και αγάπη γιά την πατρίδα.

Οι ιερείς τους οποίους έστελνε η Μητρόπολη της Αθήνας να παραστούν στις εκτελέσεις των αντιστασιακών, τους οποίους είχαν καταδικάσει σε θάνατο τα «δικαστήρια» τους, καταγράφουν τα ονόματα και περιγράφουν τις τελευταίες ώρες των πατριωτών. Πρόκειται βέβαια μόνο για τις εκθέσεις που βρέθηκαν στα αρχεία της Αρχιεπισκοπής και δημοσιεύτηκαν και τις παραθέτουμε.

Η Ιωάννα Τσάτσου σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία στη διάρκεια της κατοχής συμμετείχε σε μιά οργάνωση Εθνικής Αλληλεγγύης υπό την αιγίδα του πατριώτη Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, δημοσίευσε με την σφραγίδα της Αρχιεπισκοπής γιά πρώτη φορά το 1947 τις εκθέσεις εκτελέσεων των πατριωτών τις οποίες είχαν συντάξει οι ιερείς που τις παρακολούθησαν. Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση αυτή και εξήντα χρόνια από τις εκτελέσεις των πατριωτών, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος διέπραξε το ατόπημα να λογοκρίνει ή να εξαφανίσει τα τελευταία λόγια των ηρώων, που είπαν λίγα λεπτά πριν την εκτελεσή τους, για όσους δήλωσαν ότι ανήκαν σε οργάνωση μη αρεστή σ΄ αυτόν! Αυτό έγινε σε νέα έκδοση της Αρχιεπισκοπής του 2001 την οποία προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος.

Στις σελίδες που ακολουθούν επισημαίνονται αρκετές παράγραφοι που δεν υπάρχουν ή έχουν αλλοιωθεί στην τελευταία ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger