Home » » Η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Λιβύης (1986)

Η ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Λιβύης (1986)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 17 Απριλίου 2016 | 7:14 π.μ.

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 30 χρόνια αφότου για πρώτη φορά ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επέφερε ένα «εκδικητικό χτύπημα» κατά της Λιβύης. Στο παρόν κείμενο αναλύεται η τότε κατάσταση, ανακαλώντας στη μνήμη τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα (ΠΓ).

του Knut Mellenthin

Στις 15 Απριλίου 1986 οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ με διαταγή του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν, έκαναν με αιφνιδιαστικό τρόπο αεροπορική επίθεση κατά πολλών στόχων στη Λιβύη. Σημείο αφετηρίας των επιθέσεων ήταν, μετά από συμφωνία με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, δύο βάσεις στη Μεγάλη Βρετανία και τρία αεροπλανοφόρα τα οποία είχε συγκεντρώσει ο πολεμικός στόλος των ΗΠΑ ήδη τρεις μήνες πριν στον κόλπο της Σύρτης μπροστά από τη λιβυκή ακτή. Η επίσημη ονομασία της επιχείρησης ήταν «El Dorado Canyon». Η επίθεση έγινε τουλάχιστον ενάντια σε πέντε στόχους, μεταξύ αυτών και στην έδρα [κατοικία] του Μουαμάρ Καντάφι στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Ο Λίβυος ηγέτης του κράτους κατηγόρησε αργότερα την Ουάσιγκτον ότι ήθελε να σκοτώσει αυτόν και την οικογένειά του. Εντούτοις, κατά το χρονικό σημείο της επίθεσης δεν βρίσκονταν εκεί. Φαινομενικά ο Καντάφι είχε προειδοποιηθεί από τον ιταλό πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, ο οποίος ήταν συγχρόνως και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Επιπρόσθετοι στόχοι των επιθέσεων ήταν δυό αεροπορικές βάσεις και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ συμμετείχαν 45 αεροπλάνα, ρίχτηκαν 300 βόμβες, χρησιμοποιήθηκαν 48 πύραυλοι. Ένα μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Λιβύης και συνετρίβη στη θάλασσα. Οι δυό αξιωματικοί πιθανότατα έχασαν τη ζωή τους. Οι εκτιμήσεις για τα θύματα της Λιβύης από τις επιθέσεις απέχουν πολύ μεταξύ τους, βρίσκονται κυρίως ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger