Home » , » 75 χρόνια από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης (Βίντεο)

75 χρόνια από την έναρξη της Μάχης της Κρήτης (Βίντεο)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 | 7:58 μ.μ.

Συμπληρώθηκαν σήμερα 75 χρόνια από την έναρξη της  Μάχης της Κρήτης. Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα όχι μόνο του Β” Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό και τη βαρβαρότητα.
Ο αλαζονικός Γολιάθ, η πανίσχυρη Βέρμαχτ, με αιχμή το πλέον επίλεκτο Σώμα της, τους φοβερούς αλεξιπτωτιστές, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τον ψυχωμένο Δαβίδ: ο ατρόμητος κρητικός λαός αψήφησε τα πάντα -το δέος που προκαλούσαν οι αλεξιπτωτιστές, την πλημμελή προετοιμασία των Συμμάχων, τον εσκεμμένο εγκλωβισμό της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην ηπειρωτική Ελλάδα, τον αφοπλισμό των Κρητών από τη μεταξική δικτατορία, τις ρητές οδηγίες των Αρχών να μην πολεμήσει- και με ενθουσιασμό ρίχτηκε στη μάχη για να υπερασπιστεί τους βωμούς και τις εστίες του.

Ήταν ένας γνήσιος παλλαϊκός ξεσηκωμός, ένας πάνδημος συναγερμός που για πρώτη φορά στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο λάμβανε χώρα και έμελλε να θέσει τις βάσεις για τη θεμελίωση της πιο σημαντικής καινοτομίας που έφερε αυτός ο καταστροφικός πόλεμος: του ευρωπαϊκού λαϊκού κινήματος αντίστασης.

Οι Γερμανοί αρχικά σάστισαν, αλλά στη συνέχεια, όταν η Μάχη έγειρε υπέρ τους αντί να σεβαστούν τον γενναίο αντίπαλό τους, έσπευσαν να τον εκδικηθούν σκληρά: στις πρώτες κιόλας μέρες της Μάχης, στις 23 και 24 Μαΐου του 1941, διέπραξαν μαζικές σφαγές αμάχων στα Μισίρια Ρεθύμνου και τον Κακόπετρο Χανιών. Στην ηρωική και πολύπαθη Μεγαλόνησο, με βάση το αποτρόπαιο δόγμα της συλλογικής ευθύνης, εκτελούνται 2.000 πολίτες από τον Μάιο έως και τον Αύγουστο του 1941.

Στις παραπομπές που παραθέτουμε υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για την ηρωική στάση του Κρητικού λαού ενάντια στους Γερμανούς εισβολής.

Με αυτή την ευκαιρία  παρακολουθήστε μια σχετική εκπομπή που μεταδόθηκε από τον διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό. Την επιμελήθηκε και την παρουσιάζει ο askourdoulakos. Με συνοδεία καλής κρητικής μουσικής γίνεται αναφορά για το μεγαλείο του Κρητικού λαού που αντιστάθηκε ηρωικά στην επίθεση των χιτλερικών δυνάμεων συνδυάζοντας αυτά τα γεγονότα με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.



Μάχη της Κρήτης: "Ο δίκαιος και ιπποτικός πόλεμος των Γερμανών ενάντια στις κτηνωδίες των Κρητικών"!

Υπόθεση Heinz Richter: Οι Γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης

Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ

“Ανάθεμά σας Γερμανοί κι εκάψατε την Κρήτη”

“Οι κάλυκες του λόφου”: H ιστορία του Αμάρμπεη, της θρυλικής μορφής της Μάχης της Κρήτης

Όχι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας με αφορμή την υπόθεση Ρίχτερ

Προκλητικά «Ρίχτερ» για τη Μάχη της Κρήτης

Μάχη της Κρήτης: Η Κρήτη μπορούσε να κρατήσει

Οι Ναζί κατέστρεφαν την Κρήτη και οι “διορισμένοι“ πατριώτες αναθεμάτιζαν την αντίσταση...

Ο Νίκος Καζαντζάκης το 1945 στα Χανιά ως μέλος της Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων Κρήτης

Ο Νίκος Καζαντζάκης στον Αλικιανό και στη Μαλάθυρο Κισσάμου Χανίων. Οι απίστευτες ωμότητες των Γερμανών Ναζί στη Βιάννο.

Το ολοκαύτωμα στο Κοντομαρί (02 Ιούνη 1941) και στην Κάντανο, επαρχίας Σελίνου Ν. Χανίων (3 Ιούνη 1941)
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
21 Μαΐου 2016 στις 11:04 π.μ.

Συγνώμη για το άσχετο σχόλιο αλλά έχω μια ερώτηση.Στο twitter του ο Δένδιας την 18η Μαίου ανέβασε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ του 1981.
https://twitter.com/NikosDendias/status/732876409568382976?lang=el
Ο Ρουμπέκας που αναφέρεται εκεί είναι ο ίδιος με τον Δικηγόρο του Ρουπακιά;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger