Home » , » "Προγάστωρ μαλάκας"

"Προγάστωρ μαλάκας"

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 | 12:01 π.μ.


Γράφει ο mitsos175.

Σου ορκίζομαι στα μάτια του Σαμαρά, ότι δεν έχω κανένα απολύτως υπουργό Παραπαιδείας υπ' όψιν μου. Άλλωστε όλοι άχρηστοι ήταν και είναι. Θέλω να υπενθυμίσω την αξία των Αρχαίων.
Εδώ ταιριάζει η φράση του Οβελίξ "Ουκ εστί προγάστωρ. = Δεν είναι χοντρός"! Συμφωνώ, ου μην, αλλά χθαμαλόν το στήθος.
Η λέξη πάλι "μαλάκας" δεν σήμαινε τον λάτρη του αυνανισμού, σήμαινε αρχικά τον αδύναμο, τον άρρωστο, τον "μαλακό" με την έννοια του μαλθακού. Φίλη, να σου εξηγήσω: Το "Φιλοκαλούμεν τε γαρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας", μεταφράζεται: Αγαπάμε το ωραίο με την απλότητα, και φιλοσοφούμε χωρίς να γινόμαστε μαλθακοί. Χωρίς "μπιπ" λογοκρισίας, διδάσκεται στα σχολεία. "Περικλέους Επιτάφιος", Θουκυδίδης. Δεν είναι λόγος μείωσης του μαθήματος των Αρχαίων, το γεγονός ότι εσύ δεν καταλαβαίνεις λέξη.

Μέτρο! Η λέξη κλειδί. Η χούντα του Παπαδόπουλου είχε μια τάση αυτογελοιοποίησης. Όμως η παράδοση του "μαλάκα" συνεχίζεται σε κάθε δικτατορία. Λογικό, κάθε τύραννος είναι ένας μαλάκας και με την αρχαία έννοια και τη σύγχρονη. Ανίκανος, άρρωστος, που αυτοϊκανοποιείται με τις πράξεις του.

Ο Παπαδόπουλος λοιπόν, είχε απαγορεύσει, μεταξύ άλλων, και τις Αρχαίες Τραγωδίες. Μα και βέβαια! Γιατί στα κείμενα τους εξυμνούνταν η Ελευθερία, το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Η άποψη της χούντας για την Αρχαία Ελλάδα, ήταν ότι οι άνδρες φορούσαν μίνι με ξώφτερνα, όσο σκότωναν με τα δόρατα τους άλλους άνδρες, "βαρβάρους".
Καμιά αναφορά στα διαχρονικά επιτεύγματα της Φιλοσοφίας και της Τέχνης, εξυμνούνταν μόνο οι πόλεμοι και το πλιάτσικο των Αρχαίων υμών Προγόνων κατά καιρούς. Η γενοκτονία στην Τροία, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η λεηλασία του περσικού θησαυροφυλακίου της Βαβυλώνας από τον στρατηλάτη μας το Μ. Αλέξανδρο με τις εταίρες του, κι άλλα παρόμοια. Κι οι Πέρσες εξάλλου από άλλους τα βούτηξαν... Συγγνώμη διορθώνω: Δεν λεηλάτησαν την Ασία οι εταίρες, την κατέστρεψαν οι εταίροι. Και σήμερα συν-εταίροι κι εταιρίες μας κλέβουν.

Βέβαια ο Φίλης δεν είναι χουντικός. Είναι μνημονιακός. Ποιά η διαφορά; Καμιά, αλλά την Τρόικα τώρα τη λέμε θεσμοί. Η γλώσσα εξελίσσεται και πολλές φορές ελίσσεται. Όπως κι ο Φίλης, ελίσσεται σα φίδι. Μην κοιτάς που είναι "προγάστωρ", όταν θέλει είναι φοβερά ευκίνητος, το παίζει "αριστερός" κάνοντας έτσι μεγαλύτερη ζημιά στην Αριστερά από οποιονδήποτε ναζί. Ο λόγος που ο ημιμαθής θέλει να μειωθούν τα Αρχαία, είναι μόνον ο "κόφτης". Ούτε ότι είναι άσχετος, ούτε τίποτα άλλο. Αν ήταν ικανός, έξυπνος, έντιμος, θα ήταν υπουργός;

Θα κοπούν θέσεις και πρέπει να βρεθεί μια δικαιολογία, ώστε να παρθούν κεφάλια. Κεφάλια καθηγητών, φιλολόγων στην προκειμένη περίπτωση. "Δεν χρειαζόμαστε τα Αρχαία. Δεν μιλάμε Αρχαία". Σε λίγο όμως μ' αυτή τη "λογική" δεν θα χρειαζόμαστε και τα Μαθηματικά. Δεν θα μας έχει μείνει Σεντ στην τσέπη, για να μετρήσουμε, οπότε να παίρνουν σειρά οι επόμενοι. Οι πολιτικοί ειδικά, δεν χρειάζονται ούτε τα Νέα. 7.500 σελίδες μέτρα, ποιός τα διαβάζει; Να γυρίσεις μόνο τις σελίδες, νύχτωσε. Αδιάβαστους θα μας στείλουν. Άρα, τι να τα κάνουμε τα σχολεία; Αμ τα Νοσοκομεία; Μένει κανείς αθάνατος; Επίτιμε, δεν ρωτήσαμε εσένα. Ωπα, να το "πλεόνασμα"!

Θέλουν λοιπόν αίμα, ανθρωποθυσίες ώστε να χορτάσει ο "Αχόρταγος". Οι τοκογλύφοι. Και βρίσκουν δικαιολογίες. Κάνει όμως κι ένα καλό ο Φίλης, άθελα του φυσικά. Θα μάθουμε όλοι να βρίζουμε Αρχαία έτσι για Αντίσταση. Παρεμπιπτόντως μερικές παρατηρήσεις: Το αυνανιστής της φράσης "Λάβε έναν αυνανιστή = Πάρε έναν βουλευτή" που συνήθως λένε πολλοί είναι μεταγενέστερη λέξη.

Ο Αυνάν είναι πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, ο πρώτος εφευρέτης της αντισύλληψης. Τραβιόταν την κρίσιμη στιγμή. Ήρθε αργότερα μαζί με το Χριστιανισμό. Όχι ότι δεν είχαμε πριν ατομικούς εραστές. Αλλά δεν κυβερνούσαν πάντα. Σήμερα μας κυβερνούν οι διεφθαρμένοι μέχρι να κόψουμε εμείς αυτή την συνήθεια.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger