Home » , » Τακτικές κινήσεις.

Τακτικές κινήσεις.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 | 6:58 π.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Στη Συρία, όπως σε κάθε πόλεμο, οι τακτικές κινήσεις υπαγορεύονται πολλές φορές από τη διπλωματία. Ας πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Την προέλαση των Κούρδων και την απελευθέρωση μεγάλων περιοχών που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος.

Είναι γνωστό ότι
1) Η Τουρκία θέλει να επέμβει ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία Κουρδικού Κράτους.

2) Η Τουρκία ενισχύσει τόσο την αντιπολίτευση στη Συρία μαζί με το ΝΑΤΟ, όσο και το ISIS μαζί με Σ. Αραβία (κυρίως). Είναι λοιπόν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δυο ομάδων.

3) Οι Κούρδοι νικούν κατά κράτος τους μισθοφόρους του ISIS. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το PKK και ο αντίστοιχος κλάδος του στη Συρία, υπόσχεται μια νέα, καλύτερη ζωή για το μέλλον, απ' ότι ένα απλό πισωγύρισμα στην προπολεμική κατάσταση. Στην άλλη πλευρά ο φανατισμός και η καταπίεση κάθε δικαιώματος, έχουν οριστικά κρίνει τον πόλεμο, καθώς όλο και περισσότεροι ακολουθούν του Κούρδους, ακόμα κι αν ανήκουν σε άλλες εθνότητες.

4) Κυρίως μετά τη Ρωσική Επέμβαση, οι Αμερικάνοι προσέγγισαν τους Κούρδους. Η διπλωματική κατάσταση είναι αρκετά περιπλοκή ως προς τις σχέσεις, αρκετά απλή όμως ως προς τα συμφέροντα.

5) Ρωσία - Κίνα - Ιράν για δικούς λόγους ο καθένας, στηρίζουν τον Άσαντ.

6) Ο μόνος τρόπος να επέμβει η Τουρκία είναι κατόπιν άδειας , επομένως κι υποστήριξης του ΝΑΤΟ. Αλλιώς δεν θα επέμβει, δεν έχει καμιά πιθανότητα επιτυχίας, το αντίθετο, θα χάσει ακόμα περισσότερα.

Για να πάρει άδεια λοιπόν, προβαίνει σε προβοκάτσιες, κλαίγεται (στη διπλωματική γλώσσα διαμαρτύρεται) ενώ τις τελευταίες μέρες εφάρμοσε το εξής σχέδιο.

α) Η αντιπολίτευση επιτέθηκε δυτικά του Χαλεπιού, ενώ ο ISIS στο θύλακα της Deir Ez Zor.

β) Βορείως της μεγαλύτερης πόλης η αντιπολίτευση παρέδωσε σχεδόν αμαχητί περιοχές της στο ISIS. Στα σύνορα με την Τουρκία.

Έτσι η Άγκυρα είχε αφορμή να επέμβει σ' όλο το μήκος των συνόρων με τη Συρία, που ο ISIS πλέον κατείχε. Έσκασε και μια βόμβα στην Κωνσταντινούπολη κι οι διπλωμάτες ζήτησαν άδεια να ξαμολήσουν τα σκυλιά του πολέμου. Οι Αμερικάνοι είπαν "NO" καθώς όλοι τους έχουν πάρει πλέον είδηση. Δεν θέλουν να τα χαλάσουν, τουλάχιστο τώρα, με τους Κούρδους. Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ βλέπουμε.

Οι Κούρδοι είχαν αίτημα από τους κατοίκους των δυο πόλεων, που έλεγχε ακόμα η αντιπολίτευση και που υποχώρησε άτακτα, να τους προστατευόσουν από τους φανατικούς. Το δίλλημα ήταν μεγάλο, καθώς η απελευθέρωση αυτών των πόλεων ήταν Casus belli για την Τουρκία αφού είπε, πως θα επέμβει σίγουρα. Πιθανόν μπλοφάριζε, πάντως βρέθηκε λύση:

Οι Κούρδοι από τη μεριά του Ευφράτη κινήθηκαν δυτικά, αντί Νότια στη Ράκκα, όπως όλοι περίμεναν, πετυχαίνοντας αιφνιδιασμό. Ο ISIS τσακίστηκε, οι φανατικοί έγιναν... λαγοί, για να ενισχύσει την άμυνα του, το ΙΚ αναδιατάχθηκε, παραχωρώντας μεγάλες περιοχές στην ανύπαρκτη αντιπολίτευση με την οποία συνεργάζεται. Οι δυνάμεις του τώρα προσπαθούν μάταια να σταματήσουν τους Κούρδους, που ελευθερώνουν τη χώρα τους, ενώ ο Σουλτάνος, το φυσά και δεν κρυώνει... Ξίδι! Εδώ το καλό ξίδι από διαλεκτό σταφύλι! Ξυδάκι σουλτάνε μ'; 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger