Home » , » Κεμαλιστές και Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Κεμαλιστές και Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 | 12:13 π.μ.

Του Σεϊτ Αλντογάν - Δημοσιογράφος της καθημερινής Τουρκικής εφημερίδας Εβρενσέλ

Οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Τουρκία αν και καταιγιστικές είναι συγκεχυμένες.

Αρχικά στις 9,30 περίπου το βράδυ μαθαίνουμε ότι στρατιωτικά τμήματα κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε πολίτες
Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα σμήνος στρατιωτικών αεροπλάνων πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αγκυρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολεμικό ελικόπτερο ανοίγει πυρ στοχεύοντας το κεντρικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. 

Ταυτόχρονα άρματα μάχης κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγάλες πόλεις με έντονη την παρουσία τους σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.

Αν και η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι εντελώς ρευστή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με μήνυμα του προσπαθεί να υποβαθμίσει τα όσα συμβαίνουν συστήνοντας ψυχραιμία στον Τουρκικό λαό: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια αντίσταση στην νόμιμη κυβέρνηση, δηλώνει, για να συμπληρώσει ότι «κάποιοι προερχόμενοι από το στράτευμα κάνουν παράνομη πράξη».
«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι προσπάθεια πραξικοπήματος» υπογραμμίζει στην δήλωση του και σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ότι η κυβέρνησή του ελέγχει την κατάσταση στην δήλωση του τονίζει: «Αυτοί που τόλμησαν να κάνουν αυτή την τρέλα, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ποιοι είναι και για ποιο σκοπό προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια θα το μάθουμε σύντομα».
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός συστήνει στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος κάνοντας λόγο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακόψει την πορεία της δημοκρατίας μας».

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μια σύμπραξη Κεμαλικών με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος είναι ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν ενώ στο παρελθόν υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής του. Αν και διατέλεσε πρώην ιμάμης, σήμερα είναι ένας πάμπλουτος μεγαλοεπιχειρηματίες που ζει στην Αμερική απ’ όπου και βάζει σε εφαρμογή τα επιχειρηματικά και πολιτικά του σχέδια.

Υ.Γ  Το πόσο αμφιταλαντευόμενο είναι το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σ’ αυτούς που ξεκίνησαν το κίνημα και στις δυνάμεις που εξακολουθούν να μένουν πιστές στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τον Τουρκικό λαό και να επανέλθει ξανά με μήνυμα του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Αυτή την στιγμή είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση για το που θα καταλήξει η απόπειρα πραξικοπήματος. Η νύχτα θα είναι μεγάλη και για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη θα επανέλθουμε.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 2 σχόλια

16 Ιουλίου 2016 στις 2:20 μ.μ.

https://athens.indymedia.org/post/1561287/

16 Ιουλίου 2016 στις 3:06 μ.μ.

http://diktiospartakos.blogspot.gr/2016/07/blog-post_840.html
Ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Κ.Κ. Τουρκίας. mitsos175.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger