Home » » Δυο πολύ ενδιαφέροντα ένθετα εφημερίδων

Δυο πολύ ενδιαφέροντα ένθετα εφημερίδων

Από giorgis , Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 | 8:58 μ.μ.


Του  Γ. Γ

Δυο ένθετα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συναντάμε στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου. Τα προμηθευτήκαμε και τα δυο και με την πρώτη ευκαιρία θα παραθέσουμε εκτενή αποσπάσματά τους στον ιστότοπο «ιστορικά ντοκουμέντα».

Το πρώτο ιστορικό ανάγνωσμα κυκλοφορεί σήμερα με την εφημερίδα των Συντακτών και το υπογράφει ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής Φώντας Λάδης. Εχει τίτλο «Ιουλιανά 1965. 100 μέρες που συγκλόνισαν της Ελλάδα».

Σ' αυτό συναντάμε πλήθος φωτογραφικών ιστορικών ντοκουμέντων, καθώς και δημοσιευμάτων της εποχής.

Όπως μάλιστα σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας «Στην περίοδο των Ιουλιανών, ο ρόλος κάποιων "κεντρώων" και "κεντροαριστερών" εφημερίδων που έστρωσαν τον δρόμο στην ωμή παρέμβαση του Παλατιού στα πολιτικά μας πράγματα , ήταν καθοριστικός. Ένα συγκρότημα Τύπου, μάλιστα, επιχειρεί και στις μέρες μας ανάλογες παρεμβάσεις, σαν "σκιά", ευτυχώς, τώρα πια του παλιού, καλού εαυτού του».

Είναι μια έκδοση πολύ επιμελημένη και ο αναγνώστης της σχηματίζει ολοκληρωμένη άποψη γι' αυτή την ταραγμένη εποχή της πρόσφατης ιστορίας μας.

Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον ένθετο υπάρχει στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» -κυκλοφορεί ήδη στην περιοχή της Ομόνοιας-  είναι μια ιστορική μελέτη που συντάχτηκε από το Τμήμα Ιστορίας του ΚΚΕ και έχει τίτλο: «23+ Παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941 - 1949»,
Όπως σημειώνεται στην έκδοση το ανάγνωσμα αυτό είναι μια απάντηση στην αντικομμουνιστική ιστορική διαστρέβλωση και κυκλοφορεί  με αφορμή τα 70 χρόνια του ΔΣΕ.

Με την ευκαιρία θα προτείναμε στους αναγνώστες μας να προμηθευτούν από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή" το βιβλίο «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», Περιέχει μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποθανάτισε ο Απόστολος Μουσούρης ο οποίος μάλιστα σαν κινηματογραφιστής του ΔΣΕ μας έχει παραδώσει εικόνες ανεκτίμητης αξίας από την καταγραφή της καθημερινής ζωής των ανταρτών του ΔΣΕ, καθώς και από τις μάχες που έχουν δώσει σε Γράμμο Βίτσι με τον λεγόμενο Εθνικό στρατό.

Ιδιαίτερη αναλυτική αναφορά για το βιβλίο αυτό καθώς και για το σημερινό ένθετο του «Ριζοσπάστη» θα κάνουμε σε μερικές  μέρες.

Δυστυχώς η ιστοσελίδα που έφτιαξε το ΚΚΕ σ' αυτή την διεύθυνση με επιδίωξη να παραθέσει ντοκουμέντα για την δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πέρα απ' την αρχική της εμφάνιση δεν ξαναέχει ανανεωθεί. Ας ελπίσουμε ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει.  
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger