Home » , » Σαλβαδόρ Αλιέντε: «Όποιος κάνει μισή επανάσταση σκάβει μόνο το δικό του τάφο».

Σαλβαδόρ Αλιέντε: «Όποιος κάνει μισή επανάσταση σκάβει μόνο το δικό του τάφο».

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 | 5:29 μ.μ.


11/9/1973: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Χιλή υπό τον στρατηγό Πινοσέτ, καθοδηγούμενο και χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, ανατρέπει και δολοφονεί τον εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε, επαληθεύοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τη φράση του Γάλλου επαναστάτη Σαιν Ζυστ: «Όποιος κάνει μισή επανάσταση σκάβει μόνο το δικό του τάφο».

Σήμερα συμπληρώνονται 43 ακριβώς χρόνια από την εκδήλωση ενός από τα πιο αιμοσταγή φασιστικά πραξικοπήματα στην Ιστορία, το πραξικόπημα στη Χιλή στις 11 Σεπτέμβρη του 1973.

Ηταν η απαρχή της πολύχρονης υπαγωγής μιας ολόκληρης χώρας σε ένα από τα στυγνότερα φασιστικά καθεστώτα που επέβαλαν μέσα στον 20ό αιώνα το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές για τη διατήρηση της εξουσίας τους.

Στις 11 Σεπτέμβρη 1973 οι Αμερικανοί, με τη δολοφονία του Προέδρου Αλιέντε και την ανατροπή της κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας, εγκατέστησαν τοποτηρητή τους στη Χιλή το κτηνώδες ανδρείκελό τους, τον δικτάτορα Πινοσέτ.

Από εκείνη τη μέρα και με την επικράτηση των στρατιωτικών, ξεκινά ένα τρομακτικό πογκρόμ. Χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί και δημοκράτες οδηγούνται στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο, εκατοντάδες δολοφονούνται ύστερα από φρικτά βασανιστήρια.

Για περίπου ένα μήνα, οι εργάτες καθαριότητας ανακαλύπτουν στους δρόμους του Σαντιάγκο πτώματα δολοφονημένων με ρυθμό 250 - 300 τη μέρα...

Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από περασμένες αναρτήσεις μας ενώ οι παραπομπές που παραθέτουμε αναφέρονται αναλυτικά σ’ όλο αυτό το ιστορικό γεγονός.

Η μάχη της Χιλής

Χιλή, πριν από 40 χρόνια..

Τέσσερα και ένα ερωτήματα για την ανατροπή Αλιέντε

Διδάγματα και συμπεράσματα από την Χιλή του Σαλβαδόρ Αλιέντε

Χιλή: Το τέλος ενός πειράματος

Victor Jara: «Επανάσταση δεν γίνεται χωρίς τραγούδια»

Διδάγματα από τη Χιλή του Αλιέντε
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger