Home » , » Οι mediaάρχες και τραπεζίτες λύνουν το ζωνάρι τους!

Οι mediaάρχες και τραπεζίτες λύνουν το ζωνάρι τους!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017 | 1:38 π.μ.

Tης Ματίνας Παπαχριστούδη στο ΠΡΙΝ της Κυριακής - μέσω mediatvnews

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη διαχείριση του ΔΟΛ και θα πληρώνουν εργαζόμενους μέχρι το ξεπούλημα των περιούσιων τίτλων του συγκροτήματος. Ο Μ. Σάλλας «στρατηγικός επενδυτής» της Παγκρήτιας Τράπεζας μπαίνει στο «Πρώτο Θέμα» του Θ. Αναστασιάδη. Ο Φώτης Μπόμπολας που έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους του δικού του εκδοτικού συγκροτήματος θέλει να αναλάβει τον χρεοκοπημένο ΔΟΛ. Ο Βαρδινογιάννης το ξανασκέφθηκε για το Mega και δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσει το κανάλι. Ο νέος mediaάρχης Δημήτρης Μάρης εμφανίζεται δημόσια ως στρατηγικός παίκτης σε μελλοντικές εξελίξεις. Ο «Ελεύθερος Τύπος» μπαίνει στο άρθρο 106 του πτωχευτικού Κώδικα και ο Αμερικανός Τζών Ρήγας συνεχίζει να απολαμβάνει τα προνόμια εκδότη ενώ έχει χρεοκοπήσει το συγκρότημα της «Μακεδονίας».

Η λίστα των ειδήσεων και γεγονότων του τελευταίου μήνα του 2016 θα μπορούσε να συνεχιστεί με πολλά ακόμη ονόματα. Όσα δεν έγιναν εντός του 2016, επιταχύνθηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα του έτους.

Το γιατί είναι εύκολα εξηγήσιμο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας-Νίκος Παππάς έχασε τη μάχη στην ανακατασκευή του mediα-κού σκηνικού με κύριο όπλο τις τηλεοπτικές άδειες. Με εξαίρεση το ισχυρό λάβωμα του Mega και την επιχειρούμενη εκδίωξη του Σταύρου Ψυχάρη, το σκηνικό των media και κυρίως το σύστημα που τρέφει και τρέφεται από αυτό παραμένει ισχυρό. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί η αποτυχία του Μαξίμου να κυριαρχήσει στα ΜΜΕ με τα δικά της αποκλειστικά έντυπα- γκρουπ Αυγής, Στο Κόκκινο, left, τη νέα εφημερίδα Documento που δεν κατάφερε να έχει την προσδοκώμενη κυκλοφορία, την επαναφορά Καλογρίτσα στην τηλεόραση, κ.λ.π.

Στις αρχές του 2017 όλα μοιάζουν να έχουν ξαναστηθεί στη σκακιέρα της πάντα παρούσας και λειτουργούσας διαπλοκής η οποία απλώς μεταλλάχθηκε και απέκτησε περισσότερες επιδρούσες παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα τη συμμετοχή και αναγκαία συμφωνία σε ότι συμβαίνει, των εκπροσώπων της τρόϊκας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Σε αυτό το πολύπλοκο σκηνικό θα «τρέξουν» οι επόμενες εξελίξεις στο χώρο των media. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένη επίσης, να διατηρεί ως όπλο παρέμβασης της την απειλή μιας Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, τη διανομή της κρατικής διαφήμισης και την επιρροή της στη στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού. Διαπραγματεύεται όμως ήδη και συζητά με τους άλλοτε μισητούς εχθρούς του κόμματος στο χώρο των ΜΜΕ και αποδέχεται τη διαμεσολάβηση των άλλοτε σφόδρα καταγγελλόμενων μεγαλοστελεχών media.

Σε αυτό το σκηνικό και οι media-άρχες ανασκευάζουν τους στρατηγικούς στόχους του και αποφασίζουν τις τακτικές κινήσεις τους.

Το μόνο βέβαιο είναι οι χαμένοι της σκληρής διαπάλης για τον έλεγχο της διαπλοκής εντός του 2016. Η ενημέρωση ως βασική λειτουργία των ΜΜΕ, γιατί πλέον ουδείς από τα Μέσα αλλά και τα πολιτικά κόμματα δεν ενδιαφέρεται για ρεπορτάζ και αποκαλύψεις. Και οι εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι σε αυτά οι οποίοι οριστικά πλέον έχουν μετατραπεί σε απλούς προλετάριους της μεταφοράς περιεχομένου ΜΜΕ χωρίς καμία απολύτως επιρροή στο προϊόν της εργασίας τους. Η επιβεβαίωση της κατάληξης αυτής έρχεται από τους εκδότες, media-άρχες που όρισαν το ποσό των 400-500 ευρώ ως βασικό μισθό για τα Μέσα τους.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger