Home » , » 11 Απρίλη 1945 εξεγείρονται οι κρατούμενοι στο Μπούχεβαλντ

11 Απρίλη 1945 εξεγείρονται οι κρατούμενοι στο Μπούχεβαλντ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 11 Απριλίου 2017 | 7:17 π.μ.

Γράφει η Αργυρώ Κραββαρίτη

Στις 11 Απρίλη οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ.

Οι κρατούμενοι που είχαν εξεγερθεί, κατάφεραν να φτιάξουν ένα μικρό ασύρματο και να ρθουν σε επαφή με την Τρίτη Αμερικανική Στρατιά του Τζορτζ Πάττον ζητώντας βοήθεια. Πράγματι οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν στο Στρατόπεδο προσφέροντας βοήθεια στους στασιαστές και οι κρατούμενοι απελευθερώνονται.

Υπολογίζεται, ότι όσο λειτουργούσε το στρατόπεδο Μπούχενβαλντ εξοντώθηκαν περίπου 56.000 κρατούμενοι, ενώ πάνω από 2.000 ήταν οι νεκροί («παράπλευρες απώλειες») από αεροπορικό βομβαρδισμό των Αμερικάνων στις 24/4/1944.

Ο Χόρχε Σεμπρούν είναι Ισπανός συγγραφέας, που συμμετείχε στην ισπανική αντίσταση, συνελλήφθη, κλείστηκε στο Μπούχεβαλντ, συμμετείχε στην εξέγερση της 11 Απριλίου και την απελευθέρωση από τους Αμερικανούς.
Στην πολιτική του διαδρομή υπήρξε εκτοπισμένος κομμουνιστής στο Μπούχεβαλντ, στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

11 Απριλίου 2017 στις 2:05 μ.μ.

Εδω πρεσβεία καλεί αναρχία, εδω πρεσβεία καλέι αναρχία.

Κάλεσμα αναρχικών για τη τελευταία σφαγή με χημικά όπλα στη Συρία
Πρωτοβουλία αναρχικών εντός και εκτός των τειχών

Απρίλιος 6, 2017
https://athens.indymedia.org/post/1571698/

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger