Home » , » 37 χρόνια από τότε που η εργοδοσία του εργοστασίου της ΕΤΜΑ δολοφονεί την φοιτήτρια Σ. Βασιλακοπούλου

37 χρόνια από τότε που η εργοδοσία του εργοστασίου της ΕΤΜΑ δολοφονεί την φοιτήτρια Σ. Βασιλακοπούλου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 | 12:16 π.μ.

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει

Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει

Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».


Γιάννης Ρίτσος
__________

«Στυγερό έγκλημα διαπράχτηκε χτες το μεσημέρι στην Αθήνα από μπράβους του μονοπωλίου ΕΤΜΑ. Η φοιτήτρια της Παντείου Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ, έπεσε νεκρή ύστερα από προμελετημένη επίθεση του Μάριου Χαρίτου, που έστρεψε καταπάνω της το πούλμαν που οδηγούσε συνθλίβοντας κυριολεκτικά στο κεφάλι.

Η νεαρή αγωνίστρια μοίραζε εκείνη την ώρα, στην έξοδο του εργοστασίου της ΕΤΜΑ, προκηρύξεις της ΚΟΑ του ΚΚΕ που καλούσαν στην  παναθηναϊκή συγκέντρωση ενάντια στην ανεργία, την ακρίβεια και τις απολύσεις.

Ο Μάριος Χαρίτος μέχρι να κάνει το χθεσινό έγκλημα, είχε επανειλημμένα και στο παρελθόν δημιουργήσει τρομοκρατικά επεισόδια σε βάρος των εργαζομένων. Είναι γνωστός τραμπούκος και προστατευόμενος της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ».

Ριζοσπάστης 29/7/1980

             -------------------

37 χρόνια πέρασαν από τότε που άφησε την τελευταία της πνοή η δολοφονημένη από την εργοδοσία φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Εμείς μετράμε άλλη μια ηρωίδα της τάξης μας. Οι καπιταλιστές άλλο ένα έγκλημα τους. (Σημείωση: Ο εισαγγελέας Γ. Θεοφανόπουλος  -τον εκτέλεσε η 17 Νοέμβρη τον Απρίλη του 1985-  ασκεί ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», ενώ οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παραμένουν και σήμερα ατιμώρητοι).

Το χρονικό της δολοφονίας

Πάλι από τον Ριζοσπάστη

Ηταν τη Δευτέρα 28 Ιούλη 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, όταν φοιτητές από την Αχτίδα ΑΕΙ του ΚΚΕ, μαζί τους και η Σωτηρία, μοίραζαν προκηρύξεις στους εργάτες του εργοστασίου ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την ακρίβεια. Στις 2 το μεσημέρι έβγαιναν οι πρώτοι μεμονωμένοι εργάτες και οι υπόλοιποι ακολουθούσαν σε λεωφορεία. Εκείνη τη στιγμή, ο υπαστυνόμος Αλεξ. Γεωργατσώνας δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα. Τα δύο από αυτά στρίβουν προς την Π. Ράλλη και το υπ' αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, με οδηγό τον Μάριο Χαρίτο, καθώς στρίβει προς την Ιερά Οδό, χτυπάει την 21χρονη τριτοετή φοιτήτρια της Παντείου, Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ. Ο οδηγός, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, δε φρενάρει. Οι πίσω τροχοί περνούν πάνω από τη Σ. Βασιλακοπούλου και την πολτοποιούν.

Ο διοικητής και εν χορώ οι υφιστάμενοί του αξιωματικοί παρουσιάζουν την εν ψυχρώ δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα». Την ίδια μέρα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κηρύσσουν απεργία στο εργοστάσιο, η οποία ξεκινά στις 10 το βράδυ, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν διαδηλώσεις που θα αντιμετωπιστούν με τρομοκρατία από την αστυνομία και την ιδιοκτησία της ΕΤΜΑ.

Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας κ. Θεοφανόπουλος ασκεί ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν Μ. Χαρίτου, για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας»... Οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παραμένουν και σήμερα ατιμώρητοι.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger