Home » , » Αλλη μια εργάτρια νεκρή

Αλλη μια εργάτρια νεκρή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017 | 12:51 μ.μ.

Άλλη μια γυναίκα της τάξης μας, εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Πύργου, έχασε σήμερα με φρικτό τρόπο την ζωή της καθώς βρέθηκε  -υπό αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες-  κάτω από τις ρόδες του απορριμματοφόρου.

Εχουμε άλλο ένα γεγονός που αναδεικνύει ξανά ότι οι χώροι δουλειάς και οι συνθήκες εργασίας, με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση, τη γενίκευση της «ευελιξίας» εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια και την ίδια τη ζωή των εργατών, όπως τόνιζε χτες ο «Ριζοσπάστης» σε ρεπορτάζ του το οποίο ανέφερε ότι στους χώρους δουλειάς υπήρξαν δεκάξι νεκροί εργάτες μέσα σε δύο μήνες!.

Εμείς το έχουμε ξαναγράψει. Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε «εργατικά ατυχήματα» αλλά σε «εγκλήματα εκ’ προμελέτης». Και έχουν ενόχους. Την εργοδοσία με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση.

Οι εργάτες που χάνουν την ζωή τους είναι θύματα ενός ταξικού πολέμου. Όσο βασιλεύει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, όταν τα ωράρια είναι εξαντλητικά, όταν η εργοδοτική πίεση είναι αφόρητη, παρόμοια γεγονότα θα είναι καθημερινά.
Η εφαρμοζόμενη βάρβαρη ταξική μνημονική πολιτικά θα οδηγεί την εργατική τάξη κάθε μέρα να θρηνεί θύματα στον βωμό του εργοδοτικού κέρδους.

Αυτό που απαιτείται είναι να μετατρέψουμε τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση για τους νεκρούς της τάξης μας σε αγώνα για να ανατραπεί η εργασιακή ζούγκλα και το σύστημα που την συντηρεί.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

30 Αυγούστου 2017 στις 7:12 μ.μ.

Tο ΚΚΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, για τον θάνατο μιας ακόμη εργαζόμενης στους Δήμους.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Μια ακόμη συμβασιούχος – νεαρή εργάτρια καθαριότητας στο Δήμο Πύργου προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και στους Δήμους, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας. Μόνο το τελευταίο 2μηνο μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους Δήμους της χώρας. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι συμπτωματικό.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας. Είναι το τίμημα της γυναικείας απασχόλησης πίσω από τα απορριμματοφόρα, μια επώδυνη κι επικίνδυνη δουλειά για το γυναικείο οργανισμό, που το αστικό κράτος και η ΕΕ το προβάλουν τάχα ως κατάκτηση στο όνομα της “ισότητας των γυναικών”.

Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει “ως κόστος” τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης, με τον εκβιασμό “εσύ έχεις δουλειά - πρέπει να σηκωθούν οι κάδοι”.

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι της βραδινής βάρδιας και των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην “πετάνε το μπαλάκι” αλλού ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger