Home » , , » Ολόκληρο το βιβλίο, σε μορφή κειμένου, του Λούντο Μάρτενς: «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Ολόκληρο το βιβλίο, σε μορφή κειμένου, του Λούντο Μάρτενς: «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Από giorgis , Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 | 2:33 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Το είχαμε υποσχεθεί και το πραγματοποιήσαμε. Αν και ήταν πολύ χρονοβόρο και κουραστικό, παραθέτουμε σε μορφή κειμένου και με δικές μας υπογραμμίσεις ολόκληρο το έργο του Βέλγου κομμουνιστή Λούντο Μάρτενς «Μια άλλη ματιά στον Στάλιν».

Σ’ αυτό το βιβλίο –έκδοση της Σύγχρονης Εποχής και μετάφραση του Στάθη Σφακιανάκη- παραθέτονται αναμφισβήτητα στοιχεία που κάνουν θρύψαλα την προπαγάνδα ενάντια στο θεωρητικό και πρακτικό έργο του Ι.Β. Στάλιν που οργιάζει πάλι αυτές τις μέρες.

Ο συγγραφέας του βιβλίου υπερασπίζεται τον Στάλιν σαν έναν από τους πρωτοπόρους της Οχτωβριανής Επανάστασης, σαν άξιο διάδοχο του Λένιν στην "οικοδόμηση" της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και εκβιομηχάνιση της ΕΣΣΔ επί ηγεσία του Στάλιν, την ουσιαστική συμβολή του στην συντριβή του ναζισμού, τον εσωτερικό πόλεμο που δέχτηκε από αντεπαναστατικά στοιχεία.

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο πρόλογος που κάνει στο βιβλίο ο μακαρίτης κομμουνιστής διανοούμενος Θανάσης Παπαρήγας. «Το βιβλίο του Λ. Μάρτενς ανοίγει ένα πολύτιμο δρόμο στην έρευνα μιας εποχής που έχει άγρια κακοποιηθεί» μας γράφει τονίζοντας ότι στο βιβλίο υπάρχουν «μια σειρά ιστορικά στοιχεία, εντελώς αναμφισβήτητα», διατυπώνοντας παράλληλα την απορία του «πώς μπορούσαν αυτά τα στοιχεία τα τόσο σοβαρά και τα τόσο προφανή να μένουν κρυφά ως τώρα;». 

Παράλληλα ο Θ. Παπαρήγας διατυπώνει και κάποιες ενστάσεις –που σίγουρα κατά την άποψη μας έχουν βάση- για τα αναγραφόμενα σ’ αυτή την μελέτη. «Σε πολλά σημεία του, -σ.σ. το βιβλίο- δίνει την εντύπωση ότι όλα εξαρτιόνταν από την τύχη και τις ενέργειες ενός μόνο ανθρώπου, και συγκεκριμένα του I. Β. Στάλιν. Ο τελευταίος δε φαίνεται σαν εκπρόσωπος μιας πολιτικοϊστορικής δύναμης - εκείνων που τάσσονται υπέρ της αντίστασης σε όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια και με κάθε θυσία- αλλά μάλλον σαν ένα είδος υπεράνθρωπου. Η τελική του τύχη δεν αντιμετωπίζεται σαν το αποτέλεσμα (και το «σύμπτωμα») της επικράτησης των αντίστοιχων δυνάμεων στην κλίμακα της κοινωνίας, αλλά σαν μια απλή συνωμοσία μερικών ατομικών μελών μιας απλής κομματικής ηγεσίας», εκτιμάει μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ.

Διαβάστε το. 

Λ. Μάρτενς: Μια άλλη ματιά στον Στάλιν
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 3 σχόλια

24 Αυγούστου 2017 στις 3:03 μ.μ.

Εδω θα σου πω ενα Μπράβο για την Ανάρτηση στο συγκεκριμένο βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί απο όλους. Σωστός είναι και ο πρόλογος του σ.Θανάση.

24 Αυγούστου 2017 στις 6:40 μ.μ.

Προς: Βαθύ Κόκκινο

Με πολύ πονηρό τρόπο πάτε να δημιουργήσετε σύγχυση στους επισκέπτες και αναγνώστες του άρθρου.
Τελειώνετε το άρθρο με την έκφραση "... εκτιμάει μεταξύ άλλων το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ".

Τι καταλαβαίνει κανείς; Ότι ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν μεν στέλεχος του ΚΚΕ, αλλά τώρα το έχει εγκαταλείψει κι έχει μεταπηδήσει σε κάποιον άλλο χώρο, όχι και τόσο ζόρικο, όχι και τόσο απαιτητικό, όπως είναι το ΚΚΕ. Σαν και την αφεντιά σας δηλαδή, που βρήκατε ζεστή αγκαλίτσα στα διάφορα μικροαστικά καταφύγια του αστικού συστήματος (ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΛΑΕ κ.ο.κ.).

Ωστόσο γνωρίζετε πολύ καλά, ότι μέχρι την τελευταία του πνοή, μέχρι το τραγικό του τέλος ο Θανάσης Παπαρήγας ήταν ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΒΕΒΛΗΜΕΝΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ! Στέλεχος με πολύ βαθιά γνώση, με πρωτοποριακή σκέψη και πολύ σοβαρό και ανεκτίμητο έργο, με μεγάλη συνεισφορά στη συλλογική έρευνα και σκέψη του ΚΚΕ, στην ανάπτυξη της επαναστατικής γραμμής του!

Δεν μπορώ να πιστέψω, ότι δεν ξέρετε να εκφράζετε ορθά τη σκέψη σας και να αποδίδετε σωστά αυτά που θέλετε να πείτε, την πραγματικότητα τέλος πάντων. Αν πάλι κάτι τέτοιο ισχύει, τότε μη γράφετε τα κείμενα, δώστε τα σε κάποιον άλλο να τα γράψει.

Αλλά φευ!
Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι του προβοκάτορα, γιατί αυτός είναι ο προορισμός σας στο κίνημα - να προβοκάρετε, να θολώνετε τα νερά, να σπέρνετε σύγχυση και απογοήτευση στον κόσμο.

Άξιος ο μισθός σας. Αιδώς Αργείοι!
Τώρα, που απαιτείται η μεγαλύτερη συσπείρωση κι ενεργοποίηση της Εργατικής Τάξης και του εργαζόμενου λαού, εσείς πάλι απέναντι, με μοναδικό σας όπλο την προβοκάτσια.

24 Αυγούστου 2017 στις 7:05 μ.μ.

GAGARIN είσαι άπαιχτος! Υποκλινόμαστε!!! Δεν το σκεφτήκαμε να γράψουμε ότι "ο μακαρίτης κομμουνιστής διανοούμενος Θανάσης Παπαρήγας" είναι σήμερα στέλεχος του ΚΚΕ! Καλά που είσαι εσύ και μας επαναφέρεις στην τάξη!.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger