Home » , » Ο Συριακός Αραβικός στρατός επελαύνει και κατατροπώνει τους μαχητές του ISIS

Ο Συριακός Αραβικός στρατός επελαύνει και κατατροπώνει τους μαχητές του ISIS

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017 | 5:41 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175. 

«Άρματα μάχης του Συριακού Αραβικού στρατού ενώθηκαν με την 137η Ταξιαρχία που αμύνονταν στην πολιορκημένη Ντέιρ αλ-Ζορ. Ο Συριακός Αραβικός στρατός διέσπασε την άμυνα του Ισλαμικού Κράτους χθες το απόγευμα μετά από μια πολύ σκληρή μάχη, που κράτησε αρκετές ώρες. Ως αποτέλεσμα αυτής της προέλασης, ο Συριακός Αραβικός στρατός τερμάτισε την πολιορκία των 28 μηνών της ηρωικής πόλης Ντέιρ αλ-Ζορ».

Η επίθεση του Συριακού στρατού ήταν απόλυτα επιτυχής αλλά και παρακινδυνευμένη. Οι ίδιοι οι Σύριοι στρατηγοί είχαν προγραμματίσει την απελευθέρωση των πολιορκημένων της μεγάλης στρατηγικής σημασίας πόλης για τον επόμενο μήνα. Εν τούτοις η τακτική κατάσταση έφερε το αναπόφευκτο πολύ πιο γρήγορα.

Τις προηγούμενες μέρες ο Στρατός περικύκλωσε τους τρομοκράτες και διέσπασε τις άμυνες τους. Στόχος ήταν αρχικά η ευθυγράμμιση του μετώπου, ώστε να μην κινδυνεύουν από πλευρικές επιθέσεις και έπειτα η απελευθέρωση όσο το δυνατόν μεγαλυτέρων εκτάσεων. Εν τούτοις κάποιοι παράγοντες έκαναν την ηγεσία του Συριακού στρατού να επιλέξει την άμεση προώθηση προς το θύλακα της πόλης. Αυτοί ήταν:

1) Η αποτροπή αναδιοργάνωσης της άμυνας ISIS. Υπάρχουν ακόμα 20.000 φανατικοί στην περιοχή, οι οποίοι δέχονται ενισχύσεις από το Ιράκ. Μια οργανωμένη άμυνα με παγίδες, χαρακώματα, τούνελ κλπ, θα αύξανε τις δυσκολίες.

2) Η δήθεν «μετριοπαθής αντιπολίτευση», η εφεδρεία του Iσλαμικού Χαλιφάτου, εξοπλισμένοι από Τουρκία, Σ. Αραβία και ΝΑΤΟ ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν ξανά επιθέσεις ιδιαίτερα όσο οι κύριες δυνάμεις του στρατού ήταν απασχολημένες στην Ντέιρ αλ-Ζορ. Με τη γρήγορη κατάρρευση του ISIS μεγάλες δυνάμεις θα αποδεσμευτούν, ώστε να ενισχύσουν άλλα μέτωπα.

3) Η ίδια η οριακή κατάσταση μέσα στην πόλη που αμύνθηκε ηρωικά δυόμιση χρόνια. Ο ανεφοδιασμός γίνονταν μόνο από τον αέρα. Αυτό απασχολούσε πάρα πολλά αεροσκάφη, ενώ μοιραία δεν μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Μια απελπισμένη επίθεση των 20.000 μισθοφόρων στην πόλη, ίσως έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τους 125.000 εναπομείναντες κατοίκους (από 200.000 που υπήρχαν πριν τον πόλεμο). Αν ο ISIS έμπαινε στην πόλη, θα είχαμε τη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή του πολέμου.

4) Η κίνηση αυτή έκοψε το στρατό του ISIS στη μέση. Από την πόλη περνάνε πολλοί δρόμοι, έτσι οι Ισλαμοφασίστες ειδικά στα βόρεια που είχαν συγκεντρωθεί είναι στην ουσία αποκομμένοι από την άλλη πλευρά του Ευφράτη και από το Νότιο τμήμα που κατέφθαναν οι ενισχύσεις τους από το Ιράκ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη του Συριακού στρατού αντίστοιχη με εκείνη στο Χαλέπι.

5) Η πόλη εκτός από συγκοινωνιακό κέντρο ελέγχει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον οποιοσδήποτε μελλοντικός αγωγός θα πέρναγε από την περιοχή. Αν αρχίσουν σύντομα διαπραγματεύσεις η Συριακή Κυβέρνηση έχει τις περιοχές κλειδιά. Επίσης χτυπά καίρια την οικονομία της Ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Μπορούμε να πούμε πως φαίνεται πια η αρχή του τέλους του αιματηρού πολέμου. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger