Home » , » Οι αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ψαρράς, Χρίστος Μπίστης, Στέργιος Κατσαρός, Γιάννης Φελέκης, Σωφρόνης Παπαδόπουλος και Τάσος Κατιντσάρος μιλούν στον ρ/σ "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ" για τα γεγονότα της εξέγερσης του '73 (6 Ηχητικά)

Οι αγωνιστές της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ψαρράς, Χρίστος Μπίστης, Στέργιος Κατσαρός, Γιάννης Φελέκης, Σωφρόνης Παπαδόπουλος και Τάσος Κατιντσάρος μιλούν στον ρ/σ "ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ" για τα γεγονότα της εξέγερσης του '73 (6 Ηχητικά)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 | 5:24 π.μ.

Θα παραθέσουμε σε ηχητική μορφή όλες τις συνεντεύξεις που έχουν δώσει κατά καιρούς στον διαδικτυακό μας ραδιοσταθμό, αγωνιστές που συμμετείχαν ενεργά στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.

Θεωρούμε ότι η ιστορική μνήμη, πόσο μάλλον σε σχετικά πρόσφατα γεγονότα, πρέπει να παραμένει ζωντανή, άσχετα αν ορισμένα πράγματα που ακούγονται στα παρακάτω βίντεο και έχουν να κάνουν με την στάση που κράτησαν τότε τα κόμματα της αριστεράς, ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού, κάποιους ενοχλούν.

Στο παρακάτω ηχητικό ακούμε τον Δημήτρη Ψαρρά, φοιτητή της Αρχιτεκτονικής τότε και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου, να μας μιλάει για τα γεγονότα της Τετάρτης 14, Πέμπτης 15 και Παρασκευής 16 Νοέμβρη του ’73, για το τι προηγήθηκε και τι επακολούθησε. Καταθέτοντας τη μαρτυρία του περιγράφει την πολιτική παρέμβαση των οργανώσεων της Αριστεράς, την εμπειρία των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα (ΦΕΑ), σχολιάζει την λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου»  καθώς και τον τρόπο που εκ των υστέρων παγιώθηκε η εικόνα όσων διαδραματίστηκαν το Νοέμβρη του ’73.


Σχετικά πρόσφατα χάσαμε μια σεμνή μορφή του κινήματος της επαναστατικής αριστεράς στην χώρα μας, έναν αγωνιστής που δεν έλειψε ποτέ από κανένα εργατικό αγώνα απ’ την Απριλιανή δικτατορία μέχρι σήμερα. Τον κομμουνιστή  Χρήστο Μπίστη. 

Το ιδρυτικό στέλεχος του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ένα ζωντανό «βιβλίο ιστορίας» των τελευταίων χρόνων στις σελίδες του οποίου ξεδιπλωνόταν όλοι οι πολιτικοί και εργατικού αγώνες.

Από συνέντευξη που είχε δώσει στον διαδικτυακό ραδιοσταθμό μας απομονώσαμε το σημείο στο οποίο μας μιλάει για το τί είχε προηγηθεί από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ποια ήταν η στάση των δυνάμεων που εκφραζόταν τότε από το ΚΚΕ εσωτερικού και το ΚΚΕ όταν ξέσπασε το νεολαιίστικο κίνημα και τι επακολούθησε.


Ο Στέργιος Κατσαρός συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του εργατικού κινήματος τις τελευταίες έξι σχεδόν δεκαετίες. Από τις συγκρούσεις των οικοδόμων το 1961 με την αστυνομία και τα Ιουλιανά μέχρι την παράνομη δράση στη δικτατορία, τα ταξίδια στην Λ. Αμερική και το κίνημα του εργοστασιακού συνδικαλισμού. Έχει χαρακτηριστεί σαν εμβληματική μορφή για την ιστορία του εργατικού κινήματος. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το βιβλίο του «Εγώ, ο προβοκάτορας ο τρομοκράτης» που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Μαύρη Λίστα.


Ακούμε το ιστορικό στέλεχος της επαναστατικής αριστεράς και του τροτσκιστικού κινήματος στην χώρα μας Γιάννη Φελέκη να μας μιλάει για την συμμετοχή του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Ο Σωφρόνης Παπαδόπουλος, ιστορικό στέλεχος της Άκρας Αριστεράς και της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) η οποία εκδίδει την εφημερίδα Εργατική Πάλη, μας μιλάει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου


Η ομιλία του Τάσου Κατιντσάρου  που οργάνωσε η ΑΝΤΡΑΡΣΥΑ για τα 40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου με θέμα τον καταλυτικό ρόλο της εξέγερσης στη γέννηση της επαναστατικής αριστεράς και τη διαμόρφωση ριζοσπαστικών μετατοπίσεων μέσα στην παραδοσιακή αριστερά.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

17 Νοεμβρίου 2017 στις 10:24 π.μ.

Καλό αυτό το κόλπο οτι υπήρχαν δυο Κ.Κ αλλά δεν τσιμπάμε. Υπήρχε ΚΚΕ που δεδομένων των Συνθηκών μετά απο Δεκαετίες ανοιχτών διώξεων του Αστικού κράτους ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ και υπόγεια διαβρωτική δουλειά της Οπορτουνιστικής Αντεπανάστασης έκανε ότι καλύτερο μπορούσε.

18 Νοεμβρίου 2017 στις 1:32 μ.μ.

Καλά κρασιά. Η ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΠΟΠΟΙΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ χωρίς τον ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ δεν θα υπήρχε. Ολα ήταν στρωμένα έτοιμα Ευρωκομμουνιστικά απο το 1944. Για αυτό και ο λαός δεν πήρε την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Αφου λοιπόν διαλύσαν τις Κ.Ο το 1958 γιατί δεν χρειαζόταν.... ΚΚΕ το 68 φτιάξανε το Προδοτικό ....εσωτερικό........ ΜΑΛΙΣΤΑ.

27 Νοεμβρίου 2017 στις 7:18 π.μ.

....η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα 40 .....

29 Νοεμβρίου 2017 στις 12:17 μ.μ.

.... η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα '40 .....

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger