Home » , , » Κατάργηση του «τρομονόμου» και την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τη λήψη DNA ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Κατάργηση του «τρομονόμου» και την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν τη λήψη DNA ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 | 7:32 μ.μ.

Αναμφισβήτητα είναι πολύ καλή η ενέργεια της κατάθεσης βουλευτών του ΚΚΕ τροπολογιών για την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το DNA και την κατάργηση του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις.

Κι αυτό γιατί εκτός όλων των άλλων αναγκάζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα για το οποίο στο παρελθόν είχαν εκφραστεί θετικά σ’ αυτό που ζητάει σήμερα το ΚΚΕ.
Να θυμίσουμε επίσης ότι ανακοίνωση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ η οποία σχολίαζε τις εξοντωτικές ποινές που επιβλήθηκαν στην Ηριάνα και στον Περικλή –με ουσιαστικά ανύπαρκτα σε βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία- τόνιζε μεταξύ άλλων: «Είναι αναγκαία η έναρξη της συζήτησης για την ενδεχόμενη αναθεώρηση διατάξεων του λεγόμενου τρομονόμου στην κατεύθυνση τόσο της ενίσχυσης της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όσο και των εγγυήσεων ασφαλείας»,

Τώρα με την κατάθεση αυτών των δυο τροπολογιών από βουλευτές του ΚΚΕ  . (Μανώλη Συντυχάκη, Θανάση Παφίλη, Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστο Κατσώτη) οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Στην αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στην βουλή διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

H διευρυνόμενη αξιοποίηση από τις διωκτικές αρχές γενετικού υλικού για την ανάλυση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA), για την ταυτοποίηση του δράστη εγκλήματος, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις, η επίκλησή του στη συνέχεια από το Ποινικό Δικαστήριο, συχνά ως μοναδικού ουσιαστικά αποδεικτικού στοιχείου ενοχής, ιδιαίτερα σε υποθέσεις του άρθρου 187 Α του Ποινικού Κώδικα (τρομοκρατικές πράξεις), εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τον κατηγορούμενο.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις των σχετικών άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ), περιορίζονται οι κατηγορίες των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η λήψη γενετικού υλικού και η ανάλυση του DNA και εισάγονται κάποιες στοιχειώδεις δικαστικές και δικονομικές εγγυήσεις στο ζήτημα αυτό, για την προστασία του κατηγορουμένου και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger