Home » , , , » Θέλουν να ξανασύρουν σε δίκη τον Τάσο Θεοφίλου!

Θέλουν να ξανασύρουν σε δίκη τον Τάσο Θεοφίλου!

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 5 Απριλίου 2018 | 12:46 π.μ.

Πηγή: "ΚΟΝΤΡΑ"

Λίγο πριν εκπνεύσει η νόμιμη προθεσμία, ο αντεισαγγελέας του Aρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης με την οποία το Πεντεμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε τον Τάσο Θεοφίλου και ζητά να παραπεμφθεί ο αναρχικός-κομμουνιστής αγωνιστής σε νέα δίκη, με τις ίδιες κατηγορίες και διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Ο Ιωάννης Αγγελής, ως εισαγγελέας Εφετών, τοποθετήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή) ως εποπτεύων εισαγγελέας στην Αντιτρομοκρατική. Σε λιγότερο από ένα χρόνο (τον Ιούνη του 2017) προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου (πάλι επί ΣΥΡΙΖΑ). Το επισημαίνουμε, για να ενισχύσουμε το συμπέρασμά μας ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, η οποία έχει (τουλάχιστον) την έγκριση της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το νήμα που συνδέει την κακόφημη Αντιτρομοκρατική, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την κυβέρνηση (στην οποία έχουν θέση ο επί ΝΔ εποπτεύων εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής και μετά διοικητής της ΚΥΠ, Δ. Παπαγγελόπουλος, ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, και η μέχρι πρότινος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, ως διευθύντρια του Νομικού Γραφείου του Τσίπρα) είναι ορατό σε όλους.

Πρόκειται για πρόκληση! Ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε πανηγυρικότατα από το Πενταμελές Εφετείο. Η αθωωτική απόφαση της πλειοψηφίας των ανώτερων δικαστών καταλαμβάνει 48 σελίδες και είναι αναλυτικότατη. Αναλύει τα πραγματικά περιστατικά, τις καταθέσεις των μαρτύρων και όλα τα αποδεικτικά μέσα με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφιβολίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ένα μέλος του δικαστηρίου, που μειοψήφισε, ζήτησε ενοχή του Θεοφίλου μόνο για ένοπλη ληστεία και όχι για οποιαδήποτε εμπλοκή (ως αυτουργού, άμεσου συνεργού ή απλού συνεργού) στη θανάτωση του ταξιτζή στην Πάρο, ούτε για συμμετοχή στη ΣΠΦ, κατοχή όπλων και εκρηκτικών κτλ., ενώ μόνο ένα μέλος ζήτησε την καταδίκη του για όλες τις πράξεις.

Και όμως, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όπως προκύπτει από τις 66 σελίδες της Εκθεσης Αναίρεσης (αριθμός 21/2018), ευθέως υπερασπίζεται το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής, το οποίο δεν έπεισε τους τέσσερις από τους πέντε δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου, ενώ δεν είχε πείσει ούτε και την πλειοψηφία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που είχε καταδικάσει σε πρώτο βαθμό τον Τ. Θεοφίλου!

Στην πραγματικότητα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (και πρώην επόπτης της Αντιτρομοκρατικής) δεν υπέβαλε αναίρεση, αλλά έφεση. Οπως επισημαίνουν και οι συνήγοροι υπεράσπισης του Τ. Θεοφίλου σε δήλωσή τους (παρατίθεται ολόκληρη παρακάτω), ο Ι. Αγγελής δεν βρήκε νομικά σφάλματα ή ελλείψεις στην απόφαση του Πενταμελούς, γι’ αυτό και ζητά να αναιρεθεί η αθωωτική απόφαση, επειδή «ο ίδιος» εκτιμά διαφορετικά τα πραγματικά περιστατικά! Επί της ουσίας, ο «βαθύς» διωκτικός μηχανισμός, με τη σύμφωνη γνώμη (αν όχι με την προτροπή) της κυβέρνησης, ζητά -διά του αντεισαγγελέα του Αρείου- να ξαναδικαστεί ο Θεοφίλου, μέχρι να βρεθεί σύνθεση δικαστηρίου που θα τον καταδικάσει!

Ο Ι. Αγγελής εκτιμά ότι «η προσβαλλόμενη απόφαση παρουσιάζει ελλείψεις, ασάφειες και αντιφατικές αιτιολογίες, το δε δικαστήριο αιτιολογεί κατά τρόπο επιλεκτικό τα αποδεικτικά στοιχεία, ούτως ώστε να δημιουργείται ισχυρός λόγος αναίρεσης». Διαβάζοντας, όμως, ολόκληρη την Εκθεση Αναίρεσης, διαπιστώνουμε πως ο ίδιος αναγκάζεται να παραδεχτεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το δικαστήριο έκρινε όλα τα αποδεικτικά μέσα, μόνο που κατέληξε σε συμπεράσματα διαφορετικά από αυτά που θα ήθελε ο ίδιος! Γι’ αυτό λέμε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για αναίρεση, αλλά για έφεση (που όμως δεν είναι δυνατή σ’ αυτό το στάδιο, αφού ο δεύτερος βαθμός είναι ο τελικός στην ποινική δίκη).

Περιττεύει να πούμε ότι δεν πρέπει να τους περάσει. Το κίνημα αλληλεγγύης, που στάθηκε στο πλευρό του Τάσου Θεοφίλου στα χρόνια της φυλάκισής του και των δύο δικών, πρέπει και πάλι να αναλάβει δράση. H συζήτηση της αναίρεσης ορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, στις 11 Μάη του 2018.


Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης

Η άσκηση αναίρεσης από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αθωωτικής για τον Τάσο Θεοφίλου απόφασης του Α΄ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών δεν μας εκπλήσσει. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τι έχει σημάνει η απόφαση αυτή για τους μηχανισμούς που τον έστειλαν κατηγορούμενο και ποια μηνύματα τους εκπέμπει.

Ούτε το περιεχόμενό της μας ανησυχεί. Αποτελεί διαφορετική εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και όχι αναιρετική προσέγγιση νομικών σφαλμάτων και ελλείψεων της απόφασης, που μάταια κανείς θα αναζητήσει. Oπως δηλώναμε την ημέρα που εκδόθηκε, η απόφαση αυτή απέτρεψε την επιδιωκόμενη μετατροπή του ποινικού  δικαίου από δίκαιο αποδείξεων σε δίκαιο ενδείξεων και κυρίως «δίκαιο» υποδείξεων. Και αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της πλειοψηφίας του δικαστηρίου διότι αντιστάθηκαν στις πιέσεις των μηχανισμών, που δεν σταμάτησαν ούτε την τελευταία στιγμή, και απέδειξαν ότι υπάρχουν ακόμα δικαστές που δεν ασκούν απλά εξουσία, αλλά απονέμουν δικαιοσύνη και σαν τέτοιες θα μείνουν στην ιστορία. Είμαστε βέβαιοι ότι και στον Αρειο Πάγο υπηρετούν τέτοιοι δικαστές και η αναίρεση –που προσδιορίστηκε μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ για τις 11/5/2018- θα απορριφθεί, όπως της αντιστοιχεί.

Η πολύμηνη δίκη δεν ανέδειξε καμμία απόδειξη ενοχής του Θεοφίλου. Η απόφαση ήταν δίκαιη και το σκεπτικό της υποδειγματικό. Εκείνοι που επιμένουν και βιάζονται να τον βάλουν ξανά στη φυλακή συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ενόχους και νομιμοποιούν τις αυθαιρεσίες, την πολιτική σκοπιμότητα και την εκδικητικότητα των μηχανισμών καταστολής.

Θα βρούν μπροστά τους για άλλη μία φορά το κίνημα συμπαράστασης και τους συνηγόρους υπεράσπισής του. Και τα σενάριά τους θα περιοριστούν αμετάκλητα στη νοσηρή φαντασία τους.

Αθήνα, 4/4/2018

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Κώστας Παπαδάκης
Αννυ Παπαρούσσου
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger