Home » , , » Γιάννης Τσαρούχης (Πέθανε σαν σήμερα το 1989): «Τι να πω για έναν μαραγκό…τι να πω για μια ασήμαντη γυναίκα που πλένει τα πιάτα της…μου έμαθε ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής»

Γιάννης Τσαρούχης (Πέθανε σαν σήμερα το 1989): «Τι να πω για έναν μαραγκό…τι να πω για μια ασήμαντη γυναίκα που πλένει τα πιάτα της…μου έμαθε ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής»

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 | 1:21 π.μ.

Κορυφαία μορφή της ελληνικής Τέχνης στον 20o αιώνα, ο ζωγράφος και σκηνογράφος Γιάννης Τσαρούχης.

«Ο Γιάννης Τσαρούχης θεωρείται από πολλούς ο γνωστότερος Ελληνας ζωγράφος του 20ού αιώνα. Σίγουρα ήταν μία από τις πιο αξιομνημόνευτες, πολύπλευρες και ισχυρές προσωπικότητες της ελληνικής τέχνης, ανοιχτός στη γνώση. Μοντέρνος και παραδοσιακός, καλλιτέχνης και διανοούμενος, πολυμαθής γνώστης των αρχών που διέπουν την ιστορία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό.

Γλυκύς και είρων, λιτός και αισθησιακός, συντηρητικός και επαναστάτης, αποτέλεσε ένα από τα πλέον δημιουργικά μέλη της γενιάς του ’30. Το διπλό νήμα, του κοσμοπολιτισμού και της παράδοσης, διαπερνά και χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του, που διαμορφώνεται από μία εκλεκτική σύνθεση στοιχείων ελληνικών και ευρωπαϊκών, παραδοσιακών και μοντέρνων, υφασμένων γύρω από μιαν αντρική, κυρίως, λαϊκή ανθρωπότητα, η οποία διασχίζει το ζωγραφικό χώρο και τον ιστορικό χρόνο μέσα από διάφορους τρόπους αναπαράστασης.» (Σ. Α., Ριζοσπάστης 9/12/2012). Ο Γ. Τσαρούχης έφυγε από τη ζωή στις 20 του Ιούλη 1989.

Εννιά πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, που βρίσκονται στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, παρουσιασμένοι-σχολιασμένοι λακωνικά από τον ίδιο (από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger