Home » , , » Tο "χαμένο" κείμενο της 3ης Ολομέλειας της Κ.Ε του ΚΚΕ -που ξεκίνησε σαν σήμερα- με την απόφαση για ένοπλο αγώνα

Tο "χαμένο" κείμενο της 3ης Ολομέλειας της Κ.Ε του ΚΚΕ -που ξεκίνησε σαν σήμερα- με την απόφαση για ένοπλο αγώνα

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 | 6:23 π.μ.

Aπό τις πιο σημαντικές αποφάσεις του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου είναι η απόφαση της 3ης Ολομέλειας της Κεντρικής του Επιτροπής για τη μετατόπιση του βάρους της δουλειάς του κόμματος στον ένοπλο αγώνα, αποφασίζοντας, μεταξύ άλλων, «…όπως το κέντρο του βάρους για όλη την κομματική δουλειά μετατοπιστεί στον στρατιωτικοπολιτικό τομέα, για την ανάδειξη του ΔΣΕ στη δύναμη εκείνη που θα φέρει, στο πιο σύντομο δυνατό διάστημα, τη δημιουργία λεύτερης Ελλάδας…».

Και σ' αυτή την απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ θα σταθούμε αναλυτικά.
Η ολομέλεια συνήλθε στις 12-15 Σεπτέμβρη 1947 και οι εργασίες της πραγματοποιήθηκαν σε δυο κλιμάκια.
Το πρώτο, το επονομαζόμενο κλιμάκιο Ελεύθερης Ελλάδας, συνήλθε στο εξωτερικό (πιθανά στη Γιουγκοσλαβία) με τη συμμετοχή των Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Ιωαννίδη, Μ. Βαφειάδη, Δ. Στρίγκου, Π. Ρούσου και Γ. Ερυθριάδη, μελών της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονταν στο εξωτερικό και στο βουνό.
Αυτοί συνεδρίασαν από κοινού με στρατιωτικά στελέχη του ΔΣΕ -μέλη του κόμματος (Στ. Παπαγιάννη, επιτελάρχη του ΔΣΕ, Γ. Κικίτσα, διοικητή του ΔΣΕ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ν. Κανακαρίδη, διοικητή του ΔΣΕ Δ. Θράκης και Λασσάνη, διοικητή του ΔΣΕ Ανατολικής Μακεδονίας), καταλήγοντας στο στρατιωτικό σχέδιο δράσης του Δημοκρατικού Στρατού με την ονομασία «Λίμνες».

Η απόφαση ανακοινώθηκε τηλεγραφικά και κωδικοποιημένα στο κλιμάκιο της ΚΕ στην Αθήνα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger