Home » , , » Χρηματιστήριο: Το μπουρδέλο του καπιταλισμού είναι μόνο για τους νταβατζήδες

Χρηματιστήριο: Το μπουρδέλο του καπιταλισμού είναι μόνο για τους νταβατζήδες

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 | 4:11 μ.μ.

Γράφει ο mitsos175.

Α, το Χρηματιστήριο! Τι θυμήθηκα τώρα. Τον καιρό που ήμουν... χάνος. Δεν ήμουν το μόνο κορόιδο, αλλά τέτοια λάθη δεν ξεχνιούνται. Θα μου πείτε “μα πως κατάπιες τέτοιο δόλωμα κι έπαιξες τις οικονομίες χρόνων σκληρής δουλειάς”;
Ε, όταν είναι μεγάλο το σκουλήκι, τσίμπα το ψάρι. Και μεγαλύτερο σκουλήκι από ένα πρωθυπουργό, που λέει πως το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης της οικονομίας, υπάρχει;
Δεν τον πίστευα, αλλά ήμουν λαίμαργος. Πίστεψα για μια στιγμή ότι μπορούσα να βγάλω μερικά χρήματα, χωρίς να σκοτώνομαι κάθε μέρα στη δουλειά. Κι αυτό που έκανα ήταν μεγάλη χαζομάρα. Τουλάχιστο μαθαίνω.

Τι έμαθα:
Το μπουρδέλο του καπιταλισμού είναι μόνο για τους νταβατζήδες. Οι πελάτες θα ξηλωθούν, ενώ θα τους πηδήξουν, θα πάμε για μαλλί και θα βγούμε όχι απλά κουρεμένοι, αλλά γκαστρωμένοι...
Το χρηματιστήριο είναι τόπος απάτης. Διάφοροι σκαρφίζονται ένα σωρό κόλπα για να οικονομήσουν εις βάρος των άλλων.
Αυτό που έκανε πχ η πολυεθνική Folli Follie: Είπε ότι είναι σπουδαία κερδοφόρος εταιρεία, για να αγοράσουν ακριβότερα τις μετοχές της. Φούσκα ήταν κι έσκασε. Δεν είναι η μόνη.

Άλλη άπατη είναι διάφορες φήμες που ανάλογα δημιουργούν πανικό ή υπέρμετρη αισιοδοξία. Όσοι σπέρνουν τέτοιες φήμες έχουν το σκοπό τους. Να αγοράσουν φτηνά ή να πουλήσουν ακριβά. Ανάλογα.
Αυτός είναι και ο μοναδικός κανόνας: Αγόρασε φθηνά, πούλα ακριβά. Όλα τα άλλα, όσο ανήθικα κι αν είναι, επιτρέπονται, αφού υπακούν σε αυτό τον κανόνα. 

Λίγοι κερδίζουν πολλοί χάνουν. Πριν το Σημίτη και τον Παπαντωνίου το Χρηματιστήριο ήταν αντίστοιχο του καζίνο. Ήταν τζόγος. Θεωρούνταν επισφαλής επένδυση. Δεν έπαιρνες πχ δάνειο για να “παίξεις στο ναό”. Επί Σημίτη αυτό άλλαξε. Πολλοί την πάτησαν κανονικότατα. Πήραν δάνεια και βρέθηκαν καταχρεωμένοι. Όχι μόνο δεν κέρδισαν, όχι μόνο έχασαν όσα έβαλαν, αλλά και αυτά που δεν έβαλαν. Οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο, που στην ουσία ήταν αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, τη γλύτωσαν.

Έμαθα όμως και άλλα. Ότι επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούν να αυξομειώσουν το δείκτη ως ένα βαθμό. Το ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει τη ΝΔ πως μπορούσε να παίξει παιχνίδια εις βάρος των μετόχων. Όμως το ίδιο μπορούσαν να κάνουν και αυτοί που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Γιατί βλέπω πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται σε αυτό το σημείο με το ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά ξέρω πλέον και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Ότι αυτά που γίνονται δεν αφορούν μόνο παιχνίδια μεταξύ απατεώνων, πλουσίων, κερδοσκόπων, τυχοδιωκτών, πολιτικών κλπ.
Είναι λαγός: Μετά τις εκλογές η οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση θα φέρει νέα μέτρα με αφορμή τα χάλια των τραπεζών, για τις οποίες (θυμίζω) μπήκαμε στα
Θα είναι κούρεμα καταθέσεων; Νέες περικοπές μισθών συντάξεων; Πλειστηριασμοί; Συνδυασμός των παραπάνω; Ότι κι αν μαγειρεύουν, είναι σίγουρα επικίνδυνο για μας. Θα το σερβίρουν κρύο, μετά τις εκλογές.

Τα μαγαζιά που λέγονται Τράπεζες έχουν τα χάλια τους. Έδωσαν δάνεια σε λαμόγια, πολιτικούς και κεφαλαιούχους, τα οποία θα τα πληρώσουμε εμείς με τοκογλυφικό επιτόκιο. Είναι ιδιωτικά μαγαζιά που με το ζόρι πήραν ομήρους τις συντάξεις μας. Είναι αδίστακτοι εκβιαστές. 

Σαν κάποιος που έπεσε στο βόθρο, σας λέω ότι δεν είναι καθόλου καλό το Χρηματιστήριο. Θα έπρεπε να το κλείσουμε ώστε να μην κινδυνέψουν κι άλλοι.

Είναι όμως όντως ο καθρέπτης της οικονομίας: Ενός απόλυτα άδικου και διεφθαρμένου συστήματος...
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger