Home » , » Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι όμοιοι. Εμείς είμαστε απόγονοι ανταρτών, κάποιοι άλλοι είναι απόγονοι ταγματασφαλιτών. κουκουλοφόρων, συνεργατών των ναζιστικών δυνάμεων.

Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι όμοιοι. Εμείς είμαστε απόγονοι ανταρτών, κάποιοι άλλοι είναι απόγονοι ταγματασφαλιτών. κουκουλοφόρων, συνεργατών των ναζιστικών δυνάμεων.

Από giorgis , Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 | 6:44 π.μ.

Του Γ. Γ.

Φυσικά αύριο θα έχουμε στον ιστότοπο μας αναλυτικό αφιέρωμα για την 28 Οκτωβρίου.

Δεν αντισταθήκαμε όμως στον πειρασμό -βλέποντας το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορεί η φυλλάδα "Βραδυνή" - να μην στιγματίσουμε  την κατάφωρη παραχάραξη που επιχειρείται, της νεώτερης ιστορίας μας.

Η "Βραδυνή" στην κατοχή της χώρας μας από τις στρατιωτικές δυνάμεις του άξονα υπήρξε ένα από τα έντυπα του αστικού τύπου που προπαγάνδιζε ασύστολα το "Γερμανοί είναι φίλοι μας"!
Μάλιστα έχει μείνει παράδειγμα "ενσωματωμένης δημοσιογραφίας" ο τρόπος με τον οποίο η «Βραδυνή», σχολίασε την ηρωική πράξη του Μανώλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα  να κατεβάσουν τη ναζιστική σημαία από το βράχο της Ακρόπολη την νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941.

Η φυλλάδα λοιπόν αυτή, χαρακτήριζε την πράξη ως "επαίσχυντον" και "επικίνδυνον". Έγραφε μάλιστα ότι "δεν είνε δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τας φρένας αυτοί που υπεξήρεσαν, εν ώρα νυκτός, την Γερμανική Σημαίαν...".

Για να είμαστε πάντως δίκαιοι να πούμε ότι παρόμοια στάση κράτησε τότε όλος ο αστικός τύπος της εποχής.
Από το συγκρότημα Λαμπράκη που εκτός την φιλοναζιστική προπαγάνδα που έκανε, θησαύριζε, αφού οι δυνάμεις κατοχής της Ελλάδας του είχαν αναθέσει να τυπώνει όλα τα έντυπα/βιβλία/προκηρύξεις των Ναζί που χρησιμοποιούσαν στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, μέχρι την "Καθημερινή" που  όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Κρήτη κυκλοφόρησε με εξώφυλλο που έγραφε: «Ημείς εδώ ζώμεν καλώς, ως φίλοι, ως συνεργάται, ως αδελφοί με τους Γερμανούς. Καλούμεν τους Κρήτας να μετανοήσουν εμπράκτως». (29/5/1941).

Το θέμα, σε ότι έχει σχέση με την στάση που κράτησε ο αστικός τύπος στην κατοχή είναι μεγάλο και καλό είναι κάποια στιγμή να ασχοληθούμε αναλυτικά μ' αυτό.

Ομως αυτό που θέλω να τονίσω σαν προσωπική μου άποψη είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν αυτές οι μαλακίες για το "έθνος που αγωνίστηκε σύσσωμο ενάντια στον εισβολέα" και οι σχετικές παπαριές. 
Τους κατακτητές υποδέχτηκαν με ανθοδέσμες οι κάτοικοι του Κολωνακίου και όχι μόνο -υπάρχει κινηματογραφικό υλικό που το αποδεικνύει- ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν οι ντόπιοι ένοπλοι ή οικονομικοί δωσίλογοι που συνεργάστηκαν μαζί τους.

Ε, λοιπόν δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι όμοιοι. Εμείς είμαστε απόγονοι ανταρτών, κάποιοι άλλοι είναι απόγονοι ταγματασφαλιτών. κουκουλοφόρων, συνεργατών των ναζιστικών δυνάμεων.
   
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger