Home » , , » Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γ.γ του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη

Ο φάκελος της Ασφάλειας για τον πρώην γ.γ του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη

Από giorgis , Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 | 3:11 π.μ.

Πηγή: "Οι γενικοί γραμματείς του ΚΚΕ, μέσα από τους φακέλους της Ασφάλειας" - Ενθετο της Εφημερίδας των Συντακτών"

Ο Χαρίλαος Φλωράκης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1914 στα θεσσαλικά Αγραφα, στο χωριό Παλιοζογλόπι της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Ιτάμου του Δήμου Καρδίτσας.
Ηταν γιος της Στυλιανής Λιανού και του Γιάννη Φλωράκη.
Είχε ακόμα δύο αδελφούς, τον Αλέξανδρο και τον Λάμπρο, και τρεις αδελφές, την Αθηνά, τη Σοφία και την Αγγελική. Στο κομμουνιστικό κίνημα εντάχθηκε πολύ νωρίς, το 1929, όντας ακόμη μαθητής.

Το 1931 ήρθε στην Αθήνα. Επιασε επαφή με την «Εργατική Βοήθεια». Στα τέλη του 1932 διορίστηκε στο υπουργείο Στρατιωτικών ως έκτακτος υπάλληλος, απ’ όπου απολύθηκε το 1933 και πήγε στη σχολή των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνία).
Η σχολή ήταν κρατική-επαγγελματική. Οι σπουδές διαρκούσαν έναν χρόνο. Και, όταν τελείωνε κάποιος, σε προσλάμβανε η ίδια η εταιρεία.

Ετσι, στα 1934, διορίστηκε τηλεγραφητής. Είχε μπει στο 20ό έτος της ηλικίας του.
Μέλος του ΚΚΕ έγινε στις αρχές του καλοκαιριού του 1941. Συμμετείχε στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα και τον Απρίλιο του 1942 πρωταγωνίστησε στη μεγάλη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, την πρώτη μεγάλη απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Το 1943 βγήκε στο βουνό και πολέμησε από τις τάξεις του ΕΛΑΣ. Στον ΕΛΑΣ πήρε και το αγωνιστικό ψευδώνυμο «Γιώτης» και έμεινε στην Ιστορία ως καπετάν Γιώτης.

Μετά την απελευθέρωση ο Χαρίλαος έμεινε στις τάξεις του ΕΛΑΣ ως τη Βάρκιζα και πήρε μέρος στις πολεμικές αναμετρήσεις του Δεκέμβρη του ’44 από τις τάξεις της II Μεραρχίας.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 11 σχόλια

28 Νοεμβρίου 2018 στις 7:25 π.μ.

Αυτος πρωτοστατουσε και συμμετειχε στη δημιουργια αστικων κυβερνησεων Δεν του
χρειαζοταν φακεκος Ηταν ακινδυνος

28 Νοεμβρίου 2018 στις 2:05 μ.μ.

Γιωτης και Διαμαντής οι αετοί του Γραμμου......Ευτυχώς έμεινε στο κομμα οταν έπεσε στα χερια του οπορτουνισμου Δεν τέλειωσαν ομως ολα εκει,,μαζι με την Αλέκα Παπαρηγα (μια σύγχρονη Ροζα Λούξεμπουργκ) γύρισαν το κομμα στην σωστη πορεία με μια αριστοτεχνική τακτικη..

Αποδεικνύοντας τις βαθιές ριζες του μαρξισμου/Λενινισμού στο κομμα της εργατικης πρωτοπορίας...Σε ενα σύγχρονο επαναστατικό ΚΚΕ που ειναι θεμα χρονου να ανεβάσει την εργατική ταξη σε μια ανώτερη εργατικη εξουσία την δικτατορία του προλεταριάτου..

28 Νοεμβρίου 2018 στις 2:29 μ.μ.

Γι αυτο σημερα το ``Κ``ΚΕ διασπα το μετωπο του απεργιακου κινηματος η κανοντας
βολτα Ομονοια Συνταγμα και υστερα σκουπιστειτε και τελειωσαμε
Οσο για τα ποσοστα των εκλογων μολις και ξεπερναει το πλαφον εισοδου στη Βουλη κι
ολα αυτα απ την ``επαναστατικη`` διαδικασια της Οικομενικης και μετα Αντε και σε
κατωτερα μ αυτα τα ``επαναστατικα`` που κανεται

28 Νοεμβρίου 2018 στις 4:43 μ.μ.

"μαζι με την Αλέκα Παπαρηγα (μια σύγχρονη Ροζα Λούξεμπουργκ)"

Κύμα νευρικού γέλιου σαρώνει όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή....

V For Viva La Revolucion

28 Νοεμβρίου 2018 στις 5:01 μ.μ.

Μelito@τρεις και ο κούκος είσαστε σήμερα, κατι γκρουπούσκουλα. Τα καλύτερα τσιράκια των αφεντικών. Το ποίοι διασπούν το απεργιακό μέτωπο , πέστα σε αυτούς τους πιτσιρικάδες που δεν σας γνωρίζουν. Μία ζωή πλακάκια με τους ΔΑΚΕ ΠΑΣΚΕ, ΜΕΤΑ και λοιπούς κατά τουΠ.Α.Μ.Ε. Υ. Γ(ένας οικοδόμος 35 χρόνια στο κίνημα) .

28 Νοεμβρίου 2018 στις 8:37 μ.μ.

Ειναι η ποιοτητα και οχι η ποσοτητα που κανει τη διαφορα Στη διασπαση του εργατικου κινηματος την δημιουργια ενος συμπαγους εργατικου μετωπου που ηταν τοσο αναγκαιο στις
μερες τουτες τις δυσκολες και των απεργιακων αγωνων το Δικο σας ΠΑΜΕ πρωτοπορει Οσο για τη``συνεργασια`` των Μ Λ με τα αστικα ``εργατικα``αμβλωματα αυτα ειναι δικα σας σωματεια συνεργασιας και οι Μ Λ δεν προκειται να σας τα θιξουν ποτε Ειναι καταδικα σας

28 Νοεμβρίου 2018 στις 10:11 μ.μ.

Και σήμερα όλοι τρεις κι ο κούκος .Μόνο το ΠΑΜΕ κατέβασε πάλι χιλιάδες εργαζόμενουςκαι δείχνει τον δρόμο ..Στους άλλους μένει η αντικκε εμπάθεια και κόμπλεξ ..Ιδού η ρόδος ..Όποιος θέλει ας έλθει μαζί με το παμε που δεν ζητάει κομματικά πιστοποιητικά ..ελάτε ν αγωνιστούμε μαζί και συγχρόνως θα γίνει η διαπάλη των ιδεών μας χωρίς φόβο και πάθος

28 Νοεμβρίου 2018 στις 11:17 μ.μ.

Leo
Δεν μπορώ να καταλάβω την έκπληξη σου

29 Νοεμβρίου 2018 στις 4:39 μ.μ.

Καμία έκπληξη. Απλή αντίδραση στο αστείο σου ήταν.

V For Viva La Revolucion

29 Νοεμβρίου 2018 στις 9:04 μ.μ.

δεν αστειεύτηκα

29 Νοεμβρίου 2018 στις 11:53 μ.μ.

Το έκανες απλά δεν το κατάλαβες. Εμείς πάντως πεθάναμε στα γέλια. Πέστο άλλη μία να χαρείς....

V For Viva La Revolucion

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger