Home » , » Μια διαφορετική ανάγνωση των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων

Μια διαφορετική ανάγνωση των χθεσινών εκλογικών αποτελεσμάτων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 | 2:29 μ.μ.

Γράφει ο  mitsos15

Κάτω από 20%. Αυτή είναι η δήθεν "πλειοψηφία", το "θριαμβευτικό ποσοστό" της γαλάζιας συμμορίας. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα λιγότερο.
Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για αντιπροσώπευση των πολιτών, όταν 3 στους πέντε δεν πήγαν να ψηφίσουν;
Η αποχή κυμάνθηκε γενικά στο 58,11% στο β' γύρο. Έτσι οι "νικητές" είναι στην ουσία ισχνή μειοψηφία. Ο δεύτερος γύρος έστειλε μήνυμα και στη ΝΔ. Οι ψηφοφόροι δεν γουστάρουν το Μητσοτάκη, απλά είχαν άχτι τον Τσίπρα. 

Στην Αθήνα πχ, που πανηγυρίζουν κανάλια και γίδια, ο πορφυρογέννητος κηφήνας πήρε μόλις 20,62% αφού έλαβε 96.660 ψήφους σε σύνολο 468.816! Το ποσοστό του είναι εντελώς πλασματικό, καθώς ψήφισε μόλις ένας στους 3!
Παρόμοια συνέβησαν στις Περιφέρειες και τους υπόλοιπους δήμους.

Οι πολίτες ολοφάνερα μαύρισαν το ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι από όσους τον έβγαλαν κυβέρνηση δεν πήγαν να ψηφίσουν ή ψήφισαν μικρότερα κόμματα στον πρώτο γύρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 582.088 ψήφους λιγότερους από ότι στις εκλογές του 2015, πληρώνοντας την πολιτική που ακολούθησε, που είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ συσπείρωσε τη δεξιά, αφού Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Λεβέντης κλπ σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ οι ναζί έμειναν μισοί. Όμως το ποσοστό της δεν φτάνει για να κυβερνήσει μόνη. Γι αυτό οι δεξιοί πιστοί στο σύνθημα - δόγμα "δεξιά ενωμένη ποτέ νικημένη" διέλυσαν εντελώς τα μικρά κόμματα και τα δεκανίκια προς όφελος της. Αλλά όπως δείχνει ο β' γύρος ελάχιστοι ψήφοι θα πάνε στο Μητσοτάκη ακόμα κι έτσι.

Κι εδώ μπήκε ο Βενιζέλος, που έδωσε γραμμή να στηριχθεί η ΝΔ, έστω και εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, πράγμα που ανάγκασε τη Φώφη να τον διώξει. Στην ουσία ο Βενιζέλος την έφερε στο ΚΙΝΑΛ, αφού φάνηκε πως τον έδιωξαν αυτοί, ενώ ο ίδιος μεθόδευσε τα πράγματα, για να βρεθεί στη ΝΔ.
Η ίδια η Γεννηματά αυτοκτονεί με το να στηρίζει το Μητσοτάκη, αφού η αυτοδυναμία της ΝΔ θα διαλύσει εντελώς το ΚΙΝΑΛ, μια και δεν θα έχει πια πρόσβαση στην εξουσία.

Η απλή αναλογική είναι το εντιμότερο σύστημα. Η αποχή δεν οφείλεται σε αυτή, αλλά στο μήνυμα που έστειλαν στο β' γύρο προς το Μητσοτάκη. Η πλειοψηφία δεν τον εμπιστεύεται.
Όσο για τα προβλήματα των δημάρχων και περιφερειαρχών να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους τόσο το καλύτερο. Ίσως γλυτώσουμε από μερικές καταχρήσεις, αν και τα γαλάζια λαμόγια δεν κρατιούνται πλέον. Θέλουν να αλώσουν το δημόσιο χρήμα εδώ και τώρα θεωρώντας το κράτος τσιφλίκι τους.

Γιατί είναι πρόβλημα η απλή αναλογική και δεν είναι το αισχρό φαινόμενο να κάνει κυβέρνηση μια ισχνή μειοψηφία; Αν ήταν πχ η νοθεία του +50 με τα ποσοστά των ευρωεκλογών, η ΝΔ θα είχε ήδη 151 έδρες με το ποσοστό που συγκέντρωσε. Τώρα χρειάζεται λιγότερο από 4% για να κατακτήσει την εξουσία.

Τα δεξιά κόμματα που διαλύθηκαν και το Ποτάμι της δίνουν αυτό που χρειάζεται. Άλλωστε πάντα έχει εφεδρείες. Το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη πιο γελοία μορφή της το Βελόπουλο. Αν και γι' αυτόν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα μπει στη Βουλή.
Ανεξάρτητα πόσα άλλα κόμματα θα είναι μέσα, και τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχή έστειλε μήνυμα, το οποίο ως συνήθως δεν το έλαβε κανείς. Το μεγάλο πρόβλημα της αστικής δημοκρατίας είναι οι πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέληση των πολλών.

Πως όμως θα υπάρξει δημοκρατία με κυβερνήσεις μειοψηφίας, με ορδές λυσσασμένων κομματόσκυλων;
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger