Home » , » Μικρός διάλογος περί ύπαρξης Θεού

Μικρός διάλογος περί ύπαρξης Θεού

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 | 3:14 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

 "Αγαπητέ μου φίλε Μήτσο αυτά που μπορούμε να δούμε και να εξηγήσουμε απ όλο το συμπάν είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα του συνόλου... Άρα το μυστικό φίλε μου δεν κρύβεται στο 5% που βλέπουμε άλλα στο 95% που δεν βλέπουμε. Ας μην κάνουμε τους παντογνώστες και ο άνθρωπος πάει μπροστά μόνο με την γνώση και όχι με την μόδα. Έχει γίνει μόδα ότι δεν υπάρχει Θεός δεν υπάρχει τίποτα άλλο ανώτερο από τον άνθρωπο. Εγώ δεν λέω να πιστέψετε άλλα να αμφιβάλετε μην είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει. Ο έξυπνος άνθρωπος αμφιβάλλει για όλα ακόμα και για το 5%που βλέπει φαντάσου το 95% που δεν έχει την δυνατότητα να δει".

Σχόλιο της αναγνώστριας μας Ρ. Σ. γι' αυτό το άρθρο μου.

Κατ' αρχάς ευχαριστώ για το ευγενικό σας σχόλιο. Συγνώμη, που (λόγω χώρου) έκοψα μερικές προτάσεις. Νομίζω όμως πως δεν αλλοίωσα το νόημα.

Ας δούμε πρώτα που συμφωνούμε. Ασφαλώς απέχω πολύ από το να είμαι παντογνώστης. Αν πω κάτι τέτοιο, σημαίνει πως καβάλησα καλάμι. Και σίγουρα πάμε μπροστά με τη γνώση.

Το 5% που αναφέρετε, δείχνει κάποια πράγματα. Με βάση αυτά που βλέπουμε, κι όχι πιθανόν να δούμε, σχηματίζουμε τη γνώμη μας και πράττουμε ανάλογα. Μάλιστα το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο, γιατί εκτός από το Μακρόκοσμο υπάρχει ο Μικρόκοσμος. Κι εκεί γνωρίζουμε ελάχιστα. Κάθε μέρα όμως μαθαίνουμε περισσότερα. Και βέβαια αν δούμε κάτι καινούριο, το οποίο αποδεικνύεται επιστημονικά, θα το δεχτούμε.

Κι εδώ είναι η πρώτη παρατήρηση. Δεν γνωρίζω, αν πιστεύετε απλά σε ύπαρξη Θεού ή είστε οπαδός κάποιας θρησκείας.
Ο Χριστιανισμός και άλλες Μονοθεϊστικές θρησκείες λένε πως ο Θεός είναι Πανταχού Παρών, άρα και στο 0,01%. Επίσης πως ο Θεός δεν αποτελείται από ύλη. Αν πιστεύετε, πως ένα Ον βρίσκεται στο υπόλοιπο 95 ή 99,99% είναι δικαίωμά σας. Και πολύ ενδιαφέρον.
Δεν είναι όμως ο Θεός που μας λένε οι παπάδες. Γιατί ο Θεός σύμφωνα με τις Μονοθεϊστικές Θρησκείες, δεν έχει αρχή - μέση και τέλος, δεν μπορεί να μετρηθεί και δεν αποτελείται από ύλη οποιασδήποτε μορφής. Το Ον που εννοείτε, έχει σίγουρα ύλη και κάποιο μέγεθος, αφού πιθανόν να είναι στο υπόλοιπο ποσοστό. Άρα όντως είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο πλάσμα πολύ μεγαλύτερης νοημοσύνης, πιο ισχυρό από μας, πολύ πιο μεγάλο κλπ. Εμένα δεν με πειράζει, αλλά αν το λέγατε αυτό στο Μεσαίωνα, θα είχατε σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και τώρα δεν δέχονται εξωγήινους οι θεούσες.

Επίσης είτε ξέρουμε το 1% είτε το 100%, πορευόμαστε (όπως είπαμε πριν) βάσει των όσων γνωρίζουμε. Αν θέλετε, να πω ένα παράδειγμα.
Είμαστε σ' ένα αχαρτογράφητο ωκεανό τη νύχτα και πλέουμε με τα φώτα του μικρού μας πλοίου που μας βοηθάνε να δούμε λίγο μακρύτερα, αλλά όχι ολόκληρο τον ωκεανό. Τα μικρά φώτα του πλοίου είναι η επιστήμη. Σιγά - σιγά θα χαρτογραφήσουμε όλη την απέραντη θάλασσα, ώστε οι επόμενοι να ξέρουν σίγουρα την καλύτερη και ασφαλέστερη διαδρομή.
Μπορούμε οι επιβάτες να κάνουμε διάφορες υποθέσεις για το τι θα βρούμε. Δίνες, παραδεισένια νησιά, νέες ηπείρους, άγνωστα ψάρια, ίσως άλλα πλοία που ξεκινάν από αλλού. Ακόμα και τέρατα ή γοργόνες. Η φαντασία δεν μπαίνει σε κελί. Όμως ένα πράγμα δεν πρέπει να κάνουμε: Να σβήσουμε τα φώτα και να πάμε μόνο με την πίστη πως τάχα ξέρουμε όλο τον ωκεανό, γιατί μας το είπε κάποιος Θεός! Γιατί τότε μπορεί να πέσουμε σε ξέρα και να ναυαγήσουμε.

Δεν μας ενοχλούν, όσοι πιστεύουν. Όσοι προσπαθούν να μας επιβληθούν, μας πειράζουν. Δεν είμαστε οι άθεοι, που το παίζουμε ξερόλες. Το ιερατείο είναι. "Αρρώστησες; Είσαι αμαρτωλός"! Καμία διάθεση για έρευνα για τις αιτίες, αν όντως είναι έτσι ή διαφορετικά!
Πιστέψτε ό,τι θέλετε. Μόνο μη μας πείτε "επειδή πιστεύουμε αυτά, είναι αλήθεια, άσχετα αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, οπότε θα τα πιστέψετε κι εσείς θέλετε - δε θέλετε". Δεν θέλουμε και θα μαλώσουμε. Έχουμε δικό μας μυαλό και τις δικές μας θεωρίες.
Άλλωστε κάποτε θα μάθουμε όλη την αλήθεια.

Σας ευχαριστώ.

***

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

8 Οκτωβρίου 2019 στις 8:59 π.μ.

Την επιστημονικη απαντηση την εδωσε ο Λιαντινης. Οποιος θελει να πιστευει σε θρησκειες να τους πληρωνει τα μεροκαματα τους και τις συνταξεις τους. (των ρασοφορων και των υπαλληλων τους) και τελειωνω με αυτο:εκατομμύρια ανθρωποι θανατωθηκαν για τη θρησκεια. Αυτη που λεγεται χριστιανισμος και φυσικα και τις αλλες. _

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger