Home » , » Τα "οικογενειακά" καυγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ με το Documento και η επίθεση της κυβέρνησης στην εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη

Τα "οικογενειακά" καυγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ με το Documento και η επίθεση της κυβέρνησης στην εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019 | 10:33 μ.μ.

Eνα από τα απόνερα της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το "οικογενειακό" καυγαδάκι που είχε ξεσπάσει μεταξύ "Αυγής" και "Documento" για το οποίο γράφαμε εδώ.

Σήμερα αυτή η αντιπαράθεση συνεχίζεται με την ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία καυτηριάζουν τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για τις απολύσεις που προχώρησε στο έντυπο που διευθύνει.

Πριν απ' αυτό όμως να κάνουμε μια τηλεγραφική αναφορά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο καιρό στο Documento.

Είναι γνωστό ότι τέλη Σεπτέμβρη ο εκδότης - δημοσιογράφος της εφημερίδας "Documento" Κώστας Βαξεβάνης, έκανε επώνυμα μέσα από τις στήλες του εντύπου του μια πολύ σοβαρή παρέμβαση.
Σύμφωνα μ' αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης "θυμίζοντας ενωματάρχη του '60", "τηλεφωνεί αυτοπροσώπος σε επιχειρηματίες και τους ζητά να κόψουν τη διαφήμιση στο Documento. Και επειδή μάλλον δεν προλαβαίνει, βάζει και το επιτελείο του να καλεί όσους μπορεί στο Μαξίμου για να τους δίνει το μήνυμα".
Μας έγραφε δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του προσπαθούν να στραγγαλίσουν οικονομικά την εφημερίδα του με σκοπό να βάλει λουκέτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το λαλίστατο γραφείο της Ν.Δ., μπροστά σ' αυτή την πρωτοφανή καταγγελία, δεν έκανε την παραμικρή τοποθέτηση. Επίσης όλες οι ιστοσελίδες που πρόσκεινται στο κυβερνητικό κόμμα "απαξίωσαν" να ασχοληθούν με το θέμα.

Από κει και πέρα είναι αλήθεια ότι η διαφημιστική αγορά γύρισε την πλάτη στο Documento και οι διαφημίσεις κόπηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Μπροστά σ' αυτό το οικονομικό αδιέξοδο που του δημιουργούταν ο Κ. Βαξεβάνης απέλυσε τέσσερις δημοσιογράφους ενώ υπήρξαν και αρκετές οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων από την εφημερίδα.
Δημόσιες αντιδράσεις από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους δεν υπήρξαν και ο λόγος ήταν ότι ο εκδότης του Documento διέρρευσε στους εργαζομένους ότι αυτές οι απολύσεις ήταν μονόδρομος για να μην κλείσει η εφημερίδα και ότι προσπαθεί να βρει τρόπους να αποκατασταθεί η διαφημιστική ροή.

Εδώ αξίζει να παραθέσουμε μια ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ της οποία η υποκρισία είναι ολοφάνερη. Ενώ δεν είχε την παραμικρή αντίδραση για την πρωτοφανή καταγγελία του Κ. Βαξεβάνη για την παρέμβαση του Μητσοτάκη στο να κλείσει η διαφημιστική κάνουλα στην εφημερίδα, τώρα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο

Aνακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την ιδιοκτησία της εφημερίδας «DOCUMENTO» για τις απολύσεις δημοσιογράφων των οποίων ζητά την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Στη συνέλευση των δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας τη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της έκδοσης καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μηδενική εισροή διαφημίσεων.
Ενημέρωσαν τα τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, που παραβρέθηκαν στη συνέλευση, ότι παρατηρήθηκε μαζική διακοπή συμφωνιών για καταχωρήσεις, αιφνιδιαστικά και χωρίς αιτιολόγηση. Εξέφρασαν, επίσης, την άποψη ότι η εφημερίδα και οι ίδιοι ως εργαζόμενοι έχουν στοχοποιηθεί.

Η ΕΣΗΕΑ στηρίζει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στην εφημερίδα. Μάχεται σταθερά για την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ. Μάχεται επίσης για τη διατήρηση της πολυφωνίας στην ενημέρωση, όπως ορίζεται από τον Κώδικα Δεοντολογίας και το Σύνταγμα της χώρας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως θα καλέσει, το συντομότερο δυνατόν, τον κ. Κώστα Βαξεβάνη προκειμένου να μας ενημερώσει για το μέλλον της εφημερίδας και των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική η άμεση απάντηση που έδωσαν στην ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Documento, στο documentonews.gr και στο koutipandoras.gr όπου με έμμεσο τρόπο καυτηριάζουν την μέχρι τώρα στάση της ΕΣΗΕΑ και σ' αυτό έχουν δίκιο. 

Θεωρούμε αυτονόητη τη στήριξή της στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο αίτημα περί επαναπρόσληψης των απολυμένων συναδέλφων. Εκφράζουμε ωστόσο τη δυσαρέσκειά μας για την καθυστερημένη και ελλιπή ανταπόκριση στην καταγγελία που της αποστείλαμε πριν από 15 ημέρες (1 Οκτωβρίου 2019) σχετικά με τον οικονομικό στραγγαλισμό του Μέσου στο οποίο εργαζόμαστε μέσω του αποκλεισμού του από την παροχή διαφημίσεων.

Επισημαίνουμε ότι στην αρχική μας καταγγελία προς την Ένωση, όπως και στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης της 14ης Οκτωβρίου στην οποία παρευρέθηκαν τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, κάναμε ρητή αναφορά σε κυβερνητικές παρεμβάσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού σε διαφημιζόμενους επιχειρηματίες προκειμένου να επιβληθούν συνθήκες ασφυξίας στην εφημερίδα. 

Η συγκεκριμένη βασική πτυχή της καταγγελίας δεν καταγράφηκε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και θεωρούμε σημαντικό να την επισημάνουμε εκ νέου.

Ακολουθεί η αρχική μας καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ με ημερομηνία 1/10

1 Οκτωβρίου 2019

Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Documento και του Κουτιού της Πανδώρας, ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εκφράζουμε την αποστροφή μας για τις μεθόδους αποκλεισμού του Μέσου στο οποίο εργαζόμαστε από την παροχή διαφημίσεων, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα, στο φύλλο της 29ης Σεπτεμβρίου. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τις δυνατότητες επιβίωσης των δημοσιογραφικών Μέσων και συνακόλουθα απειλούν ευθέως τις θέσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελλόμενες τηλεφωνικές κλήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού σε διαφημιζόμενους επιχειρηματίες προκειμένου να τερματίσουν τη συνεργασία τους με το Documento συνιστούν τον ορισμό της απόπειρας φίμωσης του Τύπου και χειραγώγησης των δημοσιογράφων˙ όχι μόνο ημών των ιδίων αλλά του συνόλου των συναδέλφων μας.

Επίσης, κρίνουμε ότι το μονοπωλιακό καθεστώς στη διανομή των εφημερίδων πρέπει να απασχολήσει, επιτέλους, την Ένωσή μας.

Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες και θεωρούμε ότι η παραπάνω καταγγελία σχετικά με τον οικονομικό στραγγαλισμό του Documento πρέπει να προβληματίσει κάθε πολίτη.
Είναι ζήτημα ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας. Η ομαλή εισροή εσόδων, μαζί με την τήρηση από την πλευρά μας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως καθορίζεται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ, είναι προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία των απόψεών μας, την ποιότητα των ρεπορτάζ μας και το αν θα έχουμε αύριο δουλειά σε μια Ελλάδα όπου η πολυφωνία στα ΜΜΕ έχει ήδη συρρικνωθεί δραματικά και η ανεργία στον κλάδο πλήττει, ή απειλεί, τον καθένα.

Ζητάμε την έμπρακτη υποστήριξή σας, με την έκδοση μιας ανακοίνωσης του ΔΣ η οποία θα αναφέρει το ζήτημα των καταγγελιών περί κυβερνητικών παρεμβάσεων και θα προασπίζεται την επαγγελματική μας υπόσταση και την ελευθερία του Τύπου.

Μετά τιμής,

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Documento, στο documentonews.gr και στο koutipandoras.gr

Οι φήμες για το τι συμβαίνει στα παρασκήνια της υπόθεσης Documento, οργιάζουν. Μια πληροφορία που δεν μπορείς να την διασταυρώσεις παραμένει φήμη και εμείς έχοντας σαν πρώτη επιδίωξη την αξιοπιστία του ιστότοπου μας, αποφεύγουμε να αναφέρουμε τί κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε την δημόσια τοποθέτηση του Κ. Βαξεβάνη ότι οι φήμες που κυκλοφορούν ότι το Documento δεν έχει περισσότερο από ένα μήνα ζωής δεν ισχύουν.


Αν μπορέσουμε να διασταυρώσουμε κάποιες σχετικές πληροφορίες που έχουμε θα επανέλθουμε σ' αυτό το θέμα.
Τώρα παραθέτουμε την ανακοίνωση των εργαζομένων του ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν στερείτε πολιτικής χροιάς.


Καταγγέλλουμε το μπαράζ απολύσεων στην εφημερίδα «Documento»

Οι εργαζόμενοι στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο», καταγγέλλουμε ανεπιφύλακτα το μπαράζ απολύσεων που εξαπολύθηκε στην εφημερίδα «Documento», και οι οποίες έχουν χαρακτήρα εκδικητικό και αυθαίρετο, καθώς και τη στοχοποίηση από τη διεύθυνση της εφημερίδας των συνδικαλιστικών διαδικασιών, των αποφάσεων και του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Ζητάμε από την ΕΣΗΕΑ και τα σωματεία του Τύπου να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακληθούν όλες οι απολύσεις που έγιναν στην εφημερίδα και να ερευνηθεί κατά πόσο «οικειοθελείς» ήταν οι «παραιτήσεις» που τις συνόδευσαν.

Σε έναν κλάδο που παραμένει εδώ και μια δεκαετία χωρίς σύμβαση και έχει υποφέρει στο μεταξύ από μπαράζ μειώσεων, ατομικών συμβάσεων, στάσεων πληρωμών  και απολύσεων, το άνοιγμα ενός νέου κύκλου ομαδικών απολύσεων στα Μέσα μας απειλεί άμεσα όλες και όλους.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που απολύθηκαν και σε όλους όσοι στέκονται απέναντι στην πολιτική των προγραφών στα Μέσα.

Ένα χτύπημα σε έναν από εμάς είναι χτύπημα σε όλους μας.

Οι εργαζόμενοι/ες του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

18 Οκτωβρίου 2019 στις 12:50 μ.μ.

Αυτά να τα βλέπουμε όταν κάποιοι βγήκαν στα κάγκελα για το902 και το Ριζοσπάστη

18 Οκτωβρίου 2019 στις 6:57 μ.μ.

Επιτέλους θα πρέπει να πάρουμε χαμπάρι ότι ΟΛΕΣ οι επιχειρήσεις - ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας - λειτουργούν σε συνθήκες καπιταλισμού. Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε που δημιουργεί τους ανέργους.
Όταν βρίσκεσαι κάτω από καυτό ήλιο είναι ανόητο να μην είσαι κάτω από ομπρέλα.

18 Οκτωβρίου 2019 στις 8:55 μ.μ.

Οι απολύσεις εργαζομένων παραμένουν απαράδεκτες και καταδικαστέες, απ' όποιον "εργοδότη" κι αν γίνονται όταν αυτός προβάλλει ως αιτία τους την "οικονομική δυσπραγία της επιχείρησης", η οποία φυσικά ούτε κλείνει ούτε πτωχεύει! Το ίδιο ισχύει και για το Ριζοσπάστη και για την Αυγή και για το Ντοκουμέντο και για όλους, όταν απολύουν με τέτοια αιτιολόγηση. Από κει και πέρα, σε κομματικά ΜΜΕ, η επίκληση "οικονομικής δυσπραγίας" για να ξεφορτωθεί μια κομματική ηγεσία δημοσιογράφους που διαφωνούσαν με νεόκοπες αναλύσεις της (του τύπου "δεν υπάρχει ιμπεριαλιστική εξάρτηση της Ελλάδας', "το 7ο συνέδριο της Κομιντέρν και τα λαϊκά μέτωπα ήταν λάθος" και "ο ελληνικός καπιταλισμός είναι από το 1900 ολοκληρωμένος...ιμπεριαλισμός") και οι οποίοι δημοσιογράφοι έγραψαν ανοιχτά τη διαφωνία τους με τα φληναφήματα της ηγεσίας σε ανοιχτό προσυνεδριακό διάλογο, είναι εντελώς σνέντιμη, αντιδημοκρατική και αντιμαρξιστική πράξη. Έτσι έδρασε η κυρίαρχη φράξια Παπαρήγα-Μπελλου- Μαΐλη εναντίον των δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη που διαφώνησαν το 2012-13. Τα περί οικονομικών δυσκολιών ήταν σκέτες υπεκφυγές και μπαρμπούτσαλα.Γιαυτό σε σχέση με τις απολύσεις στο καπιταλιστικό μαγαζί του Βαξεβανη, αυτό που έγινε στο Ριζοσπάστη το 2013 με απόλυτη ευθύνη της ηγεσίας του Περισσού ήταν πολύ πιο ανέντιμο και απόλυτα καταδικαστέο από κάθε πραγματικό κομμουνιστή.

19 Οκτωβρίου 2019 στις 3:23 μ.μ.

Υπαρχουν καταγγελιες για εργοδοτικη τρομοκρατια, μεθοδευσεις απολυσεις κλπ απο Μπαξεβανη.Οσοι τον υπερασπιζονται το κανουν με το αυριανιστικο επιχειρημα οτι ειναι "αντιδεξιος" η με το ακομα χειροτερο οτι θα επρεπε το κρατος να πριμοδοτει μια ιδιωτικη επιχειρηση για να μην αναγκαζεται η καημενη να κανει απολυσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger