Home » , , , » Αλλη προσέγγιση για το ΚΚΕ όταν η λαϊκή αντιβίας εκδηλώνεται στις ΗΠΑ και διαφορετική όταν συμβαίνει στην χώρα μας.

Αλλη προσέγγιση για το ΚΚΕ όταν η λαϊκή αντιβίας εκδηλώνεται στις ΗΠΑ και διαφορετική όταν συμβαίνει στην χώρα μας.

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 7:09 μ.μ.


Του Σ.Λ.

Σωστή και απόλυτα επιδοκιμαστέα η απόφαση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας να απευθύνει κάλεσμα στους τους νέους και τις νέες, ώστε αύριο, στις 7 το απόγευμα να συμμετάσχουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Αμερικανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.

Εύστοχο και το σχετικό κείμενο  που έδωσε στην δημοσιότητα όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται: "«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ...Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Capitalism means “I can’t breathe” – Καπιταλισμός σημαίνει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Αντεπίθεση για την ανατροπή του!».

Η παραμικρή αναφορά δεν υπάρχει στην ανακοίνωση της ΚΝΕ στην οποία να καταδικάζεται το "πλιάτσικο", οι "λεηλασίες" και η λαϊκή αντιβία των Αμερικάνων εξεγερμένων, που αντιστέκονται στην άκρατη κρατική καταστολή.
(Εμεινε ο γραφικός Βελόπουλος να ανακαλύπτει ότι Σόρος "υποκινεί τα επεισόδια" και κάποιοι ανεκδιήγητοι ντόπιοι φιλελέδες να γράφουν ότι η ένταση και η δυναμική των κινητοποιήσεων "αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ").

Οσο μας αφορά, θα παραπέμψουμε τους αναγνώστες μας στην φράση που έγραψε ο Μ. Μπρεχτ στο καταπληκτικό έργο του "Αγία Ιωάννα των Σφαγείων": «μόνον η βία ωφελεί όπου εξουσιάζει η βία». Εκεί ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε για το πόσο απαραίτητη είναι η επαναστατική οργάνωση του προλεταριάτου και πόσο αναγκαία η εργατική αντιβία.

Επειδή όμως προσπαθώ να εντρυφώ στην πρόσφατη ιστορία μας, διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΚΝΕ, συνειρμικά θυμήθηκα μια άλλη στάση του ΚΚΕ.
Αυτή δεν έγινε για γεγονότα που λάμβαναν χώρα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας, αλλά στην ίδια την Ελλάδα.
Και μάλιστα αυτές οι τοποθετήσεις δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών αφού σαν πηγή έχουν το δημοσιογραφικό όργανο της Κ.Ε. του ΚΚΕ και την τότε γενική γραμματέα του κόμματος.

Ανακαλούμε λοιπόν την μνήμη μας την νεολαιίστικη έκρηξη που υπήρξε και τα γεγονότα που συνέβησαν τον Δεκέμβρη του 2008 μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους μπάτσους Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη.

Ηταν μια ιστορική φάση που το αστικό σύστημα είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Καθημερινές μαζικές διαδηλώσεις, βίαιες συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ νεολαίων και κατασταλτικών δυνάμεων, πυρπολήσεις αυτοκινήτων, λεηλασίες σε πολυκαταστήματα. 

Ενα σκηνικό δηλαδή περίπου -τηρουμένων φυσικά των αναλογιών- με αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή σε δεκάδες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ. Και εδώ τότε είχαν ακουστεί επανειλημμένες συντηρητικές φωνές που πρότειναν να κατέβει ο στρατός στους δρόμους για να "επιβάλλει την τάξη".

Τότε όμως δεν υπήρξε καμιά ΚΝΕ για να μας θυμίσει την πολύ σωστή ρήση του επαναστάτη Τσε. Να μας καλέσει να "ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της κυβέρνησης και του κράτους της Ελλάδας" για να παραφράσουμε την τωρινή της ανακοίνωση.
Να μπολιαστεί δηλαδή το αυθόρμητο των "χύμα" διαδηλωτών με την συνειδητή κατεύθυνση των μελών του κομμουνιστικού κόμματος και της νεολαίας του.
Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα είχαν ακολουθήσει εντελώς άλλη ρότα οι πολιτικές εξελίξεις.  

Αντίθετα ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο σχόλιο που περιέγραφε «σχέδιο αποσταθεροποίησης» και αναρωτιόταν: «Ποιοι και πώς συντονίζουν αυτή τη δράση των δήθεν αγανακτισμένων που εκτονώνονται με τυφλή βία;».

Την απάντηση την έδωσε λίγες μέρες μετά η η τότε γ.γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ξένες μυστικές υπηρεσίες κρύβονται πίσω από τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών».
Ηταν μια δήλωση που ανακυκλώθηκε και προβλήθηκε πλατιά από όλα τα αστικά ΜΜΕ, δημιουργώντας τις εντυπώσεις που ήθελε το κράτος.

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και όλα τα σχετικά δημοσιεύματα του "Ρ". Εγραφε π.χ στις 25 Δεκέμβρη του 2008, σε  άρθρο «γραμμής», για τη νεολαιίστικη αυτή έκρηξη:
"Αντικειμενικά επίσης, στέκεται απέναντι στο εργατικό κίνημα, στην επαναστατική πάλη για την αντικατάσταση του καπιταλισμού από το σοσιαλισμό, απέναντι στην εργατική τάξη, που από τη θέση της ως η τάξη που την εκμεταλλεύεται η κυρίαρχη, που δεν έχει καμιά ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής, είναι η τάξη που μπορεί να κινήσει με την πάλη της τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπρος".

Και εδώ τίθενται κάποια ερωτήματα. Αντιληπτό είναι ότι τόσα χρόνια μετά το ΚΚΕ δεν θέλησε να μας αποκαλύψει τις πηγές του που τον οδήγησαν στην διαπίστωση ότι πίσω τα Δεκεμβριανά του 2008 τα καθοδηγούσαν "Ξένες μυστικές υπηρεσίες". Ισως να προέρχονται από απόρρητα έγγραφα και σε κάποιες δεκαετίες αποχαρακτηριστούν και δοθούν στην δημοσιότητα από το κόμμα του Περισσού.

Μπορεί το ΚΚΕ να μας εξηγήσει πώς γίνεται με τα τωρινά γεγονότα στις ΗΠΑ να αποδέχεται την απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη του Ενγκελς ότι "η βία είναι το όργανο, που με αυτό το κοινωνικό κίνημα ανοίγει το δρόμο του και σπάζει τις αποστεωμένες, απονεκρωμένες πολιτικές μορφές", και στην πατρίδα μας να καταδικάζει κάθε ενέργεια λαϊκής αντιβίας;
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 7 σχόλια

31 Μαΐου 2020 στις 9:06 μ.μ.

Ένα ηλίθιο άρθρο με μπόλικο ΑντιΚΚΕ όταν δεν είσαι πουθενά κάθεσαι και γράφεις ασυναρτησίες .

31 Μαΐου 2020 στις 10:47 μ.μ.

Σιγά τον τοιχο που βρηκε,το κρατος....Οι αποκοπές φράσεων  ειναι της ιδιας πρακτικής και ποιότητας με την πετσοκομενη  "δήλωση" Φλωράκη που μας σερβίρατέ προσφατα.

1 Ιουνίου 2020 στις 2:26 π.μ.

Αντιγράφω από το άρθρο σου: "Εκεί ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε για το πόσο απαραίτητη είναι η επαναστατική οργάνωση του προλεταριάτου και πόσο αναγκαία η εργατική αντιβία."
Η έκρηξη οργής μέρους του αμερικανικού λαού έχει κάποια σχέση με οργανωμένο προλεταριάτο; Μήπως βρίσκεται σε κάποια επαναστατική διαδικασία; Όταν αυτό θα καταλαγιάσει, θα υπάρξουν έστω και ψήγματα συνειδητοποιημένης μάζας που θα ασκήσει αντιβία με στόχο να πάρει την εξουσία; Δώσε μου έστω και ένα παράδειγμα εξεγέρσεων, ταραχών, "αντιβίας" όπως αρέσκεσαι να γράφεις, που να οδήγησε σε επαναστατική διαδικασία ή έστω να έκανε μαζικότερο το κίνημα της ανατροπής. Στα υποτιθέμενα ερωτήματα που θέτεις, το ίδιο σου το κείμενο απαντάει.

1 Ιουνίου 2020 στις 6:57 π.μ.

Φίλε Μαστρο-Λάρι,για τις Ενωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τις συνθήκες ζωής και δράσης εκεί του εργατικού-λαϊκού κινήματος, αυτές οι εξεγέρσεις σαν τη σημερινή, που εδώ μοιάζουν σε κάποιους ως τυφλές ή ως αδιέξοδες, αποτελούν πολύ μεγάλο σχολείο απόχτησης πείρας για την πάλη του αμερικάνικου λαού ενάντια στο κτηνώδες καθεστώς της χώρας. Αναδεικνύουν την πραγματική φύση αυτού του εγκληματικού, πλήρως αντιλαϊκού, ματωβαμμένου ως τα μπούνια καθεστώτος, αναδεικνύουν την ανάγκη οι εξεγέρσεις εναντίον του να γίνουν αληθινή κοινωνική επανάσταση, τέτοια που να σαρώσει τη σαπίλα του και να ανοίξει το δρόμο του Σοσιαλισμού. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυθόρμητων εξεγέρσεων το επαναστατικό κόμμα του προλεταριάτου, αν υπάρχει, οι οργανώσεις του αυτές που υπάρχουν έστω -ελλείψει ενιαίου κόμματος- δεν κάθονται στην άκρη, ασκώντας αφ' υψηλού κριτική στο αυθόρμητο κίνημα.Ούτε απλώς περιορίζονται να διαπιστώσουν το αυτονόητο, ότι δηλ.οι εξεγέρσεις είναι απολύτως ΔΙΚΑΙΕΣ, με βαθύτατες ρίζες. Μπαίνουν επομένως οι πρωτοπόρες συνειδητές προλεταριακές δυνάμεις μες στη φωτιά και προσπαθούν να γίνουν η συνειδητή πρωτοπορεία που θα καθοδηγήσει στρατηγικά το αυθόρμητο κίνημα,που θα το εμπνεύσει και θα ανεβάσει ψηλά την πολιτική του συνείδηση, ώστε και τους στόχους του αυτό να αναβαθμίσει και ορίζοντα να αποκτήσει, αλλά και πολύ πιο οργανωμένα να χτυπήσει το καθεστώς, στα πιο καίρια σημεία του και στην ίδια την οικονομική μηχανή του. Στις συνθήκες των ΕΠΑ οι εξεγέρσεις αυτού του τύπου έχουν πλέον εγγραφεί βαθιά μέσα στην παράδοση στην πείρα και στην πολιτική συνείδηση των καταπιεζόμενων μαζών. Η πάλη ενάντια του ρατσισμού στις ΕΠΑ είναι βαθιά δημοκρατική και στην ουσία της και αντικαπιταλιστική πάλη. Λείπει βέβαια ακόμη η συνειδητή προλεταριακή πρωτοπορεία. Σύμφωνοι, αλλά τι εμποδίζει τη δημιουργία ή την ανασυγκρότησή της μέσα στις συνθήκες μιας εξέγερσης, στην οποία και το υπάρχον συνειδητό κίνημα παίρνει μέρος; Όμως και γενικότερα, σε όλες τις χώρες όπου το συνειδητό προλεταριακό και το κομμουνιστικό κίνημα έχουν υποχωρήσει, μέσα από τέτοια ξεσπάσματα εκδηλώνεται η αγανάκτηση χιλιάδων και εκατομμυρίων θυμάτων της εκμετάλλευσης. Αν οι κομμουνιστές εκμεταλλευτούμε τέτοιες ευκαιρίες, θα ξεκολλήσουμε από τη λάσπη και θα βάλουμε βάσεις για την αναγκαία Επανάσταση, που βέβαια δεν θα είναι περίπατος (ούτε και θάρθει δίχως να σπάσει...τζάμι)!

1 Ιουνίου 2020 στις 8:18 π.μ.

Οτι του φανει του λολοστεφανη...!!!

1 Ιουνίου 2020 στις 12:34 μ.μ.

Ντροπη σε καποιους που επιμενουν να γραφουν για ενα
κομμα οπως το ψευτο ΚΚΕ που εδω και δεκαετιες ολοκληρες
ειναι σε προχωρημεμενη η πληρη προχωρημενη πολιτικοιδεολο
γικη απ[οσυνθεση Ενα κομμα που εχει προσχωρισει στην αντεπα
νασταση δεμενο με ακαταλητουε δεσμους με την αστικη ταξη

1 Ιουνίου 2020 στις 3:52 μ.μ.

Φίλε Νίκο, εγώ δεν κριτίκαρα ή πόσω μάλλον καταδίκασα τις διαδηλώσεις. Αλίμονο! Απλώς διατύπωσα μια άποψη για τα περί διγλωσσίας του ΚΚΕ, που ισχυρίζεται ο Σ.Λ.Δείτε αυτή την εικόνα, αξίζει όσο χίλιες λέξεις. https://www.news247.gr/img/3254/7653029/390000/o/660/0/white.jpg Ο διαδηλωτής, εν μέσω φωτιάς, ζητάει προφανώς από την αμερικανική κυβέρνηση να διορθώσει το "συστημικό λάθος" που σκοτώνει αφροαμερικανούς. Τα ίδια συνέβησαν και σε όλες τις προηγούμενες διαδηλώσεις, με αφορμή συνήθως δολοφονίες αφροαμερικανών, αλλά και στις βίαιες διαδηλώσεις των μεταναστών 2ης γενιάς των προαστείων του Παρισιού, πριν από μερικά χρόνια ή με τα κίτρινα γιλέκα πρόσφατα: Διαδικασίες που εν τέλει έδρασαν εκτονωτικά της αγανάκτησης, αποπροσανατόλισαν δυναμικό μέρος της κοινωνίας ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημά του, χωρίς να διεκδικήσει την εξουσία. Και αυτό αποτελεί ευθύνη όλων αυτών που ιδεολογικοποιούν οποιαδήποτε ταραχή, χωρίς στόχο(= "σπάσιμο τζαμιών")

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger