Home » , , » Μας "άφησε" σήμερα ο Γιώργος Φαρσακίδης. Ενας αξιόλογος κομμουνιστής καλλιτέχνης, πρότυπο ιδεολόγου αγωνιστή

Μας "άφησε" σήμερα ο Γιώργος Φαρσακίδης. Ενας αξιόλογος κομμουνιστής καλλιτέχνης, πρότυπο ιδεολόγου αγωνιστή

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 | 6:37 μ.μ.

Ενας αξιόλογος κομμουνιστής καλλιτέχνης, πρότυπο ιδεολόγου αγωνιστή, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή του στο κίνημα, μας άφησε σήμερα πλήρης ημερών και αγώνων.

"Ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής εικαστικός, ο μαχητής του ΕΛΑΣ, ο αλύγιστος που πέρασε 16 χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού του Γιώργη Φαρσακίδη θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 7.00 μ. μ. στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης", αναφέρει στην εισαγωγή του ένα πολύ καλό αφιέρωμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα 902.

Ο Γιώργος Φαρσακίδης, γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης. Ανταρτοεπονίτης, δεκαοχτώ χρονών, δύο φορές τραυματίας σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους, έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης – Μακρόνησος, Αη Στράτης, Γυάρος, Λέρος – δεκαεξήμισι χρόνια.

Αυτοδίδακτος στους τόπους της κράτησης του, ζωγραφίζει και χαράζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Μετά την πτώση της χούντας, ο Γ. Φαρσακίδης δημοσιεύει εργασίες του σ’ εφημερίδες, εκθέτει, τυπώνει και κυκλοφορεί τα έργα του.

Το 1984, το βιβλίο του η Πρώτη Πατρίδα παίρνει το πρώτο βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η εικαστική και η λογοτεχνική του δουλειά γίνεται γνωστή στη Σοβιετική Ένωση κι άλλες χώρες. Κριτικά σχόλια και παρουσίαση δημοσιεύονται στην Πράβντα, στην Ισβέστια, στη Σοβιέτσκαγια Κουλτούρα και άλλα έντυπα και μέρος της εργασίας του προβάλλεται από τη σοβιετική τηλεόραση.  Συνέχεια εδώ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger