Home » , » Εκδήλωση-συζήτηση 05/07 | Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη

Εκδήλωση-συζήτηση 05/07 | Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 | 9:00 π.μ.

Λάβαμε και παραθέτουμε:

 Ο ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις Αυτολεξεί σας προσκαλεί στη δημόσια εκδήλωση-συζήτηση: «Χειραφέτηση, δημοκρατία & αποικιοκρατούμενοι λαοί: η συνάντηση του CLR James με τον Καστοριάδη»

ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ στην ταράτσα του TRISE (ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 31, ΣΥΝΤΑΓΜΑ) στις 20:00

ΜΙΛΟΥΝ:

Matthew Quest (αγγλικά με μετάφραση), Αλέξανδρος Σχισμένος, Γιάβορ Ταρίνσκι

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Μέλη της συντακτικής ομάδας του Αυτολεξεί συζητούν δημόσια με τον μελετητή Matthew Quest από τις ΗΠΑ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα αυτοπροσώπως. Ο Quest συγκαταλέγεται στους κορυφαίους μελετητές της κληρονομιάς του Αφρο-Καραϊβικού επαναστάτη στοχαστή Σι Ελ Αρ Τζέιμς (CLR James). Διδάσκει Παγκόσμια Ιστορία και Αφρικανικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων In the Shadow of State Power: CLR James, Direct Democracy, and National Liberation Struggles και Black Liberation and Palestine Solidarity (σε συνεργασία με τη L. Brenner) καθώς και ανθολόγος του βιβλίου Workers’ Self-Management in the Caribbean.

Η ομιλία του θα επικεντρωθεί στο πώς τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι αποικιοκρατούμενοι λαοί υποβαθμίζονται διαχρονικά από την αποστέρηση του δικαιώματός τους στη λαϊκή αυτοκυβέρνηση. Παρ’ όλες τις απαγορεύσεις, από την αρχαιότητα έως και τη μετα-αποικιακή εποχή οι καθημερινοί άνθρωποι, μέσω της αυτοκαθοριζόμενης απελευθερωτικής τους δραστηριότητας, αγωνίστηκαν για να αναλάβουν οι ίδιοι τα ηνία της κοινωνίας.

Σε σχέση με αυτό, θα εξερευνήσουμε τη σύνδεση μεταξύ του CLR James και του Κορνήλιου Καστοριάδη και του οράματος της κλασικής Αθήνας που μοιράζονταν και οι δυο τους. Θα αναδείξουμε παράλληλα κάποια όρια που εντοπίζουμε στη σκέψη του CLR James. Ο Matthew Quest θα αναπτύξει, τέλος, τον τρόπο με τον οποίο οι ιδέες του CLR James για την άμεση δημοκρατία διαμόρφωσαν ένα όραμα για την αφρικανική ήπειρο, την Καραϊβική και την αντίσταση των Αφροαμερικανών στον 20ό αιώνα.

Ο Σι Ελ Αρ Τζέιμς (1901-1989) υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους ελευθεριακούς επαναστάτες διανοούμενους τόσο του παναφρικανικού όσο και του διεθνούς εργατικού κινήματος. Καταγόταν από το Τρινιντάντ και είναι συγγραφέας του πιο γνωστού βιβλίου ιστορίας της Αϊτιανής Επανάστασης «Μαύροι Ιακωβίνοι», καθώς και του βιβλίου «Παγκόσμια Επανάσταση», στο οποίο διερευνά την άνοδο και την πτώση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Το βιβλίο του έτυχε θερμής υποδοχής, μεταξύ άλλων, από τον Τρότσκι και τον Τζορτζ Όργουελ και θεωρείται πως θεμελίωσε το τροτσκιστικό ρεύμα παγκοσμίως. Ο Τζέιμς έγινε το στήριγμα των μαύρων ανθρώπων όλου του κόσμου που αναζητούν μια ριζοσπαστική αλλαγή. Στάθηκε ασυμβίβαστος υπερασπιστής της παράδοσης του «σοσιαλισμού από τα κάτω» τονίζοντας συνεχώς ότι είναι οι απλοί άνθρωποι αυτοί που θα απελευθερώσουν τον εαυτό τους με τις δικές τους δυνάμεις.

Λιγότερο γνωστή, αν και εξαιρετικά σημαντική, ήταν η εγκατάλειψη του Τζέιμς στην πίστη του στην πρωτοπορία και η συμπόρευσή του με την άμεση δημοκρατία και την αυτοδιαχείριση, όπως διαπιστώνεται στην ανάλυσή του για την κλασική Αθήνα και την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. Ανάμεσα στα γραπτά του ξεχωρίζουμε το Every Cook Can Govern το μικρό του βιβλίο που αφορά τη λειτουργία και τις ιδέες της αρχαίας Αθήνας. Το 1958, ο CLR James μαζί με τον Καστοριάδη και τη Grace Lee Boggs θα εκδώσουν το βιβλίο Facing Reality στο οποίο θα διερευνήσουν την πολιτική οικολογία, τον φεμινισμό και τη ριζοσπαστική δημοκρατία. Ο Καστοριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως, ενώ ταξίδευε στο εξωτερικό, ο πρώτος άνθρωπος που μίλησε μαζί του για να υποστηρίξει τα οράματα της αρχαίας Αθήνας ήταν ένας μαύρος επαναστάτης από το Τρινιντάντ και ειδικός στο κρίκετ, ο CLR James.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις Αυτολεξεί

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger