Home » , » "Η σφαγή της Σεβάστειας": Σαν σήμερα, 2 Ιούλη 1993

"Η σφαγή της Σεβάστειας": Σαν σήμερα, 2 Ιούλη 1993

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 | 10:04 μ.μ.

Πηγή: Praxis Review - twitter

"Η σφαγή της Σεβάστειας": Σαν σήμερα, 2 Ιούλη 1993, Αλεβίτες (καλλιτέχνες, συγγραφείς, μουσικοί κ.α) συγκεντρώνονται σε ξενοδοχείο στην Σεβάστεια (Sivas) για πολιτιστικό φεστιβάλ.

Φανατικοί ισλαμιστές, με κάλυψη των τουρκικών αρχών, πυρπολούν το κτίριο και δολοφονούν 35 ανθρώπους, που εγκλωβίστηκαν στο ξενοδοχείο. Η δολοφονική επίθεση των ισλαμιστών κράτησε οκτώ ολόκληρες ώρες, χωρίς καμία παρέμβαση της αστυνομίας, του στρατού ή της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Οι Αλεβίτες, (δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στην Τουρκία με περίπου 25.000.000 ανθρώπους), είχαν συγκεντρωθεί για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον μεγάλο Aλεβίτη θρησκευτικό ηγέτη και ποιητή Πιρ Σουλτάν Αμπντάλ (Pir Sultan Abdal), που έζησε τον 16ο αιώνα. Ανάμεσα τους ήταν και ο μεγάλος ποιητής και συγγραφέας Αζίζ Νεσίν, ο ποιητής του "Σώπα, μη μιλάς.." που είχε στοχοποιηθεί για την μετάφραση και δημοσίευση που είχε κάνει σε αποσπάσματα των "Σατανικών Στίχων" του Σαλμάν Ρουσντί, από τα ιρανικά στα τουρκικά. 

Ο Αζίζ Νεσίμ κατάφερε να διαφύγει καθώς οι επιτιθέμενοι στην αρχή δεν τον αναγνώρισαν. Διασώθηκε από τους πυροσβέστες, που όμως όταν κατάλαβαν ποιος είναι τον ξυλοκόπησαν άγρια. 

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν στην δολοφονική εμπρηστική επίθεση ήταν οι ποιητές Metin Altıok, Behçet Aysan και Uğur Kaynar, συγγραφέας Asım Bezirci, η Ολλανδή ανθρωπολόγος Carina Cuanna, καθώς και οι δημοφιλείς Αλεβίτες μουσικοί Muhlis Akarsu και Nesimi Çimen. 

Μετά από χρόνια, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας καταδίκασε 33 κατηγορούμενους, αρχικά σε θάνατο. Οι ποινές μεταβλήθηκαν σε ισόβια όταν η Τουρκία κατήργησε την θανατική ποινή. Ορισμένοι από τους δολοφόνους απαλλάχθηκαν νωρίς ή αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το 2020 ο Ερντογάν έδωσε χάρη σε έναν από τους δολοφόνους. 

Κάθε χρόνο ανήμερα της σφαγής γίνονται διαδηλώσεις στην μνήμη των θυμάτων. 

Η "σφαγή της Σεβάστειας" είναι άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των εγκλημάτων θρησκευτικού φανατισμού, με κάλυψη πολιτικών συμφερόντων.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger