Home » , » Γιάσερ Αραφάτ. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1929

Γιάσερ Αραφάτ. Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1929

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 | 10:00 π.μ.

Γράφει ο mitsos175

Σαν σήμερα 24/8/1929 γεννιέται ο Μοχάμεντ Γιάσερ Αμπντέλ Ραχμάν Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ αλ - Κούντουα γνωστός ως Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης των Παλαιστινίων αρχηγός της Οργάνωσης Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης και ιδρυτής της Φατάχ.

Το φθινόπωρο του 1994 ο Αραφάτ, ο Γιτζάκ Ράμπιν και ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Για τη ζωή και το έργο του μπορείτε να δείτε στην εγκυκλοπαίδεια.

Στις 14 Δεκεμβρίου 1981 ο Αραφάτ θα επισκεφτεί τη χώρα μας προσκεκλημένος του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως “η μόνη “Αραβική” χώρα με την οποία το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο!”

Ο Ανδρέας όμως παρά την αντιαμερικανική ρητορική του, φαίνεται πως ήταν διαμεσολαβητής μεταξύ των ΗΠΑ και διαφόρων ηγετών που δεν μπορούσαν να συναντηθούν επίσημα με Αμερικάνους αξιωματούχους.

Αυτό σημαίνει απλά και μόνο πως ο Ανδρέας ήταν πρόσωπο που εμπιστεύονταν τόσο οι Αμερικάνοι, όσο και οι Παλαιστίνιοι. Άλλωστε οι κινήσεις της Ελλάδας εκείνη την εποχή ήταν ιδιαίτερα μετρημένες.

Θυμίζουμε πως λίγο μετά το 1982 υπήρξε εισβολή των Ισραηλινών στο Λίβανο, σκληρές συγκρούσεις και η σφαγή των Μουσουλμάνων από τους Χριστιανούς φασίστες υπό την ανοχή των Εβραίων στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.

Η Ελλάδα – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ – επί Παπανδρέου εκδήλωνε τη συμπάθεια της στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λάου χωρίς όμως να βλάπτει ουσιαστικά τα συμφέροντα του Ισραήλ συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.

Αντίθετα η ΝΔ θεωρούσε το 1981 τρομοκράτη τον Αραφάτ! Η δεξιά υποταγμένη εντελώς στις ΗΠΑ, υιοθετούσε τις απόψεις των Ισραηλινών και ζητούσε την συμμαχία με το Ισραήλ χωρίς όρους!

Άλλωστε χρόνια μετά, επί Μητσοτάκη, η Ελλάδα αναγνώρισε de jure το Ισραήλ (21/5/1990) σε μια συγκυρία μάλιστα όπου οι Ισραηλινοί είχαν σφαγιάσει ακόμα μια φορά τους Παλαιστίνιους. 

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

24 Αυγούστου 2022 στις 11:49 π.μ.

Ο Αραφατ παρ οτι υπηρξε ο πυρηνας τους παλαιστινιακου αγωνα ενας μεγαλος αγωνιστης
και ηγετης δυστυχως η σοσιαλδημοκρατικη ιδεολογικη τοποθετηση του τον οδηγησε σε μεγαλα λαθη και υποχωρησεις του αγωνα των παλαιστινιων Οι συνομιλιες με το ισραηλ
και τους αμερικανους βαλτωσαν τον αγωνα των παλαιστινιων και των αραβων εναντια
στο σιωνιστικο Ισραηλ Η δε παρακαταθηκη που αφησε ειναι κι αυτη λαθεμενη και αδιεξοδη Η παλαιστινιακη αντισταση ειναι διηρημενη και δεχεται πολλες ητες απο τους
σιωνιστες Ο σημερινος ηγετης της φαταχ στη Δυτικη οχθη εχει γινει αναχωμα και εργο
λαβος του Ισραηλ ΟΙ προοπτικες του δικαιου αγωνα των παλαστινιων δεν ειναι δυστυχως
ευοιωνες

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger