Για τον ρόλο της αστικής "δικαιοσύνης" σαν πυλώνα του αστικού συστήματος, φυσικά δεν έχουμε καμιά αυταπάτη και γνωρίζουμε ότι όλοι οι κρατικοί μηχανισμοί διατήρησης και επιβολής της αστικής δικτατορίας έχουν ενιαία, κεντρική καθοδήγηση.
Είναι παραμύθι δηλαδή η διάκριση των τριών εξουσιών του κράτους, όπως την ανέλυσε ο Μοντεσκιέ και γ' αυτό δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε. Αρκεί να αναφέρουμε το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζονται από την Κυβέρνηση και οι ανώτεροι δικαστές ελέγχουν τους υφισταμένους τους.
Τα παραπάνω για να κάνουμε καθαρό ότι ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος δεν είναι κανένας επαναστάτης ή έστω "ασυμβίβαστος δικαστής", όπως πάνε να μας τον παρουσιάσουν τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Για δεκαετίες θήτευσε στο συμβούλιο της Επικρατείας, και έφτασε μέχρι το να γίνει αντιπρόεδρος του, Είναι γνωστές οι αντιλαϊκές αποφάσεις αυτού του οργάνου που φέρουν και την υπογραφή του Ράμμου. Γι' αυτό βρέθηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με την σύμφωνη γνώμη Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Τώρα, λίγους μήνες πριν βγει στην σύνταξη του, για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζουμε αλλά μπορεί να υποθέσουμε, ο Χρήστος Ράμμος έχει γίνει κόκκινο πανί για την κυβέρνηση.
(Πιθανόν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να επιδιώκει την υστεροφημία του, ίσως τα έχει πάρει στο κρανίο με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις του Ντογιάκου να πέσει ταφόπλακα στο σκάνδαλο των υποκλοπών, μπορεί να έχει ενοχληθεί και με την συμπεριφορά του Μεγάρου Μαξίμου στη επιτροπή που προΐσταται και στο πρόσωπό του).
Εμείς πάντως εξακολουθούμε να είμαστε επιφυλακτικοί στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι "ο Χρήστος Ράμμος διασώζει την τιμή των θεσμών και των ανεξάρτητων αρχών γιατί πάει κόντρα στον νόμο της κυβέρνησης αλλά τηρεί πιστά το «πνεύμα και το γράμμα» του συντάγματος" και ότι η Επιτροπή του θα κάνει πράξη τα όσα αναφέρει ο Χ. Ράμμος στην συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες (1/1/ 2023) στην "Καθημερινή".
Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις που θα προκύψουν θα είναι ενδιαφέρουσες με δεδομένο ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να διατηρούν αρχεία σε όσους έχει αρθεί το απόρρητο με εντολή της ΕΥΠ και να τα παραδώσουν στην ΑΔΑΕ. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι θα δημιουργηθεί αν προκύψουν αποδείξεις για "νόμιμες επισυνδέσεις" πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματικών και κρατικών αξιωματούχων προσώπων που μέχρι τώρα δεν φανταζόμαστε. Ακόμα έχει κοπάσει ο σάλος από τις παρακολουθήσεις Φλώρου και Χατζηδάκη...
Λέει, λοιπόν ο Χ. Ράμμος στην συνέντευξη που έδωσε στην "Κ": "Η ΑΔΑΕ προχωρεί και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων ελέγχων. Δεν μπορεί να αντιταχθεί στην ΑΔΑΕ το απόρρητο. Και τούτο για τον ακόλουθο λόγο: Η ΑΔΑΕ έχει αρμοδιότητες να ελέγχει τους παρόχους, τόσο τεχνικά όσο και από την άποψη του σεβασμού του νομικού πλαισίου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών...
Ο ίδιος ο νόμος για την ΕΥΠ δίνει στην ΑΔΑΕ αρμοδιότητες που δεν τις δίνει ούτε στις δικαστικές αρχές. Είναι, συνεπώς, στοιχειώδες καθήκον της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η μόνη που μπορεί με βάση τον νόμο να επιβάλει τη συνταγματική ευταξία στον τομέα της άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών, να μην παραμένει σιωπηλός παρατηρητής καταστάσεων σαν αυτές που ζούμε τους τελευταίους μήνες"
Προφανώς δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στην συνέχεια. Βαδίζοντας όμως προς τις εκλογές δεν αποκλείεται η λειτουργία της ΑΔΑΕ να φέρει στην επιφάνεια γεγονότα που θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για το κυβερνητικό κόμμα.
Δημοσίευση σχολίου