Home » » Νόμπελ Οικονομίας: "Χτύπα κι άλλο, θα το αντέξω(?)"

Νόμπελ Οικονομίας: "Χτύπα κι άλλο, θα το αντέξω(?)"

Από ciaoant1 , Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010 | 6:06 μ.μ.



Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική δημιούργησε κρίση;

Ο νεοφιλελευθερισμός πέθανε; Ζήτω ο νεοφιλελευθερισμός!

Αυτή είναι η απάντηση της άρχουσας τάξης σήμερα. "Χτυπήστε τους κι άλλο"...

Εξ ου και η βράβευση των συγκεκριμένων οικονομολόγων φέτος (ακολουθεί και σχολιασμός των θέσεων τους), εξ ου και το Νόμπελ Ειρήνης πέρσι στον Ομπάμα που...συνέχισε τις εκστρατείες, εξ ου και το Νόμπελ Ειρήνης φέτος στον Κινέζο αντιφρονούντα ως "μήνυμα" στην Κίνα, κτλ.

Τα Νόμπελ είναι παρωδία.

Όσο για τις προτάσεις, ο "νομπελίστας" προτείνει...

-να αφήσουμε τους εργοδότες να συνεχίσουν να ρημάζουν τους εργάτες, δίνοντας μισθούς έως και 1 ευρώ/ημέρα στην Κίνα (ζήτημα που δε φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα),

-να αφήσουμε επίσης τις τράπεζες ελεύθερες να συνεχίσουν να ρημάζουν, δε βγάζει άχνα για τα ΤΡΙΣ που έχουν αρπάξει με τα "πακέτα σωτηρίας" (εξάλλου, αν μιλουσε για αυτά τα "πακέτα" με άσχημα λόγια, μάλλον δε θα του είχαν δώσει και νόμπελ),

-προτείνει να αποδοθούν, και μάλιστα αφορολόγητα, λιμάνια, αεροδρόμια, κτλ σε ιδιώτες-φεουδάρχες (που, όπως όλοι οι φεουδάρχες, δεν θα πληρώνουν φόρους, απλά θα εισπράττουν),

-προτείνει οι αποφάσεις των εργατών για απεργία να πρέπει πρώτα να εγκριθούν από δικαστική επιτροπή(!),

-προτείνει να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις,

-προτείνει να ιδιωτικοποιηθεί η εκπαίδευση, με την επιχειρούμενη ισοτίμηση των κολέγιων με πανεπιστήμια, και μάλιστα με παραλληλη κατάργηση χρηματοδότησης από το κράτος (προτείνει να δίνουν λεφτά στα κρατικά πανεπιστήμια οι δήμοι, οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της χρεωκοπίας), κτλ, κτλ, κτλ.

Γενικά, "από Βουλγαρία και κάτω".

Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει ο καπιταλισμός για τους εργάτες. Όπως λέγαμε και χθές σε άρθρο μας "η επιβίωση του καπιταλισμού εξαρτάται από την ικανότητα του να κλέψει ακόμα περισσότερο τους εργάτες ("κινεζοποίηση")."

Φτώχεια και ανέχεια. Και μάλιστα αυτή είναι και η "καλή" περίπτωση - γιατί πάντα υπάρχει και ο πόλεμος...

Ακολουθούν κάποια αποσπασματα, με τις κυριότερες προτάσεις-θέσεις του "νομπελίστα οικονομολόγου" για την Ελλάδα (ολόκληρο το άρθρο εδώ):

Κοινοπραξίες κατασκευαστικών εταιρειών, ιδιωτών επενδυτών και άλλων αναλαμβάνουν το κόστος εκτέλεσης και τη συντήρηση σύγχρονων δικτύων αυτοκινητοδρόμων, λιμένων, αεροδρομίων με αντάλλαγμα αφορολόγητη εκμετάλλευση για 30 χρόνια.
...
Η απασχόληση στον γενικό δημόσιο τομέα μειώνεται διαδοχικά από 1.100 εκατ. σε 700 χιλιάδες μέχρι το 2015, με πώληση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων
...
Ανακαλείται η απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων και αστυνομικής παρουσίας στους πανεπιστημιακούς χώρους. Η χρηματοδότηση και επίβλεψη των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.
...
Αναδιοργανώνεται το εθνικό πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι συμβάσεις ρυθμίζουν αμοιβές και όρους απασχόλησης και αποζημίωσης. Απεργιακές αποφάσεις σωματείων απαιτούν πλειοψηφία των μελών τους σε μυστικές ψηφοφορίες υπό δικαστική επίβλεψη.
...
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ χωρίς ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς (ΑΣΛ), ενώ οι συντάξεις είναι οι πλέον γενναιόδωρες: πληρώνουν 96% των μέσων αποδοχών, αρχίζουν από ηλικία 58 ετών και κοστίζουν 13,5% του ΑΕΠ.
...Ολοι οι άμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις μειώνονται στο 10%, όπως στην Κύπρο. Οι κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση μειώνονται βαθμιαία μέχρι το 2015 κατά το ένα τρίτο.
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2010 στις 6:51 μ.μ.

http://greekeconomistsforreform.com/wp-content/uploads/Reform_GR1.pdf

An ontos endiaferesai gia to ti lene kai oxi ti leei i K oti lene oi en logo oikonomologoi.

Prosopika eimai gnostis logo antikeimenou ton theorion tou Pr.Pissaridi kai katalavaino oti enan unfamiliar me economics ton endiaferoun mono to resume ton 2 grammon kai i diki tou ermineia .

Ostoso to economic modelling den einai eukoli ypothesi afou apaitei vathia gnosi mathimatikon kai statistikis, eite afora keynesian, neoclassical, marxian , austrian kai otidipote alli sxoli oikonomikon.Kai ekei den boreis na parakampteis tin alitheia kapoion stoixeion.

Eisai adikos sto arthro poly

Ανώνυμος
13 Οκτωβρίου 2010 στις 8:21 μ.μ.

Καπιταλισμός

Στοιχείο πρώτο:

Σύμφωνα με το «Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας της Διατροφικής Πολιτικής», αυτή τη στιγμή,

ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από την πείνα...

Η πείνα, σε σύνολο 122 αναπτυσσόμενων κρατών, θεωρείται καθημερινό φαινόμενο.

Σε 30 χώρες η πείνα παίρνει «ανησυχητικές διαστάσεις».

Σε 25 χώρες το πρόβλημα αγγίζει τα όρια του «συναγερμού».

Σε 4 χώρες χαρακτηρίζεται «άκρως ανησυχητικό».

Την ίδια ώρα που πολυεθνικές, μονοπώλια, τράπεζες, χρηματιστικοί όμιλοι επιχορηγούνται - λόγω... κρίσης - με τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων, πάνω από τις μισές χώρες του ΟΗΕ ...πεινάνε!

*

Στοιχείο δεύτερο:

Σύμφωνα με την έκθεση της «Credit Suisse» για τον Παγκόσμιο Πλούτο, ο συνολικός πλούτος που παρήχθη στον πλανήτη από το 2000 και μετά

αυξήθηκε κατά 72% και έφτασε στα 195 τρισεκατομμύρια δολάρια!

***

Ομως...

Είναι οι λίγοι, οι «εκλεκτοί», τα περίπου 25 εκατομμύρια των «εχόντων και κατεχόντων»,

που δεν απαρτίζουν παρά μόλις το 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού,

και που εντούτοις ελέγχουν, κατέχουν, ιδιοποιούνται από την πίτα του παγκόσμιου πλούτου πάνω από 69 τρισεκατομμύρια δολάρια!

*

Δηλαδή, όσοι συναπαρτίζουν την παγκόσμια κάστα των μεγαλομετόχων των πολυεθνικών, των μονοπωλίων, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι πετρελαιάδες και τα «γκόλντεν» τσιράκια τους,

αυτό

το μόλις 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αρπάξει

για λογαριασμό του το 35,6% του παγκόσμιου πλούτου!

Αυτός είναι ο λόγος που δεν «περισσεύει» τίποτα για τους υπόλοιπους...

*

Στην άλλη πλευρά, τη σκοτεινή, έχουν στοιβαχτεί οι πολλοί. Οι πάρα πολλοί:

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια «είλωτες», δηλαδή το 68,4% του παγκόσμιου πληθυσμού των ενηλίκων που κατοικούν στον κόσμο, έχουν πρόσβαση μόλις στο 4,2% του παγκόσμιου πλούτου!

***

Από τη μια, δηλαδή, έχουμε τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και οι πεινασμένοι, που ζουν με λιγότερα από 10.000 δολάρια το χρόνο.

Ητοι με μέχρι 27 δολάρια την ημέρα.

Στην απέναντι όχθη, πάνω στον ίδιο πλανήτη, υπάρχουν κι αυτοί του 0,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, που - σε μέσους όρους - διαθέτουν, την ίδια μέρα και κάθε μέρα,

πάνω από 7.600 δολάρια. Ητοι απομυζούν 317 δολάρια την ώρα...

*

Αν δηλαδή υποθέσουμε ότι ο μισθωτός σκλάβος δεν έχει απολυθεί ή δεν ανήκει στην πλέον ερεβώδη ζώνη του λυκόφωτος, εκεί όπου επικρατούν τα μεροκάματα των ενός και δύο δολαρίων, αν ανήκει στους «τυχερούς» που ζουν με αυτά τα 27 δολάρια την ημέρα,

τότε χρειάζεται 11 μέρες για να «κερδίσει» όσα κερδίζει ο κεφαλαιοκράτης μέσα σε μια ώρα!

***

Αυτός ο κόσμος,

όπου οι πρώτοι χρειάζονται 11 μέρες για να βγάλουν όσα βγάζουν οι δεύτεροι σε μια ώρα...

αλλά δεν τα καταφέρνουν και πεθαίνουν, από την πείνα,

είναι ο κόσμος του παγκόσμιου καπιταλισμού.

*

Αλλά, όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον κόσμο ανάγονται στη σφαίρα του «μοιραίου»; Είναι «αναπόφευκτα»; Είναι «γραμμένο» οι λαοί να ζουν στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην ανέχεια;

Μήπως λείπουν τα μέσα, λείπουν τα χρήματα, λείπει ο πλούτος;

Ολα βοούν για το αντίθετο.

Οχι! Τίποτα δεν λείπει!

Εκτός από ένα: Η απόφαση των δισεκατομμυρίων, που παράγουν τον πλούτο, να κάνουν πράξη τη δυνατότητα που τους παρέχει η δύναμή τους, να σπάσουν τις αλυσίδες τους, να ενωθούν, να οργανωθούν, να επαναστατήσουν και να φτιάξουν τον δικό τους κόσμο!

*

Αλλά αυτή η δυνατότητα, όσο υπάρχουν προλετάριοι, θα είναι πάντα ζωντανή. Και το άδραγμά της αναγκαίο. Και - υπ' αυτή την έννοια - είναι η μόνη, ιστορικά, αναπόφευκτη εξέλιξη, που οι κομμουνιστές δεν πρόκειται να την αφήσουν στην τύχη, αφού

«το μέλλον δε θα 'ρθεί από μονάχο του έτσι νέτο-σκέτο...».

13 Οκτωβρίου 2010 στις 11:33 μ.μ.

Για το πρώτο σχόλιο, που με κατηγορεί ότι είμαι άδικος:

Διάβασα και το pdf που αναφέρεις, δε βρήκα κάτι το φοβερά διαφορετικό: Τα μέτρα που προτείνονται είναι -κατά βάση- να συνεχιστεί η επίθεση στους εργαζόμενους, ώστε να χειροτερέψει η θέση τους, και άρα να γίνουν σχετικά πιο ελκυστικοί για τον εργοδότη.

Εσύ τι ακριβώς βλέπεις δηλαδή στο άρθρο μου και θεωρείς ότι τον αδικώ τον "νομπελίστα";

Ανώνυμος
14 Οκτωβρίου 2010 στις 1:25 π.μ.

Όλοι μαζί τα φάγαμε,.. όλοι μαζί είμαστε διεφθαρμένοι,..
όλοι μαζί πηγαίναμε τα κλεμμένα στις ελβετικές τράπεζες,.. όλοι μαζί παίρναμε μίζες,..
όλοι μαζί χτίζαμε βίλες,..
όλοι μαζί διορίζαμε άχρηστους στο δημόσιο,..
όλοι μαζί ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία,..
όλοι μαζί ξεπουλάμε την εθνική μας κυριαρχία…
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!..
Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο διολισθήσαμε από τον ψευδεπίγραφο «σοσιαλισμό» του Γιωργάκη στον… μαζισμό!.. Χάιλ, χοντρόπετσοι κυβερνώντες!..
Οι μελλοθάνατοι, σας… έχουν χεσμένους!..

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger