Home » » Δυο προσεγγίσεις για την οικονομική καπιταλιστική κρίση (Βίντεο)

Δυο προσεγγίσεις για την οικονομική καπιταλιστική κρίση (Βίντεο)

Από giorgis , Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 | 1:39 π.μ.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ είναι στέλεχος του Νέου Αριστερού Ρεύματος και διευθυντής της εφημερίδας «Πριν». Με αυτή την έννοια οι απόψεις που εκφράζει ανταποκρίνονται στις πολιτικές θέσεις της συλλογικότητας του.
Στο βίντεο που παραθέτουμε τον ακούμε να τοποθετείται για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ενώ είναι εμφανή το διαφορετικό σκεπτικό της προσέγγισης που κάνει για το ίδιο θέμα ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΚΚΕ, Μ. Παπαδόπουλος, στο ίδιο βίντεο.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 5 σχόλια

18 Ιουνίου 2011 στις 4:37 π.μ.

Δεν το πιστεύω ότι έχει εξεφτελιστεί τόσο το ναρ.!!
Λέτε ο Δελαστίκ να λυπάται τον εγκληματία Γιωργάκη γιατί του δώσαν να εφαρμόσει τη λέθος συνταγή.
Η Αλέλα πριν από μια βδομάδα έλεγε έξοδος από το ευρώ είναι καταστροφική.
Γιώργη ξέρεις πολύ καλά ότι το Κομμα έχει θεσμικό ρόλο στο αστικό σύστημα διαχείρησης της εξουσιας. Απλά τώρα που ο κόσμος σις πλατείες δείχνει να το ξεπερνάει και να αμφισβητεί τον θεσμικό του ρόλο, αναδιπλώνει την τακτικη του. καλά κάνει γιατι η κομματική πελατεία έχει πάντα δίκιο... τελικά.
Ο Δελααστικ κάνει καλές αναλύσεις γενικά, αλλά μέσα σε αστικά πλαίσια. Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να μιλάει για κομμουνισμό δημόσια.
Δεν είμαι με το ΝΑΡ βεβαίως, γιατί ακόμα ψάχνεται να βρει το νέο στο αριστερό ρεύμα, και πάντα παραμενει ρεύμα, αλλά το βιντεακι ειναι καπως προβοκατορικο. Θα μας τα ζαλίζουν οι κνίτες για πενηντα χρονια...

18 Ιουνίου 2011 στις 7:53 π.μ.

Ο Δελαστίκ αυτό κάνει πάντα, δυστηχώς για τον χώρο του. Για μένα δεν ειναι σωστή η στάση του, αν νιώθει κομμουνιστής ειδικά, αρνείται σχεδόν πάντα την ιδιότητα του και δεν μιλάει ανοιχτά, ίσως να το κάνει και επειδή φοβάται μην διωχτεί από τα αστικά ΜΜΕ που γράφει. ίσως επειδή έχει το ρόλο του ειδήμονα στα διεθνή, αλλά το "άχρωμο" στυλ το υιοθετεί παντού. Πάντως ο "αντικειμενισμός" είναι αστικό ιδεολόγημα...

Τώρα για το ευρώ, επειδή είχε γίνει σχετική συζήτηση, το ΚΚΕ, δεν επιζητά μια "λύση" του τύπου έξω από το Ευρώ μέσα στην ΕΕ, επιζητά έξω από την ΕΕ συνολικά και προσθέτει ακόμα με λαϊκή εξουσία. Τα άλλα είναι για αυτούς που νομίζουν ότι πτώση Γιωργάκη-αριστερή κυβερνηση εντός συστήματος είναι λύση. Το ΚΚΕ ξεκάθαρα έχει στρατηγικό στόχο αλλαγή συστήματος, τάξης στην εξουσία, αν δεν καταλαβαίνουμε αυτό δεν καταλαβαίνουμε απολύτως ΤΙΠΟΤΑ από την πολιτική του.

Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπεινα καταλαβαίνουμε ότι η ιδαίτερη περίπτωση Ελλάδα οφείλεται στην ύπαρξη του ΚΚΕ και του ειδικού του βάρους (κόσμου, ιστορίας, προοπτικων) . Και για του λόγου το αληθές ας δούμε και μερικές δηλώσεις.

ίαν Μπρέμερ πρόεδρος του «Eurasia Group» (άρθρο στους Financial Times) : «Η προσπάθεια για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μπορεί να αποβεί θετική, εάν αξιοσέβαστοι τεχνοκράτες αναλάβουν θέσεις - κλειδιά (...) Ακόμη όμως, κι αν τα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να ενώσει τη χώρα του, είναι μάλλον απίθανο να κρατήσει αυτή η ενότητα (...) Οι Πορτογάλοι δεν είναι τόσο εξαγριωμένοι όσο οι Ελληνες. Η Πορτογαλία δεν έχει τόσο ισχυρά εργατικά συνδικάτα και έχει λιγότερες απεργίες από ό,τι άλλα κράτη της ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχει ευρεία αναγνώριση στη χώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες (...) Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως, θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, καθώς η Ελλάδα κουτρουβαλάει προς το πουθενά και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που μέχρι στιγμής η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν ακολουθούν».

Sueddeutsche Zeitung "Ο Παπανδρέου ήξερε όμως ότι μπορεί να περάσει το πακέτο των περικοπών από το κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορεί να το εφαρμόσει, διότι ο λαός δεν το αποδέχεται".

Και όταν εννοεί συνδικάτα, τετοια σαν τη ΓΣΕΕ έχουν και αλλού στην Ευρώπη, δεν πρόκειται προφανώς για αυτούς που ακόμα και ότι κάνουν , το κάνουν επειδή σύρονται από τα γεγονότα, αυτό αφορά και τον ευρύτερο χώρο που αυτοπροσδιορίζεται "αριστερός" και κατεβαίνει με τα "πρωτοβάθμια" που αν δεν ήταν το ΠΑΜΕ, ακόμα θα κάνανε το ντεκόρ στις συγκεντρωσεις των Παναγόπουλων.

Οπότε ποιο ΚΚΕ δεν ενοχλεί; γιατί αυτό υπονοέις φίλε μου. Αντιθέτως ενοχλεί πολύ παραπάνω από τους κοινωνικούς μύωπες, αυτούς με πολιτικό καταρράκτη κάθε είδους αλλά και τους μασκαρεμένους ταξικους προδότες.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2011 στις 9:31 π.μ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΟΥΜΕ (ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ)ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ.
ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.

ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΑΠΙΛΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ(ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ ΑΝ ΕΠΡΑΤΤΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ) ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΙΑ.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ (ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ) ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ.

ΔΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ!!!!!
ΔΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΛΑΓΑΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΟΡΚΙΑ.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΡΙΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!!!!!
ΝΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΑΓΧΟΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ,ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ANTIΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΟΠΡΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΩΝ

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2011 στις 2:38 μ.μ.

ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΕΛΑΣΤΙΚ. Ο ΑΛΛΟΣ Ο ΦΩΝΑΣΚΩΝ ΥΠΕΡΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΚΚΕ ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ (ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ - ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΥΝΤΟΜΑ - ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΔΑ) ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΜΙΑ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΦΑΝΕΙΑ ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ 45% ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ. ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΑΚΟΚΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΡΟΜΠΟΤΑΚΙΑ ΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΘΩΣ Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2011 στις 5:31 μ.μ.

Ενώ του ΝΑΡ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γρανίτης η γραμμή δεν αλλάζει!Πέρσυ φωνάζαν διασπαστές το ΠΑΜΕ γιατί δεν πήγαινε με τον Παναγόπουλο,φέτος δημιούργησαν το δικό τους συνδικαλιστικό φορέα τα πρωτοβάθμια που ελέγχουν.
Ωστόσο ομολογώ ότι σε κάποια πραγματα ειναι σταθερότατοι!
Αντικαπιταλιστές με δραχμή εντός της ΕΕ και εξω το δντ μεσα στην ΕΕ πάντα.20 χρόνια σταθεροί να ψαχνουν το επαναστατικό αντικείμενο,αφού έχουν απορρίψει τα λαϊκά στρώματα που έχουν ιδιοκτησία,όπως τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους,συμφωνα με τον Τρότσκυ,εν συνεχεία έχουν απορρίψει και τους υπαλλήλους γιατί δεν κάνουν χειρονακτική εργασία όπως λέγαν οι ευρωκομμουνιστες και ο Κύρκος,εν συνεχεία έχουν απορρίψει με ιδεολογικά κριτήρια τους "δεξιους" και τους "κκεδες".Και μιλάν αταξικά για την επαναστατική νεολαία που σπουδάζει,καθώς στη νεολαία που εργάζεται δεν υπάρχουν.100 χρόνια θα ψαχνει επαναστατικό αντικείμενο,ακόμα κι όταν η επανασταση θα έχει πραγματοποιηθεί που τότε θα έχουν αντεπαναστατικο προγραμμα

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger