Home » » Να αποτρέψουμε την απέλαση απ' την Ελλάδα του κομμουνιστή πολιτικού πρόσφυγα Ζεκί Γκουρμπούζ - Συνέντευξη με την αδελφή του

Να αποτρέψουμε την απέλαση απ' την Ελλάδα του κομμουνιστή πολιτικού πρόσφυγα Ζεκί Γκουρμπούζ - Συνέντευξη με την αδελφή του

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 | 3:09 μ.μ.


Για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο Κούρδος κομμουνιστής και πολιτικός πρόσφυγας που βρίσκεται στην Ελλάδα  Ζεκί Γκουρμπούζ (Zeki Gurbuz), το ελληνικό κράτος να τον εκδόσει στη Τουρκία όπου θα αντιμετωπίσει βασανιστήρια και πολυετή φυλάκιση έχουμε γράψει επανειλημμένως.  (Τελευταία ανάρτησή μας εδώ).

 Σήμερα δημοσιεύουμε την συνέντευξη που μας έδωσε η αδελφή του Ζεκί, Ναζλί Τοπ*.

- Ο Ζεκί Γκιουρμπούζ γιατί καταζητείται στην Τουρκία; Η Τουρκία γιατί ζήτησε την απέλασή του;

- Είναι γνωστό στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι εδώ και δεκάδες χρόνια οι λαοί της Τουρκίας, οι μειονότητες αλλά και εργάτες και εργαζόμενοι, φοιτητές, νέοι, γυναίκες αγωνίζονται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και κάθε είδους δημοκρατικές ελευθερίες. Σ’ αυτή την περίοδο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν, μπήκαν στις φυλακές, αντιμετώπισαν απαγορεύσεις. Το καθεστώς πάντοτε θεωρούσε και θεωρεί την λαϊκή αντιπολίτευση όχι σαν ένα δημοκρατικό δικαίωμα αλλά σαν μία τρομοκρατία που απειλεί το διαμελισμό της «τουρκικής δημοκρατίας». Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές χιλιάδες συνδικαλιστές, εργάτες, διανοούμενοι, δικηγόροι, δημοσιογράφοι κ.α. 

Αυτή είναι η τουρκική δημοκρατία και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ζητάνε την απέλαση του αδερφού μου για να νομιμοποιήσουν την παρανομία τους. Δηλ. οι αγωνιστές είναι τρομοκράτες και η κρατική τρομοκρατία είναι δημοκρατία. 

Ταυτόχρονα ζητάνε την απέλαση των αγωνιστών για να χτυπήσουν και να περιορίσουν την δραστηριότητα τους στο εξωτερικό. Προσπαθούν να περιορίσουν τον αγώνα μας αλλά και να νομιμοποιήσουν την παρανομία τους σε διεθνές επίπεδο.

Αυτές οι υποθέσεις μπορούν να παίξουν παραδειγματικό ρόλο και η Τουρκία θέλει να κάνει αυτό το βήμα για να μπορεί να πιέζει και να απειλεί τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι αγωνιστές.

- Κατά την γνώμη σας αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση Ερντογάν και Σαμαρά;

- Φυσικά και συζητήθηκαν. Αφού και οι δύο μεριές ανακοίνωσαν ότι συζητήθηκε το θέμα της «τρομοκρατίας». Το ζήτημα είναι πώς εννοούν αυτοί οι ηγέτες την "τρομοκρατία". Στην Τουρκία όποιος/α αγωνίζεται ακόμα και για τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να υπάρχουν πολύ εύκολα το κράτος μπορεί να τον χαρακτηρίσει "τρομοκράτη". Και σήμερα στο όνομα των οικονομικών σχέσεων που επιδιώκονται μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, τα θύματα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταπατούνται διεθνείς συμφωνίες. Φαίνεται ότι υπάρχει μία συμφωνία για την απέλαση των αγωνιστών. Πώς μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι ενώ υπάρχει  απόφαση πρωτόδικου δικαστηρίου που απορρίπτει την απέλαση  το ανώτατο δικαστήριο επεμβαίνει και την ακυρώνει;  Ποια είναι η ουσία της υπόθεσης; Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Είναι απλό. Η Τουρκία ζητά τους αγωνιστές για να τους τιμωρήσει. 

- Έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη επιτροπές για την ελευθερία του Γκιουρμπούζ;

- Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δημιουργήθηκαν επιτροπές για τη λευτεριά του Γκιουρμπούζ. Κάθε Τετάρτη σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία γίνονται διαδηλώσεις έξω απ’ την ελληνική πρεσβεία. Συνεχίζονται οι επαφές της επιτροπής με τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

- Είχε μία περιπέτεια και ο άντρας σας. Η Τουρκία είχε ζητήσει την απέλασή του απ’ το Βέλγιο. Τελικά τι έγινε αυτή τη υπόθεση;

- Ναι όντως. Ο άντρας μου έξι χρόνια έκανε φυλακή και αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό και να ζητήσει πολιτικό άσυλο.  Η Τουρκία όμως ζήτησε απ’ τις βελγικές αρχές με ένταλμα της Ιντερπόλ την απέλασή του. Οι βελγικές αρχές και το δικαστήριο απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει κλείσει και ο κατηγορούμενος έχει αθωωθεί. Φυσικά απορρίφθηκε η απαίτηση της Τουρκίας και η Ιντερπόλ κατάργησε το ένταλμα σύλληψης.

- Τι μήνυμα στέλνετε στην ελληνική κοινή γνώμη;

- Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατική παράδοση και αντιιμπεριαλισμό. Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη θα αγκαλιάσει τους αγωνιστές και θα απορρίψει τις απαιτήσεις των καταπιεστών. Ήδη υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα και αντίδραση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

* Ναζλί Τοπ: Είναι πολιτικός πρόσφυγας απ’ το 2002 μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Σχεδόν όλη η οικογένεια Γκιουρμπούζ πάντοτε ήταν στόχος του τουρκικού καθεστώτος. Η κυρία Τοπ ήταν συνδικαλίστρια και αγωνίστηκε επί χρόνια για τον αγώνα των εργατών και εργαζόμενων. Το 1992 συλλήφθηκε απ’ την αστυνομία όπου ήταν τριών μηνών έγκυος. Η υπόθεση της Ναζλί Τοπ απασχόλησε την διεθνή κοινή γνώμη και η ίδια έγινε σύμβολο των αγώνων των γυναικών στην Τουρκία. Ο σύζυγός της βίωσε έξι μαρτυρικά χρόνια στις Τούρκικες φυλακές και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κι αυτός στο εξωτερικό. 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger