Home » , » 21η Απριλίου 1967: Η κατάληξη μιας χρόνιας πολιτικής κρίσης και η έναρξη μιας σκοτεινής περιόδου

21η Απριλίου 1967: Η κατάληξη μιας χρόνιας πολιτικής κρίσης και η έναρξη μιας σκοτεινής περιόδου

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Δευτέρα 21 Απριλίου 2014 | 10:06 π.μ.

Του Δημήτρη Στεμπίλη *

Εικοσαετία προετοιμασίας

Για να μπορέσει κανείς να καταλάβει το απριλιανό πραξικόπημα και τη χούντα των συνταγματαρχών θα πρέπει να γνωρίζει τις δύο δεκαετίες που προηγήθηκαν. Το 1947 είναι μια σημαντική χρονιά για την εξέλιξη της μεταπολεμικής Ελλάδας και ειδικότερα για την πορεία του ελληνικού εμφυλίου πολέμου αλλά και για τη μετέπειτα θέση της χώρας μας στο διεθνές πλαίσιο. Λόγω της αδυναμίας της Αγγλίας, ύστερα από την οικονομική της εξάντληση, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας υπερδύναμης, η Ελλάδα περνάει στην «εποπτεία» και «καθοδήγηση», βλέπε εξάρτηση, των ΗΠΑ. Ενώ το δαχτυλίδι έχει δοθεί από τους Βρετανούς στους Αμερικανούς, ο δούρειος ίππος γι’ αυτή την εξάρτηση είναι το σχέδιο Μάρσαλ και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Η αποτυχία να διαλυθούν οι ομάδες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) μέχρι το καλοκαίρι του 1948 επιτείνει τις ανησυχίες των Aμερικανών για την εξέλιξη του εμφύλιου πολέμου. Το 1947 τον Γεώργιο Β’ διαδέχεται στο θρόνο ο βασιλιάς Παύλος με την πολύ δυναμική σύζυγό του, Φρειδερίκη, οι οποίοι στο πλαίσιο του εμφύλιου πολέμου αλλά και των ανακατατάξεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα υιοθετήσουν την ακραιφνή αντικομουνιστική ρητορική και θα θελήσουν να παίξουν έναν πιο παρεμβατικό ρόλο στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας.

Το 1948 την αρχηγεία του στρατού για τις επιχειρήσεις στο Γράμμο-Βίτσι αναλαμβάνει ο αρχιστράτηγος Παπάγος. Είναι ένα κομβικό σημείο γιατί οι υπερεξουσίες που δίνονται στον Παπάγο και η νίκη του εθνικού στρατού απέναντι στο ΔΣΕ  ένα χρόνο αργότερα θα τον καταστήσουν ως το πρόσωπο κλειδί των αρχών της δεκαετίας που ερχόταν. Ο Παπάγος θα αποτελέσει τον εκπρόσωπο της «νέας γενιάς» στην πολιτική ζωή με τη νίκη του στις εκλογές του 1952. Παράλληλα θα ενδυναμώσει λόγω της επαγγελματικής του ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

Ανώνυμος
21 Απριλίου 2014 στις 3:52 μ.μ.

ΠOIOΣ EΠEBAΛE THN XOYNTA "Tης 21ης Απριλίου";;
;
«Τιμούμε τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο Aντιδικτατορικό Aγώνα καθώς και όλους τους Aγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την Aνθρώπινη Aξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την Eλευθερία Aπέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα.
Οι Aγώνες τους μας δίνουν δύναμη και σήμερα. Ο Aγώνας για τη δημοκρατία και την Eλευθερία είναι πάντα επίκαιρος και Aρρηκτα συνδεδεμένος με τον Aγώνα για το σοσιαλισμό»,
EPΩTHΣEIΣ:
1. ΠOIOΣ EKANE TOYΣ EMΦYΛIOYΣ ΣTHN XΩPA MAΣ ;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;
2. ΠOIOΣ EKANE THN ΣTPATIΩTIKOΠOΛITIKH XOYNTA ΣTHN XΩPA MAΣ ;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;
3. ΠOIOΣ EKANE THN ΔIXOTOMHΣH THΣ KYΠPOY ;;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI ;;;
4. ΠOIOΣ EΦEPE TO Δ.N.T. (IWF) ΣTHN XΩPA MAΣ KAI ΣTHN EYPΩZΩNH ;;; ΓEPMANOI ή AΓΓΛOAMEPIKANOI (GAP-ΠAΠAN.) ;;;
AYTEΣ EINAI AΠΛEΣ EPΩTHΣEIΣ, OI ΔYΣKOΛEΣ EPXΩNTAI ... META !!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger