Home » , » Οι μισογυνικές αντιλήψεις της Ορθοδοξίας

Οι μισογυνικές αντιλήψεις της Ορθοδοξίας

Από giorgis , Δευτέρα 21 Απριλίου 2014 | 10:33 π.μ.

 Του Γ. Γ.
Ασ’ δούμε αρχικά τι γράφει για το ίδιο θέμα ένας αστός ανοιχτόμυαλος επιστήμονας. Συγκεκριμένα ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Γεωργίου:
«Οι μισογυνικές αντιλήψεις της Ορθοδοξίας έχουν τις ρίζες τους στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη και διατηρούνται ακόμη και σήμερα. Πως θα ένιωθαν αλήθεια, οι Ελληνίδες αν συνειδητοποιούσαν ότι η θρησκεία τους προσφέρει έναν θεό που τις προόρισε να υποτάσσονται στους άντρες;

Στην Αγία Γραφή βρίσκουμε την πρώτη διάκριση του Θεού εναντίον της γυναίκας, όταν δημιούργησε πρώτον τον άντρα. Τη γυναίκα τη δημιούργησε ως βοηθό του άντρα μόνο όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο κατάλληλο ζώο γι” αυτή τη δουλειά ανάμεσα στα «θηρία του αγρού και όλα τα πτηνά του ουρανού». Διάκριση έκανε, επίσης, ως προς τον τρόπο δημιουργίας της και την προέλευση του ονόματος της. Τον άνδρα τον έφτιαξε εκ του μηδενός ενώ την γυναίκα από τη μία πλευρά του. Την ονόμασε δε «γυνή διότι έγινε από τον άντρα αυτής». Ακόμη και για το προπατορικό αμάρτημα την τιμώρησε, εκτός των άλλων, με πλήρη υποταγή στον Αδάμ: «…θα εξαρτάσαι δε πάντοτε από τον άνδρα σου και αυτός θα είναι ο κύριος σου».

Αλλά πέρα απ” αυτό ας δούμε τον μισογυνισμό που εκδηλώνει ο Χριστιανισμός τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Στις προς Εφεσίους και Κορινθίους επιστολές ο Απόστολος Παύλος γράφει για τις γυναίκες: «..να υποτάσσεσθε εις τους ιδίους σας άνδρας, σαν να κάνετε την υποταγή σας αυτήν προς τον Κύριον, ο οποίος παραγγέλλει και ζητεί να υποτάσσονται αι γυναίκες εις τους άνδρας των…..Η γυναίκα δε ως το εξαιρετικότερον από τα άλλα κτίσματα που έχει υπό την εξουσίαν ο άνδρας..».

Δηλαδή, ο μπαγλαμάς, υποτίθεται ότι μετέφερε στις γυναίκες ένα φιρμάνι του Θεού του παρόμοιο με αυτό που έστειλε στους δούλους της εποχής: «οι δούλοι να υπακούετε εις τους κατά σάρκαν κυρίους με φόβον και τρόμον σαν να υπακούετε εις τον Χριστόν».

Ας τα αφήσουμε ασχολίαστα αυτά, γιατί αλλιώς θα αρχίσουμε τα μπινελίκια, και ίσως διαβάσουν και γυναίκες αυτό το άρθρο, οπότε…..θα μας χαλάσουν την διαγωγή. Και σήμερα όμως η εκκλησία εφαρμόζει διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Δεν τους αναγνωρίζει ότι έχουν τα προσόντα για να ιερουργούν, ούτε να εισέρχονται στο “Ιερό” του ναού ή στο “Άγιο” Ορος. Η υποκρισία τους φτάνει σε τέτοιο σημείο ώστε δεν επιτρέπουν στους δεσποτάδες να παντρεύονται για να μην…. σκανδαλίζονται απ” την παρουσία της γυναίκας.

Για να δει κανένας τον βαθμό μισογυνισμού του Χριστιανισμού αρκεί να σκεφτεί ότι και το κοριτσάκι-βρέφος το θεωρεί «δυνητικά ανήθικο εκ γενετής» αφού ο παπάς το «ευλογεί» έξω απ” το “Ιερό’, ενώ το αγοράκι μέσα. Αν γράφαμε ότι ουσιαστικά στο θέμα αυτό ο Χριστιανισμός είναι και αντιανθρώπινος δεν θα είμαστε καθόλου υπερβολικός.

Πρόσφατα είδαμε κάποια αποσπάσματα από το βιογραφικό βιβλίο που έχει γράψει ο γνωστός θεολόγος Χρήστος Γιανναράς. Ο άνθρωπος ανήκε σε μια παραθρησκευτική οργάνωση, στην «Χρυσοπηγή» του Καλλίνικου και του Χριστόδουλου. Για 29 ολόκληρα χρόνια που ήταν εκεί όχι μόνο δεν γάμησε, αλλά απέφευγε και την παραμικρή επαφή με γυναίκα. Και όλα αυτά γιατί σύμφωνα μ” αυτά που γράφει στο βιβλίο του: «Η άψογη ηθική μου καθαρότητα, η ανεπίληπτη σεξουαλική μου εγκράτεια ήταν απαραίτητα ερείσματα της ψυχολογικής μου ανάγκης να είμαι “κάτι το ξεχωριστό” , να διαφέρω από τους πολλούς συμβιβασμένους”» .

Αφού λοιπόν διαπαιδαγωγεί έτσι τα στελέχη του η ιεραρχία του παπαδαριού, καταλαβαίνετε τα υπόλοιπα. Kοιτάζοντας το αρχείο μας βρήκαμε κάποια αποσπάσματα από το βιβλίο του Π. Παναγιωτάκου «Το Ποινικό Δίκαιον της Εκκλησίας». Κοιτάξτε τι γράφει: «Οι ονειρώξεις απαγορεύονται ρητά, εκτός κι αν οφείλονται σε νόσο. Η ονείρωξη θεωρείται ότι έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου, ο οποίος ως εκ τούτου οφείλει να τιμωρηθεί με απομάκρυνση από την κοινωνία των πιστών για μια ημέρα, να ψάλει τον Ν΄ Ψαλμό και να τελέσει 49 γονυκλισίες».

Τώρα τι λεν; Μάλλον μόνο γελάν. Για να είμαστε δίκαιοι όμως πρέπει να πούμε ότι αυτή η αντίληψη δεν ήταν πάντα έτσι στην διαδρομή του Χριστιανισμού. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Παλαιά Διαθήκη είναι γεμάτη από όργια και «ευλογημένες» αιμομικτικές σχέσεις. Και εκεί όμως αντιμετωπίζει την γυναίκα σαν αντικείμενο.

Ο ιστορικός μάλιστα Δημήτρης Κυρτάσας στο βιβλίο του «Η αποκάλυψη του Ιωάννη και οι Επτά Εκκλησίες της Ασίας», γράφει: «Σε τέτοιο μάλιστα βαθμό οι χριστιανοί αλληλοκατηγορούνταν, ώστε έδιναν την εντύπωση στους εθνικούς αντιπάλους τους ότι δεν είχαν άλλο στο νου τους από την ακολασία και την ηδυπάθεια». Ενώ για το ίδιο θέμα ο Φρίντριχ Ένγκελς γράφει: «Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, πολύ συχνά κάνει την εμφάνισή του -δίπλα στους ασκητές- η τάση να επεκταθεί η χριστιανική ελευθερία σε απεριόριστες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών». (Zur Geschichte des Urchristentums, 1894).

Πολλά θα μπορούσαμε να γράψουμε για τον μισογυνισμό της Ορθοδοξίας. Αν ενδιαφέρετε κάποιος μπορεί να βρει καταπληκτικά στοιχεία στο βιβλίο του Κάουτσκι «Η καταγωγή του Χριστιανισμού», στη μελέτη του Καρλαχάιντς Ντέσνερ «Σεξουαλικότητα και Χριστιανισμός», αλλά και σε πολλά κείμενα των δικών μας διανοούμενων, Περικλή Κοροβέση, Κορδάτου, και της Λιλής Ζωγράφου.

Κοιτάξτε, τώρα τι γίνετε με το παπαδαριό. Το γαμήσι αν δεν το απαγορεύει εντελώς το κλείνει σε ασφυκτικά πλαίσια, την μαλακία την τιμωρεί ( Σύμφωνα με «Το Ποινικόν Δίκαιον της Εκκλησίας», «Ο λαϊκός αυνανιζόμενος τιμωρείται με απλό αφορισμό σαράντα ημερών, τις οποίες πρέπει να περάσει με ξηροφαγία και εκατό γονυκλισίες ημερησίως»).

Δεν θα γαμάμε δηλαδή, δεν θα μαλακιζόμαστε, και τα «όργανα μας» θα τα έχουμε μόνο για κατούρημα. Είναι σοβαροί οι άνθρωποι;

Διαβάστε επίσης: Θρησκευτική υποδούλωση των γυναικών
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 4 σχόλια

Τολστόϊ
22 Απριλίου 2014 στις 6:04 μ.μ.

Nα μας πει ο αρθρογράφος και τι είπε ο Παύλος προς τους άντρες για το πως να φέρονται στις γυναίκες..!

Μη μας λέει μόνο ότι "δένει" το προπαγανδιστικό ιστοριάκι του..!

Οι παπάδες ακόμα και ο Παύλος για να ενώσουν την ειδωλολατρεία και άλλες προηγούμενες θρησκείες του λαού με το νέο κίνημα του χριστιανισμού, έκαναν "υποχωρήσεις", γιατί ο κόσμος δεν άλλαζε σε ένα βράδυ αφού είχαν συνηθίσει αλλιώς.

Τα αγάλματα έγιναν εικόνες κ.τ.λ.

Ο γυναικωνίτης (ο ιδιαίτερος χώρος του σπιτιού που προοριζόταν παλαιότερα για τη διαμονή των γυναικών και, αργότερα, ο ιδιαίτερος για τις γυναίκες χώρος των χριστιανικών ναών.) Η συνήθεια της απομόνωσης των γυναικών σε ιδιαίτερο χώρο ή σε μία πτέρυγα της κατοικίας συναντάται ήδη από την εποχή του Ομήρου.
Στην αρχαία Αθήνα οι γυναίκες δεν ψήφιζαν κ.τ.λ.

Φόλα στους παπάδες ορθώς (και όχι όλους) που δεν κατάλαβαν τίποτα από το Μήνυμα.

Ζήτω ο Ιησούς που προστάτεψε από λιθοβολισμούς, τίμησε μπροστά σε Φαρισαίους και αποκατάστησε τη γυναίκα και το ρόλο της με το παραπάνω.

Η Επανάσταση του Ιησού είχε χάσει τον αρχικό της στόχο μερικά χρόνια μετά, από γελοίους ανθρώπους.

Όπως η μεγάλη Επανάσταση στη Ρωσία το 1917, που όλοι ξέρουμε που την οδήγησαν οι αντίστοιχοι γελοίοι.

Άνθρωποι.....ζώα.

Γι' αυτό και η φράση: "Πατέρα συγχώρα τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν."

Ανώνυμος
24 Απριλίου 2014 στις 8:01 π.μ.

Χα χα χα!
Καλά από κάτι τέτοια περιμέναμε να καταλάβουμε το ποιόν των διαφόρων θρησκειών και ιδιαιτέρως του λεγόμενου Χριστιανισμού.
Και λέω του λεγόμενου, γιατί το όνομα δόθηκε, πολύ μετά ακόμη και από τον θάνατο του θεμελιωτή του, του Σαούλ ή Παύλου.
Ο κύριος αυτός, όργανο του Ιερατείου, μεταμφιέσθηκε εν μία νυκτί, από διώκτης των χριστιανών, σε κήρυκα των ιδεών ενός προσώπου, το οποίο, ούτε καν το είχε γνωρίσει. Ούτε καν γνώριζε εάν υπήρξε πραγματικά.
Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία των κόμιξ. Πέριξ ενός προσώπου, σχεδόν σούπερ ήρωα.
Ο φερόμενος ως Χριστός ή Ιησούς ή Εμμανουήλ ή Υιός του Θεού ή Εσταυρωμένος, είναι το μόνο πρόσωπο που το αναφέρουν, μόνο, οι φερόμενοι ως μαθητές του.
Κανένα άλλο αξιόπιστο κείμενο, από κάποιο χρονογράφο της εποχής ή κάποιο ντοκουμέντο της Ρωμαϊκής Διοίκησης, δεν εξιστορεί μαζικές συγκεντρώσεις, τυφλούς που να είδαν, παράλυτους που να περπάτησαν, λεπρούς που θεραπεύτηκαν, νεκρούς που αναστήθηκαν και άλλες τέτοιες ωραίες ιστορίες.
Οι Χριστιανοί είναι τέτοιοι απίστευτοι παπατζήδες, που μέχρι και τα παλιοσέντονα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκμεταλλεύτηκαν για να πουλήσουν εισιτήρια στις κρύπτες του Βατικανού.
Μέχρι που η επιστήμη απέδειξε πως η "Ιερά Σινδόνη" ήταν δημιούργημα των τελών του 15ου αιώνα μ.χ.

Γιατί οι Κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι θρησκείες, οι άνθρωποι ακόμα και τα ζώα μπορούν να ψεύδονται.
Ένα πράγμα δεν μπορεί να ψεύδεται. Κι αυτά είναι τα ισότοπα και ιδιαιτέρως ο Άνθρακας 14.
Καλή Νύχτα Χριστιανόπουλα.

Τολστόϊ
6 Μαΐου 2014 στις 7:28 π.μ.

"Ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία των κόμιξ. Πέριξ ενός προσώπου, σχεδόν σούπερ ήρωα."
Το αμερικανάκι ο ανώνυμος ξέρει καλά από κόμιξ.
Ο Ηρακλής, ο Περσέας, ο Αχιλλέας, οι Κύκλωπες, οι Γίγαντες κ.τ.λ δεν ήταν οι ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΟΙ σούπερ ήρωες..??
Για να ξέρουμε και από προήλθε ο Κάπταιν Αμέρικα, ο Σπάιντερμαν κ.τ.λ.

Πάμε παρακάτω. "Ο κύριος αυτός, όργανο του Ιερατείου, μεταμφιέσθηκε εν μία νυκτί, από διώκτης των χριστιανών, σε κήρυκα των ιδεών ενός προσώπου, το οποίο, ούτε καν το είχε γνωρίσει. Ούτε καν γνώριζε εάν υπήρξε πραγματικά." Τελείως λογική μου ακούγεται η πρόταση. Θα τρελάθηκε!..ψεκαζόλ..??
"Ούτε καν γνώριζε εάν υπήρξε πραγματικά..." Ο Παύλος όταν σταυρώθηκε ο Ιησούς ήταν και 25 χρονών.

Εκτός από την Καινή Διαθήκη όμως, δεν υπάρχουν άλλες αξιόπιστες πηγές για τον βίο του Παύλου.
Τελικά τα "αποδεχόμαστε" τα κείμενα ή όχι? ή μόνο άμα μας συμφέρει?

"Ο φερόμενος ως Χριστός ή Ιησούς ή Εμμανουήλ ή Υιός του Θεού ή Εσταυρωμένος, είναι το μόνο πρόσωπο που το αναφέρουν, μόνο, οι φερόμενοι ως μαθητές του."Γιατί για τον Βούδα ?? Τον Σωκράτη ??
Για τον Βούδα μάλιστα τα πρώτα κείμενα ήταν μετά από 400 χρόνια.
Του Θουκυδίδη έχουμε 8 χειρόγραφα γραμμένα όλα μετά το 900μχ δηλ. 1300 χρόνια μετά το γεγονός που περιγράφει.
Για τον Ιησού έχουμε πάνω από 20.000 χειρόγραφα από 100 ως 200 χρόνια μετά τα γεγονότα.
Με μία απλή αναζήτηση στο google βρίσκεις και "εξωχριστιανούς" που αναφέρονται στον Ιησού.
Ακόμα ψάχνουμε αν υπήρξε..?? Ήμαρτον.

Και αφού υπήρξε μας νοιάζει ΤΙ είπε. Όλα τα άλλα είναι κους-κους. Μεσημεριανάδικα.

Φόλα στους χριστέμπορους της "Ιεράς Σινδόνης" και λοιπών.
Βέβαια το "όπιο των λαών" όντως βοηθάει και απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων στα δύσκολα.
Έχουμε και μπορούμε να δώσουμε κάτι καλύτερο εμείς σύντροφοι ;;
Ή το μόνο που θα κάνουμε είναι να κλέψουμε και την ελπίδα που πουλάνε οι "άλλοι" ;;
Και θα μείνουμε όλοι χωρίς ελπίδα !!
VIVA !!

Ανώνυμος
8 Μαΐου 2014 στις 8:23 π.μ.

Άκου ρε Λέοντα Τολστόι.
Το πρώτο σοβαρό κείμενο περί του σούπερ Θεραπευτή είναι αυτό του Τερτιλιανού κι αυτό, 200 χρόνια μετά την υποτιθέμενη σταύρωση.
Ο Σαούλ γύρισε στην Παλαιστίνη από την Κερύνεια της Κύπρου σε ηλικία 35 ετών δηλαδή 7 με 10 χρόνια μετά τον υποτιθέμενο θάνατο του "θεανθρώπου" (εδώ γελάνε).
Η Ρωμαική Διοίκηση παρακολουθούσε και κατέγραφε τα πάντα στην Παλαιστίνη και αλλού.
Αν είχαν συμβεί έστω και τα μισά από όσα καταμαρτυρούν οι Ευαγγελιστές, σωρεία αναφορών, θα είχε περισωθεί από τα Δημόσια Αρχεία.
Αν είχαν συμβεί έστω και τα μισά των μισών, η Ρωμαϊκή Διοίκηση θα είχε πάρει τον σούπερ θεραπευτή στη Ρώμη.
Δεν θα άφηνε να τον εκτελέσουν οι λοιποί Ισραηλίτες.

Ο Θουκυδίδης στον οποίο αναφέρεσαι, ήταν υπαρκτό πρόσωπο κι ας έζησε 500 χρόνια πριν το "Θεάνθρωπο".
Συνέγραψε την Ιστορία του Πελοπονησιακού Πολέμου.
Γνωρίζουμε ακόμη, από άλλα κείμενα, ότι ήταν Αθηναίος Στρατιωτικός.
Ο Χαμουραμπί ήταν επίσης υπαρκτό πρόσωπο κι ας έζησε 1500 χρόνια πριν το "Θεάνθρωπο".
Ο Ραμσής ο Β' ήταν επίσης υπαρκτό πρόσωπο, μαζί κι η γυναίκα του η Χατσεπσούτ, κι ας έζησαν 2500 χρόνια πριν το "Θεάνθρωπο".
Γιατί, διότι η επιστήμη το λέει.
Δεκάδες ανεξάρτητα ιστορικά ευρήματα, ανεξαρτήτως προελεύσεως, από το μακρύ παρελθόν μέχρι σήμερα
επιβεβαιώνουν την ύπαρξή τους.

Τώρα επί του Προσωπικού.
Σαφώς ο Ηρακλής, ο Περσέας κ.α είναι ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας.
Επίσης οι κ.κ. Spiderman, Captain America κ.λ.π. είναι ήρωες των comics.
Δεν υπάρχουν όμως Πιστοί οπαδοί που να σκοτώνουν στο όνομά τους.
Δεν υπάρχουν πουθενά Αρχιτεκτονικά Μεγαθήρια, εντός των οποίων, να λατρεύονται.
Δεν ευθύνονται αυτοί για τον χιλιετή Μεσαίωνα, κατά τον οποίο, κινδύνευσε να αφανιστεί ο Δυτικός πολιτισμός.

Τώρα αναφορικά με την καταγωγή μου.
Εντάξει με κατάλαβες.
Αμερικανάκι είμαι.
Φίλε Υπήκοε, σου ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, αν σκόρπισα τον πανικό, στο σύστημα, των ψευτοβεβαιοτήτων που συγκροτούν την ύπαρξή σου.
Με απασχολείς όμως σοβαρά.
Αυτά τα περί "οπίου των λαών" άστα για τα "παλιοκομμούνια".
Εσύ φαίνεσαι καλό παιδί. Τι μπλέκεσαι με εξτρεμιστές, που σημειωτέον, είναι και άθεοι;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger