Home » , » Η θερινή σύναξη των συριζοφυλάκων

Η θερινή σύναξη των συριζοφυλάκων

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 | 8:58 π.μ.

Πηγή: Δημήτρης Τζιαντζής - "Πριν" 

Ποια είναι η νέα κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πότε θα έρθει το «ως εδώ και μη παρέκει», η στιγμή που θα χτυπήσει π.χ. ο Τσίπρας το χέρι στο τραπέζι και θα πει ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, να βάλει κι άλλο νερό στο κρασί του, προκειμένου να ενισχύσει την κυβερνητική του προοπτική;
Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κόκκινες γραμμές ξεπλύθηκαν κι άλλο και έχουν γίνει ακόμα πιο ροζ, με μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων να υιοθετεί το δόγμα «κυβέρνηση πάση θυσία» - ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να γίνει κυβέρνηση και να μην αφήσει τις αριστερές-αριστερίστικες καταβολές και ευαισθησίες να σταθούν εμπόδιο.

Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της «ρεαλιστικής προσαρμογής» μια σειρά από στελέχη (με πρωτεργάτες τους κυρίους Σταθάκη και Δραγασάκη) έδωσαν διαδοχικές διαβεβαιώσεις σε επιχειρηματικά και διεθνή συμφέροντα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ποτέ το ευρώ, «δεν θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση», δεν πρόκειται να αμφισβητήσει το σύνολο του χρέους, θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις και τις συμφωνίες της χώρας εκτός από το Μνημόνιο, δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες κ,λπ. 
Παρά τη σφοδρή κριτική, τόσο από δυνάμεις της Αριστεράς, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όσο και από το εσωτερικό του κόμματος, οι υποχωρήσεις από παραδοσιακές θέσεις της κοινωνικής Αριστεράς δεν φάνηκε να απασχολούν μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται από τα μέτρα και επιθυμεί άμεση και ρεαλιστική λύση στα προβλήματα.

Ερχόμαστε στο νέο σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές, όπου ακόμα και οι νέες δημόσιες διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «ανήκουμε στο NATO κι αυτό δεν αμφισβήτείται» αντιμετωπίζονται με κατεβασμένα βλέμματα και παγωμένα χαμόγελα, χωρίς σχεδόν κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ να μην τολμά να βγάλει κιχ για να μη κατηγορηθεί ότι θέλει να βλάψει την εικόνα του κόμματος.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής έκλεισε η περίφημη ιστορική συμφωνία μεταξύ παραγόντων της ΑΕΚ και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς» στη Νέα φιλαδέλφεια.
Εύλογα αναρωτιέται κανείς: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκει τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα τώρα, που είναι αντιπολίτευση, τι αντίσταση θα προβάλλει όταν και αν έρθει στην εξουσία; 
Σε ποιο δρόμο διαπαιδαγωγεί τους οπαδούς του; Στο δρόμο της σύγκρουσης ή της υποταγής;

Οι αντιδράσεις αυτή τη φορά ήταν πιο έντονες εντός ΣγρίΖΑ και σε ένα βαθμό συνδέονται με την υπαρκτή σύγκρουση μεταξύ των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του συνεχιζόμενου ανοίγματος της ηγεσίας σε πρόσωπα εκτός κόμματος. Σε ποιο βαθμό οι αντιδράσεις για τη «μεγάλη, δημοκρατική, πατριωτική παράταξη» που οραματίζεται ο Αλέξης Τσίπρας αφορούν υπαρκτές πολιτικές διαφορές και σε ποια περίπτωση κυριαρχούν οι προσωπικές φιλοδοξίες κομματικών μηχανισμών που θίγονται από τους νέους συσχετισμούς και την προοπτική υποβάθμισής τους;

Το γεγονός ότι ο Μανώλης Γλέζος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος για την ευρωβουλή την τελευταία στιγμή, ωσάν επιλογή ανάγκης, και κατάφερε να πάρει 120.000 ψηψους περισσότερες από τη δεύτερη εκλεγμένη, όπως και το ότι οι επιλογές της «κοινωνίας» σάρωσαν έναντι των κομματικών υποψηφιοτήτων δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί κανείς να αγνοεί. Το ότι ο μοναδικός ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη ευρωβουλή, ο Νίκος Χουντής, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί επίσης δεν είναι τυχαίο.

Στελέχη των διάφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν να μεγαλώνει η αντίθεση και η δυσανάλογη ανάπτυξη ανάμεσα στην επιρροή τους στην οργανωμένη κομματική βάση και στην κοινωνική τους απήχηση, η οποία είναι αισθητά μικρότερη. Αυτή τη στιγμή, με αφορμή τις στενές επαφές «τρίτου τύπου» με επιχειρηματικά συμφέροντα, διεξάγεται μια διαμάχη που αφορά την οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το βαθμό ενεργοποίησης των τοπικών οργανώσεων και των μελών στις διαδικασίες.

«Πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στους νέους ψηφοφόρους και οι εκδηλώσεις να μοιάζουν με ριγιούνιον της γενιάς της πρώτης μεταπολίτευσης;» μας έλεγε με παράπονο μέλος του κόμματος που τόνιζε το χάσμα -αριθμητικό αλλά και γενεών- μεταξύ των ψηφοφόρων και της οργανωμένης βάσης, παρά τη μεγάλη αύξηση των εγγεγραμμένων μελών κυρίως στα αστικά κέντρα.

Ένα σοβαρό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τις ιδεολογικές εκπτώσεις, παραμένει ότι δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει στο βαθμό που επιθυμεί την απήχηση της πρόταση της αριστερής κυβέρνησης σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε ενεργητική στήριξη του κόμματος. Τα συνθήματα του Αλ. Τσίπρα περί «εκλογικής επιφυλακής» και τα σλόγκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το καλοκαίρι «δεν θα πάει για μπάνια», καθώς και η διαβεβαίωση του ότι το φθινόπωρο θα στηθούν κάλπες εθνικών εκλογών απλώς επιχειρούν να υποβαθμίσουν το αντίθετο.

Διαβάστε από την ίδια εφημερίδα. Διονύσης Ελευθεράτος: "Τι ξέρει μωρέ, η Οξφόρδη; Οι αυτοκτονίες και η ιστορική ανάγκη για ένα «Zetta Makri Foundation»"
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 10 σχόλια

Ανώνυμος
15 Ιουνίου 2014 στις 5:22 μ.μ.

Η τακτική ορισμένων μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ "γλύφω το ΚΚΕ - αντιγράφω την στάση του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ στο διαλλακτικότερο" δεν είναι και η πιο έξυπνη: Και το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει (και πιο έντονα μάλιστα) να τους πιέζει και να τους αποκαλεί ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους έχει γραμμένους γιατί φαίνεται η βάση της κριτικής τους.
Ας σκεφτούν κάτι πιο έξυπνο από το να δείχνουν φτωχοί συγγενείς του ΚΚΕ. Του πιο αντιδραστικού ΚΚΕ της ιστορίας (του) μάλιστα.

Ανώνυμος
16 Ιουνίου 2014 στις 4:38 μ.μ.

Κοίτα ρε μανία με το ΚΚΕ. Αλλοι τα γράφουν στο ΚΚΕ τα ρίχνουν οι συριζαίοι. Ε, βέβαια αυτό τους τσούζει.

Ανώνυμος
17 Ιουνίου 2014 στις 10:16 π.μ.

Μάλλον το ΚΚΕ τσούζει, αλλά ας μη το κάνουμε θέμα.

Ανώνυμος
17 Ιουνίου 2014 στις 10:39 μ.μ.

΄Οτι το ΚΚΕ ενοχλει τους Πασοκοσυριζαίους αυτό είναι σίγουρο. Είναι τόσο αφελείς που πιστεύουν ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ θα ψηφίζαμε όλοι σύριζα και θα έμπαινε επιτέλους στην κυβέρνηση που τόσο λαχταρά.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2014 στις 10:59 π.μ.

@Ανώνυμο 5.22
Οπα ρε μεγάλε!!!! " Εχεις χάσει την αίσθηση τί είναι αντιδραστικό και τί προοδευτικό!!! Αφού το ΚΚΕ είναι "το αντιδραστικότερο της ιστορίας του", για πές τί είναι το προοδευτικότερο του σύριζα? Μην είναι ο ΣΕΒ και το ΔΝΤ? μην είναι ο Μελισσανίδης , Καρυπίδης, ο Μάκαρης στην Καλαμάτα? μην είναι οι "υγιείς" επιχειρηματίες που σαν "καλοί καπιταλιστές" θα μας μοιράζουν τα κέρδη τους στην 2α παρουσία? Μην είναι ο "καλός νότος" της ΕΕ, με τους Ολάντ και Ρέντσι? Μην είναι ο Ομπάμα και ο Γιούγκερ? Μην είναι οι "γνήσιοι λαικοί επαναστάτες" φασίστες-ναζί του Κιέβου? Για δώσε μας τα φώτα σου, τι είναι προοδευτικόν? Γίνε κι άλλο ρόμπα. Εσείς δεν ξεκόψατε μόνο από τους αγώνες, εσείς ξεκόψατε και από την ελληνική γλώσσα. Μανώλης

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2014 στις 5:24 μ.μ.

@ Μανώλης
Θες να μάθεις τι είναι το προοδευτικότερο για τους συριζαιους; Το κοκαλάκι που θα τους δώσει ο Σύριζα να γλείψουν. Κοκαλάκι που είχαν επι Πασόκ πριν να τους το πάρουν απ' το στόμα. Και τώρα το αναζητάνε. Γι' αυτό και κακίζουν όσους δεν τους ψηφίζουν.

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2014 στις 7:59 μ.μ.

Μανωλακι φια πες μας το προγραμμα του κκε για το τωρα; οχι πορειουλες ομονοια συνταγμα
1. θελετε να ριξετε την κυβερνηση; θα φυγετε μα παραιτηση απο τη βουλη;
2. ετοιμαζεστε για καταληψεις στις εφοριες;το προτεινετε;
3. καταληψεις στους δημους;
4. μπλοκαρισμα των εθνικων οδων;
5. καταληψεις εργοστασιων εδω και τωρα απο τους εργατες;
6. αμεσα συντακτικη βουλη και λαικα δικαστηρια των ενοχων για τη χρεοκοπια της χωρας;
7. καταληψεις αδειων διαμερισματων για τους αστεγους

τι προτεινεις ρε; τωρα τι θα κανεις; οι αλλοι ειναι πουλημενοι κατα τη γνωμη σου. ασε την γενικη αρλουμπα περι λαικης εξουσιας. πες τα στο κοσμο κοτα

Ανώνυμος
18 Ιουνίου 2014 στις 9:24 μ.μ.

7,59 Xα χα Πότε ξεκινάει το κόμμα σου να τα κάνει όλα αυτά; Για πεστε μας το δικό σας χρονοδιάγραμμα.... Και τι περιεργο... Για τ' αφεντικά δεν λες τίποτα. Πέρα από κάποιες καταλήψεις εργοστασίων έτσι στο ξεκρέμαστο.
Αν ο λαός είναι έτοιμος κι αποφασισμένος για τόσο επαναστατικές διαδικασίες το κόμμα σου 7.59 τι θα κάνει; Μήπως θα είναι δίπλα στα ματ να βοηθάει να μακελέψουν τον κόσμο που θα ξεσηκωθεί έτσι στο κουτουρού; Πες στ' αφεντικά σου ότι όταν ο λαός θα είναι έτοιμος να πάρει την εξουσία στα χέρια του θα το καταλάβουν. Μια και καλή.

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2014 στις 10:14 π.μ.

"...όταν ο λαός θα είναι έτοιμος να πάρει την εξουσία στα χέρια του θα το καταλάβουν. Μια και καλή."

πςςςςςςς....μ' ανατρίχιασες! Πόση αποφασιστικότητα και πυγμή κρύβουν αυτά τα λίγα λόγια!!
Είσαι πολύ τρομακτική απειλή για το σύστημα αγαπητέ όταν γράφεις στον υπολογιστή. Μόνο που ξέχασες μια λεπτομέρεια: Εσύ είσαι το επαναστατικό κόμμα, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπότε τα παραπάνω αφορούν εσένα. Πότε θα τα επιχειρήσεις αλήθεια;
Όταν θα βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να φανταστώ, γιατί πάνω απ' όλα είστε ατρόμητοι.

Υγ: Αυτό με την συντακτική βουλή πάντως είναι λίγο τραβηγμένο ανώνυμε ακόμη και για ένα τόσο επαναστατικό κόμμα όπως το ΚΚΕ.

Ανώνυμος
19 Ιουνίου 2014 στις 10:00 μ.μ.

10.14
Κι εσύ ξέχασες ότι είσαι σύριζα κι όχι ΚΚΕ αλλά δεν έχεις τολμήσει να ρωτήσεις το κόμμα σου πότε θα τα κάνει αυτά. Βέβαια δεν έχεις ρωτησει κι άλλα πράγματα το κόμμα σου αλλά αυτό είναι δικό σου πρόβλημα. Πάντως μεγάλε αν βλέπεις σήμερα ώριμες τις συνθήκες και τόσο ανεπτυγμένο το κίνημα για να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, δεν έχεις παρά να μπεις μπροστά ω αρχηγέ, να ξεκινήσει η επανάσταση. Τι; Ακόμη εδώ είσαι;

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger