Home » , » Οργανώσεις "εργολαβίας" του ιμπεριαλισμού και ο επικίνδυνος ρόλος τους. - ISIS (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή)

Οργανώσεις "εργολαβίας" του ιμπεριαλισμού και ο επικίνδυνος ρόλος τους. - ISIS (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή)

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 15 Ιουνίου 2014 | 10:34 π.μ.

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Την προηγούμενη βδομάδα ένοπλοι της  οργάνωσης ISIS (Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και την Ανατολή) πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη Μουσούλι, του Ιράκ, όπου υπάρχουν τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου. Η στρατιωτική αυτή οργάνωση δεν σταμάτησε με αυτή της την ενέργεια κατέλαβε και την Τικρίτ και προχωράει προς την Βαγδάτη.
Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές παρουσιάστηκαν αιφνιδιασμένοι σ' αυτή την εξέλιξη κάτι που το εκδήλωσαν δημόσια αναρωτώμενοι σε αρκετά σχόλια του στυλ:  «Πως μπόρεσε μια μικρή οργάνωση με 7000 στρατιώτες να καταλάβει μια πόλη που την υπερασπιζόταν 40.000 στρατιώτες του Ιράκ».

Οντως η  isil όταν δημιουργήθηκε ήταν μικρή. Όμως γιγαντώθηκε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα αναλαμβάνοντας την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Με την ολόπλευρη βοήθεια της Αμερικής που θέλησε να χρησιμοποιήσει αυτή την οργάνωση ενάντια στην Αλ Κάιντα και έχοντας κοινωνικά ερείσματα σε μεγάλες πόλεις όπου κατοικούσαν  Σουνίτες -Αν Μπαρ, Φελούτζε και Ρονάντι κ.α- η οργάνωση ISIS στρατολογεί μαχητές και σύντομα βρίσκεται να διαθέτει χιλιάδες αξιόμαχους στρατιώτες, με αρκετούς απ' αυτούς να έχουν υπηρετήσει στα σώματα ασφαλείας του Ιράκ τα οποία διαλύθηκαν μετά την πρωθυπουργία του Ελ Μαλίκι  Με λίγα λόγια αυτή η οργάνωση γεννήθηκε και μεγάλωσε κάτω από τα φτερά της Αμερικής. Επίσης να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση διαθέτει σύγχρονο οπλοστάσιο που αποτελείται από οπλισμό που είχε  δοθεί από την Αμερική στις φυλές και τον στρατό του Ιράκ, και ο οποίος κατέληξε στην κατοχή της.  
Σε αυτό που πρέπει να σταθεί κανείς είναι το θέμα της εμπλοκής της Τουρκίας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Πριν 2 χρόνια ο ηγέτης των Σουνιτών Χασιμί κατηγορήθηκε από το κεντρικό κράτος του Ιράκ ότι καθοδηγεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο Χασιμί ήρθε στην Τουρκία και το καθεστώς της Τουρκίας ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξη στο πρόσωπο του Χασιμί.  Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν ταυτόχρονα κάλυψε πλήρως την οργάνωση isil στη Συρία λέγοντας ότι πολεμάει "ενάντια στο καθεστώς της Συρίας".

Είναι περιττό να πούμε ότι ο Ερντογάν σε μια γνωστή δήλωση του είχε τονίσει σαφέστατα ότι "με πειράζει ο όρος Ισλαμική τρομοκρατία". Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάντοτε υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει τους Σουνίτες Ισλαμιστές που συμπίπτουν με μία από τις πολιτικές του ιμπεριαλισμού "νέα καθεστώτα με θρησκευτικές βάσεις".

Είναι γνωστές οι προσδοκίες της Τουρκίας στις επεκτατικές πολιτικές της στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα η πολιτική της για το Κουρδικό ζήτημα και στο παρελθόν η ISIS, στάθηκε αρωγός του Ερντογκάν στον αγώνα του ενάντια στον Κουρδικό λαό.
Παράλληλα αναζωπυρώνονται μεγαλοϊδεατισμοί στην τούρκικη αστική τάξη. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις άρχισαν να ακούγονται από το επιχειρηματικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας  εκφράσεις όπως  "Η Μουσούλι είναι κληρονομιά των Οθωμανών", "ήρθε η ώρα να διορθωθεί η αδικία" κά.

Η γενικότερη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι εντελώς ρευστή και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχουν αλλαγές συνόρων και διαμελισμός χωρών. Ηδη ακούγονται σενάρια για την προοπτική το Ιράκ να χωριστεί σε 3 κράτη ενώ η  isil όπως αναφέρεται και στην ονομασία της οργάνωσης επιθυμεί το μεγάλο κράτος των Σουνιτών που περιλαμβάνει Ιράκ-Συρία.

Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

15 Ιουνίου 2014 στις 12:06 μ.μ.

ΣΕ ΠΕΡΙΔΙΝΗΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Το τσάκισμα της νεοναζιστικής Γερμανίας και η διάλυση της ισλαμοφασιστικής Τουρκίας, αποτελούν εκ των πραγμάτων στρατηγικής σημασίας στόχευση για τις πραγματικά πατριωτικές κυβερνήσεις των λαών, και συνιστούν αποφασιστικό πλήγμα στα νεοταξίτικα σχέδια που μετατρέπουν τον πλανήτη σε επικίνδυνη πυριτιδαποθήκη...

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3669.html

Οι παράμετροι – κλειδιά που συνθέτουν αυτό το επικίνδυνο σκηνικό, που όλα δείχνουν πως αναπόφευκτα θα προσγειώσει σύντομα τη γεωπολιτική στην κόλαση μιας γενικευμένης ανάφλεξης, ερμηνεύονται αλλά και ανατροφοδοτούνται από τις δραματικές εξελίξεις που καθιστά πλέον ανεξέλεγκτες η απόλυτα χορογραφούμενη όσο και πολυεπίπεδη κρίση πρωτίστως στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και όσο ο χρόνος κυλά και οι λαοί συμπιέζονται από τη νεοταξίτικη διαχείριση των υποθέσεών τους, εκ μέρος των αχυροκυβερνήσεων που τους διοικούν, αποδεικνύεται όλο και καθαρότερα πως η κρίση, αν και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του κυρίαρχου συστήματος, εν τούτοις το κεντρικό ζητούμενο δεν είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστροφή της για την ανακούφιση των κοινωνιών, αλλά η αξιοποίησή της με τρόπο στοχευμένο, για την εξυπηρέτηση γενικότερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, με στόχο τη ληστρική αναδιανομή του πραγματικού πλούτου του πλανήτη.

Γερμανία: Το επικίνδυνο απόστημα που απειλεί τη γηραιά ήπειρο με αφανισμό.
Το γερμανικό Ιμπέριουμ αποθρασύνεται και κανιβαλίζει πλέον απροκάλυπτα απειλώντας να καταπιεί την Ευρώπη. Δέσμια του μεγαλοϊδεατισμού της από τη μια η γερμανική ελίτ, κι από την άλλη στριμωγμένο στην...
ενεργειακή του ανεπάρκεια το βιομηχανικό της τέρας, τροφοδοτούν με τη στάση και τις επιλογές τους εξελίξεις ανεξέλεγκτες όσο και...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/06/blog-post_3669.html

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger