Home » » Ναι, ΖΗΤΩ η 4η του Ιούλη

Ναι, ΖΗΤΩ η 4η του Ιούλη

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 | 10:13 μ.μ.

Πηγή: Παναγιώτης Παπανικολάου - f/b

Η Αμερικανική Επανάσταση ήταν η πρώτη μεγάλη επανάσταση της νέας εποχής. Το 1776, δεκατρία χρόνια πριν το 1789, δόθηκε από τους αμερικανούς επαναστάτες το πρώτο μεγάλο κτύπημα στην αποικιοκρατία αλλά και στον σκοταδισμό της ελέω θεού βασιλείας. Άνοιξε έτσι με εκκωφαντικό τρόπο ο χορός των αστικών επαναστάσεων του 18ου και του 19ου αιώνα και δόθηκαν στην ανθρωπότητα οι πιο δημοκρατικοί θεσμοί αλλά και το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα που είχε υπάρξει ως τότε μετά τον Μεσαίωνα.

ΦΥΣΙΚΑ δεν ολοκληρώθηκε ως αστικοδημοκρατική επανάσταση παρά μόνο 100 χρόνια αργότερα (με την λήξη του αμερικάνικου εμφύλιου και την κατάργηση της δουλείας) όμως αυτό είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των αστικοδημοκρατικών επαναστάσεων.

ΦΥΣΙΚΑ η ιστορική της μνήμη κατάντησε εθνική επέτειος μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης αλλά ακριβώς το ίδιο έγινε και με την Γαλλική επανάσταση. Αυτό καθόλου δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τον ηρωισμό εκείνων που τα έβαλαν με την πιο ισχυρή αυτοκρατορία της εποχής, εκείνων των Ρεαλιστών της Ουτοπίας που τελικά Νίκησαν καταπλήσσοντας την υφήλιο και καθιέρωσαν μια δημοκρατία ανήκουστη ως τότε - αιρετές ΟΛΕΣ οι κρατικές αρχές (κυβερνητικές, δικαστικές, αστυνομικές), σχεδόν πλήρης αυτονομία των πολιτειών, γενικευμένο δικαίωμα οπλοφορίας στον λαό (στοιχείο άκρως ελευθεριακό για την εποχή εκείνη). Που επέδειξαν πραγματικό ηρωισμό και όχι εκ του ασφαλούς : για το Βρετανικό κράτος ήταν βρετανοί υπήκοοι άρα ένοχοι εσχάτης προδοσίας και η ποινή που προβλεπόταν ήταν κρέμασμα, ξεκοίλιασμα και ευνουχισμός πριν ξεψυχήσει ο καταδικασμένος.

Το να απαξιώνεις την ηρωική και πρωτοπόρα Αμερικανική Επανάσταση επικαλούμενος το τι έγιναν οι ΗΠΑ τον 20ο αιώνα είναι το ίδιο ανόητο και ανιστόρητο με το να απαξιώνεις την Γαλλική Επανάσταση επικαλούμενος το τι έγινε μετέπειτα η Γαλλική Δημοκρατία - επίσης αντιδραστικό, ιμπεριαλιστικό, αποικιοκρατικό κράτος.
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger