Home » , , » Γιατί η Ελλάδα χάρισε τα χρέη της Γερμανίας πριν από 63 χρόνια;

Γιατί η Ελλάδα χάρισε τα χρέη της Γερμανίας πριν από 63 χρόνια;

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 | 9:23 μ.μ.

Σαν σήμερα στις 8 Αυγούστου του 1953 υπεγράφη η  περίφημη συμφωνία του Λονδίνου για τα Εξωτερικά Χρέη της Γερμανίας  – γνωστή ως London Agreement on German External Debts.

Το πολύ καλό σχετικό κείμενο που υπάρχει στην ιστοσελίδα «Μηχανή του Χρόνου» έχει τίτλο «Γιατί η Ελλάδα χάρισε τα χρέη της Γερμανίας πριν από 63 χρόνια; Το «γερμανικό θαύμα» δεν θα υπήρχε χωρίς τη ρύθμιση και το κούρεμα των οφειλών το 1953. Bίντεο με μαρτυρίες και ντοκουμέντα...».

Απ’ αυτό ενημερωνόμαστε ότι  οι Γερμανοί έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς διάφορες δικαιολογίες και ψέματα για να αποφύγουν να πληρώσουν το λεγόμενο κατοχικό δάνειο.
Μετά τον πόλεμο, όχι μόνο δεν αποζημίωσαν τις πιστώτριες χώρες, αλλά δέγραψαν το 50% του χρέους τους και για το υπόλοιπο φρόντισαν ώστε να γίνει ρύθμιση για μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του. 

Το χρέος της Γερμανίας, ύψους 31 δισ. μάρκων «κουρεύτηκε» και ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνθηκε στα 30 χρόνια. Το αποκαλούμενο «γερμανικό θαύμα», που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες της ανάπτυξης, δεν οφείλεται μόνο από την εργατικότητα του γερμανικού λαού και τη βοήθεια των Αμερικάνων, αλλά  -όπως συμφωνούν και Γερμανοί ιστορικοί- η πορεία της χώρας δεν θα ήταν η ίδια εάν το χρέος δεν είχε διαγραφεί.

«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα», αναφέρει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι....

Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι απαιτήσεις της χώρας μας ανέρχονται στα 280 δισ. έως 340 δισ. ευρώ. Μέχρι τώρα η στάση της Γερμανίας και της Μέρκελ, είναι μία: Το θέμα έχει κλείσει οριστικά....

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο που αναφέραμε
Μοιράσου το :

+ σχόλια + 1 σχόλια

8 Αυγούστου 2017 στις 9:41 μ.μ.

Η Απάντηση στο ερώτημα είναι απλό. Η Αστική Τάξη της Δ.Γερμανίας στηρίχτηκε απο όλο τον καπιταλιστικό κόσμο σαν η Αιχμή του δόρατος ενάντια στον Σοσιαλισμό. Οπως και η Αστική Τάξη της χώρας μας στηρίχτηκε για να μη χάσει την εξουσία το 1946 1949.

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger