Home » , » Διαδήλωση στην Αμερική ενάντια στην οπλοκατοχή και το πανίσχυρο λόμπι της NRA

Διαδήλωση στην Αμερική ενάντια στην οπλοκατοχή και το πανίσχυρο λόμπι της NRA

Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 | 8:45 μ.μ.

Με αφορμή το γεγονός ότι στα μέσα Φλεβάρη ένας ρατσιστής, μέλος ακροδεξιών οργανώσεων, στις ΗΠΑ σκόρπισε τον θάνατο σε Λύκειο της Φλόριντα, σκοτώνοντας 17 μαθητές, σήμερα και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Αμερικής, με την συμμετοχή πάνω από ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, ενάντια στην οπλοκατοχή.

Να προσπεράσουμε το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ είναι οι μεγαλύτεροι μακελάρηδες στον κόσμο και καθημερινά δημιουργούν εκατόμβες νεκρούς με τις ιμπεριαλιστικές τους παρεμβάσεις, κάτι που αφήνει αδιάφορο τους πολίτες της Αμερικής. 

Να μην εστιαστούμε στο ότι η καθεστωτική προπαγάνδα που υπάρχει για δεκαετίες, δημιούργησε την αντίληψη σε εκατομμύρια Αμερικανούς ότι το να κατέχει κανείς πυροβόλο όπλο είναι συνταγματικό δικαίωμα εξίσου θεμελιώδες με την ελευθερία της έκφρασης, όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ άσχετα αν «περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα».

Να μην θυμίσουμε ότι το νομικό πλαίσιο για να αποκτήσει κανείς όπλο είναι τόσο χαλαρό –χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο μακελάρης της Φλόριντα ο οποίος αν και είχε εμφανείς ψυχολογικές διαταραχές κατείχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας- που μπορεί σχεδόν ο καθένας να προμηθευτεί ατομικό οπλισμό. (Αναφερόμαστε παρακάτω γι' αυτό)

Να μην εκτιμήσουμε επίσης ότι αν την αποτρόπαιη σφαγή, σε Λύκειο της Φλόριντα, την είχε κάνει κάποιος μανιακός με καταγωγή από κράτος που δεν αρέσει στις ΗΠΑ, τώρα θα ισοπεδώνονταν πόλεις από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

Μένουμε στο βασικό.  Η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA που προκύπτει από το National Rifle Association) είναι ένα πανίσχυρο λόμπυ. Τα χρήματα που διαχειρίζεται ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και η πολιτική παρέμβαση που έχει είναι τεράστια. Δεν είναι απλώς ότι η  NRA είναι ο βασικός χρηματοδότης του Ρεμπουπλικανικού κόμματος, του Ντόναλντ Τραμπ που ελέγχει σήμερα το Κογκρέσο, είναι ότι έχει και την δυνατότητα να επιβάλλει και τις επιθυμίες της σε μια σειρά κυβερνήτες πολιτειών των ΗΠΑ.

Με μια αναζήτηση κανείς στο διαδίκτυο διαπιστώνει ότι σήμερα στην Αμερική ο αριθμός των καταστημάτων που πωλούν όπλα είναι μεγαλύτερος αυτού των supermarkets. Για την ακρίβεια, είναι περισσότερα από 55.000 (τέσσερις φορές ο αριθμός των McDonald’s).
Επίσης κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό όπλων που υπάρχουν στις ΗΠΑ. Το μόνο στοιχείο το οποίο υπάρχει διαθέσιμο είναι μια αναφορά των κατασκευαστών όπλων, του 2013, στην οποία δημοσιοποιούν πως δημιούργησαν 10.844.792 “κομμάτια”, ενώ εισήγαγαν 5.539.539 ακόμα. Και μιλάμε μόνο για μια χρονιά


Από διαδικτυακές πηγές πληροφορούμαστε ότι εκτιμάται πως στις ΗΠΑ υπάρχουν 283 εκατομμύρια όπλα. Τα 3.04 εκατ. ανήκουν στον στρατό, τα 879.000 στην αστυνομία και μετά υπάρχει το χάος. 

Το πόσο εύκολα μπορεί να προμηθευτεί κανείς όπλο στην Αμερική το βλέπουμε από τις νομοθεσίες που υπάρχουν σε κάποιες πολιτείες υης.

*Mississippi: Μπορείς να προμηθευτείς όπλα το ίδιο εύκολα που θα αγόραζες ένα αναψυκτικό. Δεν χρειάζονται άδειες, έλεγχοι, στοιχεία ή να κρύβεις τα όπλα όταν τα ‘χεις πάνω σου. 

*Kansas: Οι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαιρουμένων αυτών που εργάζονται σε σχολεία, έχουν δικαίωμα να κουβαλούν όπλα στις δουλειές, αρκεί να μην είναι σε κοινή θέα. Οι άλλοι μπορούν να τα δείχνουν. Και οι φοιτητές των δημοσίων πανεπιστημίων μπορούν να έχουν όπλο όσο παρακολουθούν τα μαθήματα τους. 

*Arizona: δεν χρειάζεσαι καν άδεια ή να δώσεις στοιχεία και μπορείς να ‘χεις όπλο πάνω σου, σε κοινή θέα ή όχι, όποτε θες.

*Alaska: Μπορείς να ‘χεις πάνω σου όπλο, για το οποίο δεν χρειάζεσαι άδεια. Δεν υπάρχει και περιορισμός ως προς τον αριθμό που μπορείς να αγοράσεις. 

*Wyoming: Δεν χρειάζονται τα στοιχεία σου, για να αγοράσεις όπλο και μπορείς να το κουβαλάς, αρκεί να μη φαίνεται. Επιπροσθέτως, πρόκειται για πολιτεία που δεν έχει database για ψυχικά ασθενείς, ενώ τα σχολεία αποφασίζουν από μόνα τους για το αν οι υπάλληλοι τους θα οπλοφορούν.

*Vermont: Όποιος έχει “κλείσει” τα 16, μπορεί να αγοράσει συγκεκριμένους τύπους όπλων. Όλοι μπορούν να τα έχουν στις εκκλησίες, τα μπαρ, όπου θέλουν.

Και μόνο από τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να καταλάβει κανείς την τεράστια επιρροή που έχουν στο Αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο όσοι εμπλέκονται με την εμπορία όπλων στις ΗΠΑ. Το ότι σκοτώνονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην Αμερική από κατόχους όπλων ελάχιστη σημασία έχει για όσους θησαυρίζουν με την πώληση όπλων και για τους πολιτικούς που χρηματοδοτούνται απ’ αυτούς.

Αναμφίβολα πάντως είναι ένα θετικό γεγονός το ότι πραγματοποιήθηκαν τόσο τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στην οπλοκατοχή.

Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger