Home » , , » Οι "ελπίδες" του Τσίπρα, οι μπάτσοι και η αστική δικαιοσύνη

Οι "ελπίδες" του Τσίπρα, οι μπάτσοι και η αστική δικαιοσύνη

Από giorgis , Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 | 2:17 μ.μ.

Του Γ. Γ.

Αρχικά ας γυρίσουμε την μνήμη μας κάποια χρόνια πίσω. Ηταν αρχές Ιούλη του 2011 όταν ψηφιζόταν το Μεσοπρόθεσμό πρόγραμμα, που έφερνε νέα δεινά στα λαϊκά στρώματα και ο κόσμος διαδήλωνε στους δρόμους.
Τότε ο τότε υπουργός προστασίας του συστήματος  Παπουτσής, ξαμόλυσε τους πραιτοριανούς του, με εντολή να μακελέψουν τον κόσμο, για να σπείρουν τον τρόμο και να περάσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αήττητη.
Παρόμοιο σκηνικό έγινε και τις επόμενες μέρες.

Τότε ο Α. Τσίπτας, σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει μήνυση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε - προσκομίζοντας βίντεο και φωτογραφίες που τεκμηρίωναν την δολοφονική κτηνώδικη συμπεριφορά των μπάτσων-, κατηγορώντας τους άνδρες των ΜΑΤ για παράβαση καθήκοντος και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε διαδηλωτές.
Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε προχωρήσει τότε στην κατάθεση μήνυσης ενάντια στους μπάτσους, «με την ελπίδα ότι κάποιοι θεσμοί στην ταλαιπωρημένη Δημοκρατία θα λειτουργούν σωστά», όπως δήλωνε, ενώ τόνιζε πως «όσα διαπράχθηκαν συνιστούν ωμή παράβαση της Δημοκρατικής νομιμότητας».

Εμείς τότε σε ανάρτησή μας την οποία τιτλοφορούσαμε «Το σιδερόφραχτο κράτος δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις παρά μόνο με την οργανωμένη λαϊκή αντιβία», σχολιάζαμε «Με την "ελπίδα" του θα μείνει ο Τσίπρας αλλά απ’ τον αρχηγό ενός θεσμολαγνεικού κόμματος δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό... Αν περιμένει ο πρόεδρος του Σύριζα ότι οι δικαστές θα εξετάσουν αν χρησιμοποιήθηκαν επικίνδυνα υλικά και θα αποδοθούν ευθύνες για τα ρεσιτάλ κρατικής καταστολής στο οποίο επιδόθηκαν οι κατασταλτική μηχανισμοί είναι βαθιά νυχτωμένος».

Και φυσικά οι τότε εκτιμήσεις μας δικαιώθηκαν απόλυτα. Σήμερα μετά τόσα χρόνια έγινε η δίκη των 18 κατηγορούμενων μπάτσων και η "αδέσμευτη, αντικειμενική δικαιοσύνη" τους αθώωσε όλους.  
«Το αστικό δίκαιο είναι μηδέν χωρίς μηχανισμό ικανό να επιβάλει με εξαναγκασμό την τήρηση των κανόνων του», έγραφε ο Λένιν και ο μακαρίτης Μητσοτάκης είχε πει κάποτε απευθυνόμενος στους μπάτσους: «Το κράτος είστε εσείς». 
Οπότε περιμένει κανείς στο κράτος να δικάσει τον .. εαυτό του; 'Η για να το πούμε διαφορετικά: Το γκλομπ του μπάτσου και η τήβεννος του δικαστή είναι δυο όψεις της αστικής εξουσίας. Δεν γίνεται να έχουν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους. (Παλαιοκουμουνιστικά αυτά ε;).

Αντιγράφουμε από το σημερινό ρεπορτάζ της "Καθημερινής":


Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη δίκη με τα ΜΑΤ


 ...Η μήνυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετές ακόμα που κατέθεσαν ιδιώτες και εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, συσχετίστηκαν σε ένα κοινό κατηγορητήριο κατά 18 αστυνομικών: των επικεφαλής των 16 διμοιριών των ΜΑΤ που την 29η Ιουνίου 2011 είχαν υπηρεσία στο Σύνταγμα και δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που είχαν εμπλακεί σε περιστατικό με διαδηλωτή, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου.

Στο εξασέλιδο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι 18 διωκόμενοι αστυνομικοί «προέβησαν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης στο πλήθος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού πολιτών και δη λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις».

Οι 18 αστυνομικοί κατηγορούνταν ακόμα ότι «κατέστησαν με πρόθεση πλήθος κόσμου αβοήθητο και εκτεθειμένο σε άμεσο κίνδυνο ζωής και υγείας (...) παρέλειψαν με πρόθεση να βοηθήσουν τους τραυματισθέντες πολίτες κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης - συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας».

Μετά πολλές αναβολές, η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017. Ως πολιτική αγωγή παρέστησαν ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ελπίς» Ελευθέριος Παναρέτου, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος στο Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, και ο συνδικαλιστής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης.

Ως μάρτυρες στη δίκη κλήθηκαν να καταθέσουν ο τότε επικεφαλής της ΓΑΔΑ και νυν υποδιοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Λιούκας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Σπύρος Παπασπύρου και οι τότε διοικητές της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης.

Μετά 14 συνεδριάσεις, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας εξέδωσε την ετυμηγορία του κρίνοντας αθώους και τους 18 κατηγορούμενους αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ευχαρίστησε δημόσια την ελληνική Δικαιοσύνη «που απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»...

Υ.Γ: Αν δούμε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μήνυση στα "αριστερά" ΜΑΤ που χτες ξυλοκόπησαν τους δεξιούς συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ, θα τα έχουμε δει όλα στον κόσμο! 
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger