Home » , » ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΑΣ - Σοφός θαυματοποιός ή «πίθηκος του Χριστού»;

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ ΤΥΑΝΕΑΣ - Σοφός θαυματοποιός ή «πίθηκος του Χριστού»;

Από giorgis , Σάββατο 27 Απριλίου 2019 | 1:02 π.μ.

Ο βίος, η θεωρία και η θαυματοποιία του Απολλώνιου και ο χριστιανικός αντίλογος

Του Ζήση I. Καραβά, Δημοσιογράφου - "Αιρετικά"

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη ζωή, τη δράση και την προσωπικότητα του Ελληνα φιλοσόφου και θαυματοποιού Απολλώνιου Τυανέα και δη σχετικά με τις ομοιότητητες/αναλογίες που παρουσιάζει με τον Ιησού Χριστό.

Το βέβαιο είναι ότι η βασική αρχαία πηγή «Βίος Απολλώνιου του Τυανέα», που γράφτηκε από τον εκ Λήμνου σοφιστή Φλάβιο Φιλόστρατο Β' (περ. 170-249 μ.Χ.), περιλαμβάνει πολλά μυθιστορηματικά στοιχεία, σε σημείο που κάποιοι να χρησιμοποιούν τον όρο «μυθοποιημένη βιογραφία» για τα οκτώ βιβλία του Φιλόστρατου «Τα εις τον Τυανέα Απολλώνιον».
Ούτε κάποιες μαρτυρίες από τη Συρία και τον αραβικό κόσμο θεωρούνται πλήρως αξιόπιστες και διαφωτιστικές, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αναφορές στον Απολλώνιο που κάνουν οι Δίων Κάσσιος, Αμμιανός Μαρκελίνος, Λουκιανός Ιεροκλής, Ευσέβιος Καισαρείας, Ευνάπιος, Κασσιόδωρος, Φώτιος κ.ά.

Θεόσοφος και αναμορφωτής θρησκευτικών πεποιθήσεων

Η γέννηση του Απολλώνιου (στα Τύανα της Καππαδοκίας) τοποθετείται στην αρχή του 1ου μ.Χ. αιώνα. Κατά μία εκδοχή το 17 μ.Χ. είχε ηλικία μεταξύ του 16ου και του 20ού έτους, ενώ πέθανε σε βαθιά γηρατειά το 96 ή 98 μ.Χ. στο Πατσουόλι της Ιταλίας (πόλη στην επαρχία της Νάπολης στην Κομπανία). Κατ’ άλλη εκδοχή έζησε περίπου μεταξύ του 40 και του 120 μ.Χ. και πέθανε είτε στην Εφεσο είτε στη Λίνδο της Ρόδου. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Μοιράσου το :

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Powered by Blogger